Pieczenie ciastek może przypomnieć najpiękniejsze wspomnienia sprzed lat.Instagram/@kulinarneprzygody

Kultowe i niezapomniane ciastka orzeszki, prawdziwy smak dzieciństwa. Koniecznie przygotujcie je w domu

Pieczenie ciast i ciasteczek pozwala niekiedy przywołać smaki z dzieciństwa. Chyba każdy z nas pamięta cudowne ciasteczka, które wyglądają zupełnie jak orzechy włoskie. Polecamy cudowny przepis na bajeczne ciastka.

Pieczenie bywa wspaniałym hobby. Smakosze, którzy uwielbiają domowe ciastka, niestrudzenie poszukują nowych ciekawych smaków na słodkie przysmaki. Niekiedy warto jednak przeszukać starsze książki kucharskie i przyrządzić ciasteczka, które były niezwykle popularne kilkadziesiąt lat temu.

Surowy wyrok sądu, Zenek Martyniuk w rozpaczy. Jeszcze niedawno z radością pokazywał swoją luksusową kuchnięSurowy wyrok sądu, Zenek Martyniuk w rozpaczy. Jeszcze niedawno z radością pokazywał swoją luksusową kuchnięCzytaj dalej

Pieczenie ciastek w kształcie orzechów przypomina dzieciństwo

Pieczenie pozwala nam nie tylko przygotować słodki poczęstunek dla bliskich. Gdy sięgniemy po nieco zapomniane przepisy na ciasta i ciasteczka, możemy przywołać najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Naszym zdaniem na nieco więcej uwagi zasługują oryginalne ciasteczka orzeszki. By je przygotować musimy jedynie wyposażyć się w specjalną foremkę do ciastek. Swoimi ciasteczkami podzielono się na Instagramie @kulinarneprzygody.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ugościli Gessler surowym jajkiem, potem było jedynie gorzej. Łzy, kłótnie i wielka porażka. Wiemy, co stało się z restauracją
  2. Już od jutra. Duże zmiany dla wyjeżdzających z Polski. Nagły zwrot akcji
  3. Kto jest na zdjęciu? Pod fotografią burza, zdania są podzielone, ale tylko 1 odpowiedź wydaje się słuszna

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 300 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • ok. 100 g orzechów włoskich,
  • 3 krople aromatu rumowego,
  • cukier puder i kakao do posypania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, cukru pudru, sody i masła zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy porcje, dwie z nich zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Z jednej części formujemy małe kulki i wylepiamy nimi foremki w kształcie orzechów. Warstwa ciasta powinna w nich być bardzo cienka - na ok. 2 mm. Pieczemy je przez ok. 15 minut w 170°C. Po upieczeniu odstawiamy ciastka do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem. W garnku zagotowujemy 100 g masła z cukrem, wodą i kakao. Zdejmujemy z palnika i dodajemy mleko w proszku, aromat rumowy oraz zmielone orzechy i mieszamy, aż składniki się połączą. Jeśli zauważymy jakiekolwiek grudki, możemy wymieszać krem mikserem. Jedną część skorupki napełniamy kremem i przykrywamy drugą częścią ciastka. Możemy posypać je na koniec cukrem pudrem lub kakao.

Poniżona i wyrzucona z restauracji Magda Gessler nie zapomni feralnego dnia do końca życiaPoniżona i wyrzucona z restauracji Magda Gessler nie zapomni feralnego dnia do końca życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już od dzisiaj zapłacisz więcej, kluczowa opłata idzie w górę. Masowe protesty nie pomogły
  2. "To będzie wszystko jedną czerwoną strefą". Profesor Simon ostrzega i przedstawia poważny zarzut wobec polityków
  3. Widok nadgryzionych frytek i hamburgerów poraża. McDonald's wcale nie przeprasza, wręcz przeciwnie
  4. 110-latka pokonała nowotwór, wszystko dzięki niebywałej diecie. Zdradziła sekret, lekarz polecił jej picie codziennie 3 szklanek pewnego napoju
  5. Codziennie o poranku piła go zamiast kawy, po tygodniu czuła się jak nowonarodzona
  6. Niektórzy z nas mają "złotą krew" lub dodatkowe żebro. Jakie jeszcze cechy niezwykle rzadko występują u ludzi?

Źródło: Smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł