Pieczenie będzie o wiele prostszepikist.com

Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy

Pieczenie ciasta nie jest najprostszą sztuką kulinarna i wielu poddaje się przy pierwszych próbach. Upieczenie smacznego ciasta jest trudne. Polacy masowo popełniają poniższe błędy, które jeszcze bardziej oddalają ich od sukcesu.

Pieczenie najprostszego nawet ciasta może okazać się całkowitym fiaskiem. Zwykły biszkopt może sprawić trudności, jeśli cukiernik nie zastosuje się do ważnych zasad. Choć opanowanie sztuki wypieku doskonałych ciast wymaga często lat pracy, można ułatwić sobie życie eliminując popularne błędy. Niestety, każdy z nas choć raz popełnił jeden z nich.

Anna Mucha pozuje w basenie bez góry od kostiumu raczy się włoskim deserem. Widoki zapierają dech, fani są wniebowzięciAnna Mucha pozuje w basenie bez góry od kostiumu raczy się włoskim deserem. Widoki zapierają dech, fani są wniebowzięciCzytaj dalej

Pieczenie ciasta ci nie wyszło? Zapewne przez jeden z tych błędów

Ciasto z początku wygląda przepięknie? W piekarniku wspaniale wyrasta, a w całym domu unosi się smakowity zapach i każdy z rodziny nie może się doczekać? Wtem wszystko niszczone jest przez, jak się później okazuje, zakalec? Bądź wypiek po wyjęciu z pieca nagle zaczyna dramatycznie opadać? Taki efekt jest prawdopodobnie wypadkową błędów, które każdy z nas choć raz popełnił.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, córka potwierdziła niezwykle smutną wiadomość o Beacie Tyszkiewicz. Gwiazda niedawno opowiadała o swojej diecie, wzbogaciła jadłospis o wyjątkowy produkt
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć

Piekąc należy skrupulatnie przyłożyć się do odmierzania składników. Wystarczy, że przesadzimy lub nie dodamy odpowiedniej ilości sody oczyszczonej lub drożdży, a cała praca pójdzie na marne. Nie warto stosować techniki "na oko" ponieważ nigdy nie mamy pewności ile składników dodano.

Równie istotna jest odpowiednia temperatura składników. Zbyt miękkie masło i ciepłe masło - kruche ciasto nie ma prawa się udać. Większość przepisów korzysta ze składników o temperaturze pokojowej, więc warto wyjąć je z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Unikniemy wtedy przykrych niespodzianek.

Nieprzesiana mąka pełna grudek sprawi, że ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji, może nie wyrosnąć, bądź wyjdzie niesmaczny zakalec. Zawsze przesiej mąkę przed użyciem.

Foremka powinna być odpowiedniej wielkości. Zbyt mała i ciasto wypłynie w czasie pieczenia. Zbyt duża, a deser nie upiecze się równomiernie.

Najważniejsza jest jednak temperatura pieczenia. Należy dokładnie ją dostosować do rodzaju wypieku. Warto także dobrze poznać działanie piekarnika, ponieważ każde tego typu urządzenie może się różnić.

Najlepsze newsy:

  1. Wiadomo już, kiedy 13. emerytura wpłynie na konta seniorów. Minister Marląg zdradziła szczegóły
  2. Wszystko zaczęło się od silnego zmęczenia. Po tygodniu w szpitalu osierociła sześcioro dzieci
  3. Kiedy solisz rosół - na początku czy pod koniec gotowania? W zależności od odpowiedzi smak zupy może się diametralnie zmienić
  4. Jej zjedzenie mogło skończyć się koszmarem. Ważny komunikat GIS, natychmiastowa reakcja Lidla i Biedronki
  5. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Mówi się, że jest czarnym złotem kuchni i leczy m.in. wrzody żołądka
  6. Przyszedł pod szkołę i wyciągnął broń. Uczeń w krytycznym stanie. Tragiczne wieści z zagranicy

Źródło: mamadu.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł