Patisony są niezwykle smakowiteWikipedia /autor: Mohylek / CC BY-SA 3.0

Marynowane patisony są jeszcze lepsze niż cukinia. Do ich przygotowania potrzebujesz naprawdę niewiele, docenisz niepowtarzalny smak

Słoiki z marynowanymi przetworami powinny znajdować się w domu każdego miłośnika kuchennych przygód. Zazwyczaj takiemu zabiegowi poddawane są ogórki, papryki lub cukinie. Jednak okazuje się, że najlepszymi marynowanymi warzywami mogą być patisony. Jak je przygotować?

Patisony nie są niczym innym jak miniaturową odmiana dyni. Wywodzą się z Ameryki Północnej i były uprawiane między innymi przez Azteków. Warzywo staje się coraz bardziej popularne w Polsce. Nikt nie powinien być zaskoczony, ponieważ marynowane patisony są niezwykle smakowite.

Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuPrzecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuCzytaj dalej

Marynowane patisony, którym ciężko się oprzeć

Nie da się ukryć, że marynowane dodatki potrafią zachwycić swoim smakiem. Niektóre z nich okazują się niezwykle zdrowe. Można do nich zaliczyć patisony, które zawierają witaminy C, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co będzie nam potrzebne do przygotowania ich w marynowanej odsłonie?

  • 2 kg patisonów
  • 2 cebule
  • spory czosnek
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • koper
  • 1,5 l wody
  • 400 ml octu
  • 120 g cukru
  • 30 g soli

Dzisiaj grzeje:

  1. Ze łzami w oczach wystawił astronomiczny paragon klientowi. Głos załamał się pracownikowi restauracji widząc sumę na rachunku
  2. Różnica między Dudą i Trzaskowskim wciąż się powiększa. Wreszcie poznaliśmy wyniki late poll

Przepis na marynowane patisony zaskakuje swoją prostotą

Na początku myjemy patisony. Jeżeli niektóre z nich są większe, wówczas kroimy je na części. Układamy gęsto w słoikach. Do każdego z nich dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, 7 ziaren gorczycy, 3 ziarna pieprzu, ząbek czosnku, plaster cebuli oraz gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w garnku. Wystarczy, że zmieszamy ze sobą wodę, ocet, cukier i sól, a następnie całość zagotujemy. Następnie ciecz wlewamy do słoików, które należy mocno zakręcić. Umieszczamy je w gorącej wodzie sięgającej do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez około 15 minut. Słoiki odkładamy do góry dnem do czasu wystygnięcia. Nie pozostaje nic innego niż wypróbowanie przepisu na marynowane patisony.

Najlepsze newsy:

  1. Kinga Duda właśnie podeszła do mikrofonu i zaczęła mówić o szacunku dla LGBT. Zaprzeczyła wszystkiemu, co do tej pory mówiono
  2. Robert Makłowicz zaskoczył wszystkich. Pokazał zdjęcia z Chorwacji, szczęka opada
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotą
  5. Ukąsił cię komar? Wypróbuj niezawodny sposób naszych babć, pieczenie i swędzenie zniknie w mig
  6. Jan Tomaszewski triumfuje po zwycięstwie Andrzeja Dudy. "Dla mnie jest synem Lecha Kaczyńskiego"

Źródło: party.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł