Paszteciki pieczoneScreen filmu na kanale Tomek Lach na YouTube

Idealne do czerwonego barszczu, aromatyczne i przepyszne paszteciki. Najszybsza wersja z ciasta francuskiego

Paszteciki są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek mięsa i warzyw po zupie. Poniższy przepis idealnie pasuje do czerwonego barszczu, więc warto położyć pokaźną misę pełną pasztecików obok naczynia z zupą. Już podczas pieczenia w całym domu rozniesie się doskonały aromat.

Paszteciki są banalnie proste do wykonania, a ich smak sprawia, że nikt nie jest w stanie powstrzymać się i zjeść tylko jednego. Poniższy wypiek znika ze stołu w ułamkach sekund, warto więc przygotować odpowiedni zapas zawczasu. Dzięki temu unikniesz niezręcznych pytań o dokładkę.

Kolejnym plusem jest prostota wykonania. Nie potrzebujesz do nich mozolnie ugniatać żadnego ciasta - wystarczy wybrać się do sklepu i kupić dobrej jakości ciasto francuskie. Dzięki niemu można zaoszczędzić mnóstwo czasu. Jeśli zostanie ci trochę ciasta, możesz zrobić z niego pyszne tosty.

Ekspresowe paszteciki

Inną sporą zaletą takiego posiłku jest ilość czasu potrzebnego, aby móc cieszyć się ich smakiem. Cały proces gotowania można zmieścić nawet w jednej godzinie. Są one więc szybkim sposobem na smaczny obiad oraz awaryjny wigilijny posiłek.

Paszteciki są również idealnym pomysłem na imprezę, dłuższy spacer, czy jako przekąska do szkoły lub pracy. Wytrzymują dużo czasu poza lodówką i z dnia na dzień smakują jeszcze lepiej. Świetnie się je także odgrzewa, wystarczy do tego piekarnik lub mikrofala.

Co więcej, do ich farszu idealnie nadaje się mięso z rosołu, którego wiele osób nie chce już jeść. Jeśli więc przygotowałeś mnóstwo zupy, a kilka kostek z kurczaka czy wołowiny nie może zostać spożytkowane - zrób z nich nadzienie do pysznych pasztecików. Doskonały przepis został zaprezentowany na kanale Tomek Lach na YouTube, skąd pochodzi także powyższy kadr.

Przepis na paszteciki

Składniki:

  • mięso mielone pół kilograma
  • pieczarki 300 g
  • cebula, 2 sztuki
  • ser żółty 200 g
  • bułka tarta 2 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • ciasto francuskie 2 opakowania
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oleju. Dodaj do niej mięso i grzyby i podsmażaj chwilę. Następnie zmiel całość w maszynce, dodaj sól, pieprz oraz odrobinę wody, jeśli farsz jest zbyt suchy.

Do farszu dodaj następnie mąkę tartą, czosnek oraz żółty ser. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Odstaw farsz na bok. Ciasto podziel na prostokąty. Na każdym z nich wyłóż porcję farszu i mocząc brzegi ciasta, zlep paszteciki. Posmaruj je z wierzchu żółtkiem, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Inny świetny przepis na wykorzystanie ciasta francuskiego zaprezentowaliśmy tutaj. Są to smakowite rogaliki, które można wypełnić swoim ulubionym farszem.

Kobieta zapytała, czemu gołąbki wyszły twarde jak kamień. Okazało się, że popełniła szereg ogromnych błędówKobieta zapytała, czemu gołąbki wyszły twarde jak kamień. Okazało się, że popełniła szereg ogromnych błędówCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł