

1 Stycznia 2021
Do czego służy dziurka w rączce od patelni? Nie tylko do jej odwieszania, można oniemieć
Patelnia ma najczęściej dziurkę w uchwycie, która służy do wieszania przyrządu, jednak to nie wszystkie jej zastosowania. W otwór możemy włożyć również łyżkę, którą mieszamy jedzenie. Często odkładamy ją na blat, przez co najczęściej brudzimy go sosem czy kawałkami jedzenia. Przedmiotami, o których zastosowaniu często nie wiemy, są również szuflada pod piekarnikiem czy otwór w łyżce do makaronu. Jak się okazuje, te szczegóły mogą znacząco ułatwić nam życie.
Patelnia ma w swoim uchwycie dziurkę, która jak się okazuje, ma wiele zastosowań. Praktycznie każdego dnia korzystamy z tego przyrządu w trakcie przygotowywania smakowitych potraw, a mimo tego nie zastanawiamy się nad wszystkimi jej zastosowaniami.
Zwykłe rzeczy, na które nie zwracamy uwagi w codziennym życiu, mają niemałe znaczenie. Charakteryzuje je przede wszystkim niezwykłe zastosowanie, które może usprawnić wiele codziennych działań. Szczególnie dotyczy to przyrządów kuchennych.
Wykorzystanie między innymi dziurki w uchwycie patelni w nietypowy sposób może sprawić, że gotowanie stanie się jeszcze prostsze, a dzięki temu ograniczymy, chociażby tworzący się wokół bałagan do minimum.
Patelnia z dziurką w uchwycie to nie przypadek
Tak naprawdę dotyczy to nie tylko patelni, ale i garnków. W każdym tego typie przyrządzie dostrzec można charakterystyczną dziurkę w uchwycie. Zazwyczaj wykorzystujemy ją do swobodnego odwieszania przyrządów w kuchni.
Taki otwór służy również do umieszczania w nim łyżki. Ten patent sprawdza się, kiedy gotujemy potrawę, którą należy od czasu do czasu zamieszać. Łyżkę opieramy najczęściej o patelnie, jednak ta lubi spadać na blat, brudząc przy okazji miejsce naszych kulinarnych wariacji.
Innym sposobem na radzenie sobie z zabrudzonymi sztućcami czy łyżkami jest odkładanie ich na czysty talerz, jednak od teraz nie będzie takiej potrzeby. Otwór w uchwytach to rewelacyjny sposób na ułatwienie gotowania, ale i zachowanie porządku. Przy okazji ograniczamy przy tym ilość brudnych naczyń.
Co z szufladą pod piekarnikiem czy łyżką do makaronu?
Mało kto wie, do czego tak naprawdę służy szuflada znajdująca się pod piekarnikiem. Najczęściej wykorzystujemy ją jako dodatkową szafkę, w której przechowujemy patelnie i formy do pieczenia smakowitych ciast. To również ciekawy sposób, jednak warto wiedzieć, co tak naprawdę zyskujemy dzięki tej szufladzie.
Producenci postanowili jednak zadbać o to, żeby nasze potrawy były podtrzymane w wysokiej temperaturze. Jeśli przygotowujemy obiad składający się z pieczonych ziemniaków i aromatycznych kotletów, możemy włożyć do szuflady przygotowane ziemniaki w oczekiwaniu na gotowość mięsa. To samo dotyczy upieczonych ciast czy innych potraw wyjętych z piekarnika. Z tego miejsca przypominamy o najszybszym przepisie na aromatyczne ziemniaczki. Znajdziecie go tutaj. Warto skusić się również na kotlety prosto z piekarnika, o czym pisaliśmy w tym artykule.
Kolejny ciekawy patent będzie ułatwieniem dla każdego fana włoskiej kuchni. Z pewnością masz w swojej kuchni łyżkę do nakładania spaghetti. Jak się okazuje, dziurka w łyżce ma pomóc nam odmierzyć odpowiednią porcję makaronu spaghetti dla jednej osoby. Tyle, ile się w niej zmieści, jest optymalną porcją dla przeciętnej dorosłej osoby. Warto wykorzystywać taką wiedzę w trakcie codziennego gotowania. Gotowanie stanie się dzięki temu jeszcze prostsze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Pilne i ważne. Od nowego roku zdrożeją jajka, mięso i warzywa
- Zapłacił 4,60 zł za herbatę, słodycze, makaron i kaszę w najtańszym sklepie w Polsce
- Na jutro rano naszykuj sok z ogórków kiszonych lub wodę z miodem i cytryną
Źródło: womanadvice.pl
Następny artykuł