Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva/gbh007

Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Trick z liściem laurowym zachwyci każdego

10 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Często przyrządzacie schabowe? Poznajcie patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe. Jesteśmy przekonani o tym, że jego trick z liściem laurowym zachwyci każdego. Tak przygotowane kotlety będą pełne smaku i aromatu i z pewnością posmakują całej rodzinie.

Choć przed smażeniem kotlety schabowe wystarczy tylko rozbić i oprószyć przyprawami, to jednak warto je zamarynować. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze, bardziej kruche i soczyste. W czym zamarynować mięso na kotlety? Popularna jest marynata z mleka i cebuli, ale Jakub Kuroń poleca ciekawą marynatę z dodatkiem przypraw.

klops z jajkiem

Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydawaniu

CZYTAJ DALEJ

Patent Kuronia na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 500 ml mleka

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka bułki tartej

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij je kuchennym tłuczkiem z obu stron, by miały grubość nie więcej niż 1/2 cm. Oprósz solą i pieprzem.

Cebulę obierz, pokrój w krążki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim kotlety, włóż do pojemnika. Obłóż je cebulą i liśćmi laurowymi, dodaj ziele angielskie.

Kotlety z dodatkami zalej mlekiem. Pojemnik zamknij, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie plastry mięsa osącz z marynaty i osusz papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu.

Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Poznaj przepis na kotlety schabowe w miodzie i musztardzie, a także na schabowe w ziołach i majonezie według receptury Ewy Wachowicz.

liście laurowe

liście laurowe


Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >