Smakosze.pl

canva/gbh007

Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Trick z liściem laurowym zachwyci każdego

10 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Często przyrządzacie schabowe? Poznajcie patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Jesteśmy przekonani o tym, że jego trick z liściem laurowym zachwyci każdego. Tak przygotowane kotlety będą pełne smaku i aromatu i z pewnością posmakują całej rodzinie.

Choć przed smażeniem kotlety schabowe wystarczy tylko rozbić i oprószyć przyprawami, to jednak warto je zamarynować. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze, bardziej kruche i soczyste. W czym zamarynować mięso na kotlety? Popularna jest marynata z mleka i cebuli, ale Jakub Kuroń poleca ciekawą marynatę z dodatkiem przypraw.

Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 500 ml mleka

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka bułki tartej

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij je kuchennym tłuczkiem z obu stron, by miały grubość nie więcej niż 1/2 cm. Oprósz solą i pieprzem.

Cebulę obierz, pokrój w krążki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim kotlety, włóż do pojemnika. Obłóż je cebulą i liśćmi laurowymi, dodaj ziele angielskie.

Kotlety z dodatkami zalej mlekiem. Pojemnik zamknij, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie plastry mięsa osącz z marynaty i osusz papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu.

Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Poznaj przepis na kotlety schabowe w miodzie i musztardzie , a także na schabowe w ziołach i majonezie według receptury Ewy Wachowicz .

liście laurowe
liście laurowe

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >