Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą to świetny pomysł na pożywny obiad bez mięsa. Kasza jest sycąca, szpinak bogaty w witaminy, pomidory nadają smaku, który uzupełnia grecki serek. Poznaj przepis na pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: dla kogo?

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą to danie właściwie wegetariańskie (w zależności od stosunku danej osoby do owczego mleka), bardzo smaczne i zdrowe, kolorowe i aromatyczne, dość lekkie, bez pustych kalorii czy nadmiaru węglowodanów. Zachwycą się nim dorośli, a i dzieciom można w nim przemycić nieco szpinaku.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: na jaką okazję?

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą to świetny obiad, nada się też na śniadanie czy lunch. Łatwo go odgrzać czy odsmażyć, o ile kostki fety przechowa się osobno. Nie zawiera mięsa, może więc nadać się na dni postne lub jako stały element jadłospisu wegetarian.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: ile kalorii?

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą nie jest daniem zbyt kalorycznym, ale dietetyczny też raczej nie jest. Wszystko zależy od wielkości porcji. Sam pęczak jest bardzo zdrowy i łatwo strawny, szpinak to bomba witaminowa. Warto więc przekonać się do tego dania i włączyć je do jadłospisu, nie przejmując się kaloriami.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: trudność

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą to smaczne, pożywne i kolorowe danie, które nie jest wcale trudne do wykonania i nawet osoby nieobeznane dobrze z kuchnią na pewno sobie z nim poradzą. Niewiele rzeczy może się tu nie udać, trzeba tylko pilnować czasu gotowania kaszy i smażenia.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: czas na przygotowanie

Przygotowanie pęczaku smażonego ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą nie zajmuje wiele czasu. Sama kasza musi gotować się ok. 25 minut, ale smażenie trwa krótko. Całość nie powinna zająć więcej niż 35-45 minut.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: składniki (2 porcje)

  • Kasza pęczak – 1/3 szklanki
  • Szpinak – 100 g
  • Suszone pomidory w zalewie – 6 kawałków + dwie łyżki oleju z puszki
  • Ser feta – 80 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kurkuma – ½ łyżeczki
  • Oregano suszone – ½ łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku – ½ łyżeczki
  • Ostra papryka w proszku – ½ łyżeczki

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: składniki opcjonalne

Zamiast w wodzie możemy ugotować pęczak w bulionie.

Do wykonania bulionu możemy wykorzystać dowolne warzywa, najczęściej robi się go z marchwi, selera, cebuli, natki pietruszki. Można dodać nieco sosu sojowego.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: potrzebne przybory

Do zrobienia pęczaku smażonego ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą potrzebny będzie garnek z pokrywką, nóż i patelnia.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: przygotowanie kaszy

Podstawą naszego dania jest kasza pęczak, którą wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i doprawiamy wedle gustu solą i pieprzem. Następnie przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy pęczak przez kolejne 25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: smażenie z przyprawami

Pora złapać się za patelnię. Wlewamy do niej olej z puszki z suszonymi pomidorami – to zdrowa alternatywa dla masła czy oleju. Ustawiamy patelnię na ogniu, kroimy czosnek w plastry i wrzucamy na pomidorowy olej. Czosnek podsmażamy, aż się zarumieni, a potem dorzucamy do niego pęczak z garnka. Dodajemy wszystkie przygotowane przyprawy: paprykę, oregano i kurkumę, możemy też dodać jeszcze szczyptę soli i pieprzu, jeśli kasza wydaje się zbyt mało słona i pieprzna.

Kaszę z przyprawami i czosnkiem smażymy na pomidorowym oleju przez ok. 3 minuty, często mieszając.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: smażenie z pomidorami

Teraz pora na suszone pomidory. Kroimy je na drobno i wrzucamy na patelnię. Pozwalamy im smażyć się zresztą dania przez około minutę. W tym czasie możemy opłukać szpinak, a potem wrzucamy go na patelnię. Mieszamy wszystko do czasu, aż szpinak zmięknie. Gdy się tak stanie, zdejmujemy patelnię z ognia.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: dekorowanie i podanie

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą to kolorowe, apetyczne danie, które nie potrzebuje żadnych dodatkowych dekoracji. Ostatnim krokiem przed podaniem posiłku jest posypanie kaszy kostkami serka feta, które możemy dodatkowo obtoczyć w suszonym oregano.

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą: urozmaicenia

Danie oparte na kaszy i warzywach możemy dowolnie uzupełniać o ulubione płody ziemi, które dodatkowo wzbogacą smak posiłku. Zamiast wody możemy użyć do gotowania kaszy bulionu z cebuli, selera, marchewki i natki pietruszki, z dodatkiem sosu sojowego.

Następny artykuł