Pieczenie i kwaśny chlebPixabay / leonardo1960

Upieczony chleb ma kwaśny posmak? Wszystko przez jeden błąd, który masowo popełniamy, winny popularny składnik

Nie da się ukryć, że pieczenie jest jednym z podstawowych sposobów na obróbkę termiczna jedzenia. Produkty takie jak chleb o bułki nie mogą się bez niego obejść. Okazuje się, że przygotowując wypieki możemy popełnić wiele błędów. Lepiej ich uniknąć.

Pieczenie chleba w domowym zaciszu staje się coraz bardziej popularne. Wszakże wszystko co przygotowujemy samodzielnie smakuje najlepiej. Niefortunnie często popełnia się rażące błędy, które sprawiają, że chleb pozostawia wiele do życzenia.

Rydzyk otworzył nowy sklep z cenami tylko dla bogaczy. Za kilogram mąki zapłacimy 50 złotych, a dalej jest tylko gorzejRydzyk otworzył nowy sklep z cenami tylko dla bogaczy. Za kilogram mąki zapłacimy 50 złotych, a dalej jest tylko gorzejCzytaj dalej

Jakich błędów unikać, aby pieczenie kończyło się sukcesem?

Bez wątpienie pieczenie jest nie lada sztuką, która wymaga skrupulatności. Bardziej zaawansowani kucharze obeznani z tym fachem mogą dobierać składniki na oko, ponieważ doskonale wiedzą jaki efekt chcą osiągnąć. Jednak każdy kto zaczyna swoją przygodę z pieczeniem powinien trzymać się przepisów.

Pieczenie chleba z pozoru może wydawać się banalnie proste. Oczywiście można przygotować domowe wypieki w łatwy sposób. Niekiedy popełniamy jednak błędy, o których nie mamy pojęcia. Czego powinniśmy wystrzegać się w trakcie pieczenia?

Kiedy decydujemy się na domowe pieczenie chleba niekiedy nasz bochenek nie spełnia naszych oczekiwań. Gruba skórka i suchy miąższ mogą sugerować, że ciasto na nasz wypiek wyrastało zbyt krótko. Niewykluczone są również składniki wątpliwej jakości oraz zbyt wysoka temperatura, w której odbywało się pieczenie.

Czasami zdarza się tak, że nasz chleb pęka z wierzchu w niekontrolowany sposób. Winne może być wówczas zbyt wcześnie rozpoczęte pieczenie oraz zbyt krótkie wyrastanie ciasta w końcowym etapie. Jednak dlaczego nasz chleb robi się kwaśny?

Dzisiaj grzeje:

  1. Polacy masowo popełniają kilka błędów w przygotowaniu ciasta na pierogi. Szkoda, bo tak łatwo ich uniknąć
  2. Skandal obyczajowy z udziałem byłej gwiazdy Legii Warszawa. W tle koronawirus i opieka nad dzieckiem
  3. Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczenia

Kwaśny chleb? Możesz tego uniknąć

Najprawdopodobniej największym rozczarowaniem jest kwaśny smak chleba. Pieczenie nie jest tutaj winne. Problem tkwi w przygotowywaniu ciasta. Kwaśny smak może być spowodowany dodaniem zbyt dużej ilości drożdży. Istnieje jeszcze jedna przyczyna, która może sprawiać, że chleb staje się kwaśny.

Kwaśny smak może wystąpić również wtedy, gdy ciasto na nasz wypiek będzie wyrastało zbyt długo. Między innymi dlatego warto ściśle przestrzegać przepisów, wówczas pieczenie powinno zakończyć się sukcesem. Jakich jeszcze błędów powinniśmy unikać?

Pieczenie zbyt wilgotnego ciasta może sprawić, że nasz chleb spłaszczy się i zmieni w placek. Unikniemy tego używając odpowiedniej ilości wody. natomiast pieczenie w zbyt niskiej temperaturze sprawi, że nasz bochenek nie nabierze kuszącego złocistego koloru.

Nie da się ukryć, że pieczenie jest wyjątkowym zajęciem, które wymaga sumienności i dbałości o szczegóły. Warto wziąć sobie do serca powyższe wskazówki. Dzięki nim unikniemy przykrego rozczarowania, a nasz chleb będzie przyprawiał o zachwyt.

Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczeniaRozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczeniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Stan wyjątkowy w Polsce zostanie wprowadzony? Szef MON zabrał głos w sprawie
  2. Apolonia z "Rolnik szuka żony" się wygadała. Powiedziała, co stało się z Ewą po programie
  3. Zwykłe ziemniaki zrobiła według przepisu z 1937 roku. Zapiekanka po nelsońsku jest tania, przepyszna i prosta w przygotowaniu
  4. Mąż Anny Dymnej walczy o życie. Aktorka również ma problemy zdrowotne, przez które trudno jej gotować i robić ukochane przysmaki
  5. Surówka dla zdrowotności, jak mawiały nasze babcie. Pieczone buraki i kiszone ogórki tworzą unikalne połączenie, które okrasza chrzanowa nuta
  6. Zaskakująca decyzja TVP ws. dalszych losów Michała Szpaka po Strajku Kobiet. Co dalej z jego karierą w "The Voice of Poland"?
  7. Trzy osoby nie żyją, dwie spłonęły. Tragiczny wypadek na obwodnicy dla TiRów, droga zablokowana

Źródło: Akademia smaku

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł