Pieczenie w folii aluminiowej okazuje się niezdrowe
youtube/ Czas Smakosza

Owijasz surowe mięso, rybę lub warzywa w folię aluminiową przed pieczeniem? Popełniasz niewyobrażalny błąd

Pieczenie w folii aluminiowej jeszcze do niedawna wydawało się bezpieczną formą przygotowywania posiłków. Przyrządzane tak posiłki są co prawda pyszne i soczyste, ale okazuje się, że mogą mieć bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Od jakiegoś czasu działanie aluminium jest badane przez naukowców. Najnowsze doniesienia nie ucieszą niestety zwolenników pieczenia mięsa, ryb i warzyw w folii aluminiowej.

Pieczenie w folii aluminiowej sprawia, że potrawy są niezwykle soczyste i aromatyczne, zwłaszcza pieczone tak mięsa i ryby smakują wybornie. Pamiętajmy jednak, że to, co jemy, powinno być takż zdrowe. Obecne w folii aluminium pomimo szerokiego zastosowania w kuchni ma też niestety bardzo zły wpływ na nasz organizm. Jeśli więc nadal pieczecie potrawy w ten sposób, być może czas dowiedzieć się nieco więcej o szkodliwości tego pierwiastka.

Afera w mediach po ujawnieniu całej serii niesmacznych i skandalicznych praktyk Biedronki. Wściekli są nie tylko klienciAfera w mediach po ujawnieniu całej serii niesmacznych i skandalicznych praktyk Biedronki. Wściekli są nie tylko klienciCzytaj dalej

Pieczenie w folii aluminiowej okazuje się bardzo szkodliwe. Ostatnie badania naukowe nie pozostawiają złudzeń - aluminium może nam bardzo zaszkodzić, jeśli nadal będziemy używać folii do przyrządzania potraw


Pieczenie w folii znają prawodpopodobnie wszyscy smakosze, którzy uwielbiają pieczone mięsa, ryby czy warzywa. Prof. Ghada Bassoni z egipskiego Uniwersytetu w Ain Shams zbadała jednak wpływ na zdrowie obecnego w tej folii aluminium. Co ciekawe jest ono obecne nie tylko w folii. Obecnie powszechnie używa się go do produkcji garnków, patelni i sztućców, których używamy na co dzień. Skutecznie wyparło ono miedź, gdyż jest o wiele tańsze w produkcji.

Dzisiaj grzeje:

Używanie naczyń wykonanych z aluminium nie ma jednak na nasz organizm aż tak ogromnego wpływu jak pieczenie w folii. Co ciekawe, aluminium jest obecne w niektórych produktach, takich jak kukurydza, ser żółty, przyprawy i herbata. Jego niewielkie ilości nie muszą być dla nas szkodliwe, więc nie musimy raczej celowo unikać wymienionych składników. Inaczej wygląda to w przypadku folii aluminiowej, która zawiera o wiele wyższe stężenie pierwiastka. Naukowcy od lat badają jego wpływ na nasze zdrowie, dzięki czemu odkryli, że wysokie stężenie aluminium w organizmie może przyczyniać się do zachorowania na Alzheimera oraz zaszkodzić zwłaszcza tym, którzy cierpią na choroby nerek czy uskarżają się na problemy z układem kostnym.

Niestety podczas pieczenia w folii do żywności przenikają takie ilości aluminium, które znacznie przewyższają dopuszczalny poziom tego pierwiastka określony przez Światową Organizację Zdrowia. Jak wskazują badania, powinniśmy unikać pieczenia w folii zwłaszcza potraw kwaśnych i ostrych oraz w formie płynnej, bo to w nich odkłada się najwięcej szkodliwego pierwiastka. Najlepiej więc po prostu zrezygnować z używania folii w kuchni i znaleźć dla niej zdrowsze zastępniki.

Najlepsze newsy:

    1. Poruszający napis na grobie dziecka, którego śmiercią żyła Polska. Nie pożegnał go nikt z bliskich
    2. Wiadomo, co dalej z dystansem społecznym. Kancelaria premiera zabiera głos
    3. Przeogromna zmiana z dnia na dzień w Biedronce. Gigantyczne zaskoczenie po wejściu do sklepu gwarantowane
    4. Cudowne, Polacy produkują bajecznie pyszną kiełbasę ze ślimaków. Cena niestety zwala z nóg
    5. Wybierz numer największego przysmaku lata. 1 czereśnie, 2 truskawki, 3 jajko sadzone z młodymi ziemniakami z koperkiem
    6. Wzruszające pożegnanie Piotra Rockiego. Wielkie tłumy i wiele znanych twarzy na pogrzebie piłkarza (FOTO)

Źródło: haps.pl

Następny artykuł