Pieczenie może być groźne dla zdrowianeedpix.com

Używasz jej do pieczenia? Grozi ci wielkie niebezpieczeństwo, specjaliści biją na alarm

Jeśli pieczenie jest najczęstszą forma przygotowywania jedzenia w twoim domu, z pewnością wykorzystujesz do tego wiele pomocnych przyrządów. Jeden z nich stwarza jednak ogromne niebezpieczeństwo dla ciebie i twojej rodziny. Specjaliści informują o ogromnym zagrożeniu.

Pieczenie ciast, mięs i zapiekanek jest doskonałym pomysłem na obiad. Taka obróbka termiczna nie wymaga zbyt dużo pracy od kucharza, co pozwala zająć się innymi sprawami w czasie gotowania. W dodatku pieczone mięso, z uwagi na długi czas przygotowania w wysokiej temperaturze, wychodzi delikatne i dosłownie rozpływające się w ustach. Jeśli jednak korzystasz przy okazji z jednego popularnego kuchennego przyrządu, popełniasz karygodny błąd. Skutki są straszliwe, specjaliści od żywienia człowieka ostrzegają.

Najtrudniejsze pytania o jedzenie w Milionerach, tylko dla geniuszy. Potrafisz na nie odpowiedzieć?Najtrudniejsze pytania o jedzenie w Milionerach, tylko dla geniuszy. Potrafisz na nie odpowiedzieć?Czytaj dalej

Pieczenie z jej pomocą niesie ze sobą ogromne ryzyko

Pieczenie w jakimkolwiek naczyniu jest wygodnym, aczkolwiek sprawiającym odrobinę kłopotów gotowaniem. Ciężko jest bowiem rozwiązać problem przywierania i przypalania żywności do krawędzi naczynia. Wiele osób posiłkuje się odrobina oleju, który niestety często wcale nie działa. Po smacznym obiedzie przychodzi wtedy czas na długie szorowanie naczynia żaroodpornego, na którego ściankach pozostają zwęglone kawałki mięsa czy warzyw. Inni korzystają z papieru do pieczenia, które jest jednym z najlepszych rozwiązań - dzięki fabrycznemu natłuszczeniu jego powierzchni nie ma ryzyko, że cokolwiek do niego przywrze.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyją, Lasy Państwowe wydały komunikat ostrzegawczy. Podczas grzybobrania uważaj
  2. Nie żyje, nie było szans. Tragiczna wiadomość obiegła Polskę, wszystko na turystycznym Pomorzu
  3. Gessler przeszła samą siebie. Niebywałe, co robi z ogórków kiszonych i do czego podaje

Niestety, choć wyniki badań naukowych wskazują na dobitną szkodliwość tego produktu, ciągle jest bardzo popularny na całym świecie. Miliony ludzi zawijają w nią kanapki i wykładają blachy do pieczenia. Mowa oczywiście o folii aluminiowej, która w XX w. szturmem zdobyła wiele gospodarstw domowych. Jej łatwość w użyciu, niska cena i ogromna dostępność sprawiły, że ludzie uwielbiają z niej korzystać. Niestety, ten wspaniały wynalazek skrywa w sobie mroczny sekret.

Specjaliści wskazują, że podgrzewanie jej w wysokiej temperaturze prowadzi do wydzielania się mikro cząstek, które z łatwością przedostają się do żywności. Po pieczeniu, z użyciem folii, dopuszczalna ilość tych cząstek w jedzeniu kilkakrotnie przekracza dozwolone limity. Co więcej, folia zawiera w sobie toksyczny bisfenol A (w skrócie BPA), którego nadmierne spożycie prowadzić może do zaburzenia pracy układu nerwowego i hormonalnego.

Z tego powodu zalecamy pieczenie bez folii, lub zaopatrzenie się w specjalne silikonowe maty, do których, w dodatku, jedzenie nie przywiera.

Syn Zenka Martyniuka kolejny raz upokarza byłą żonę. Teraz dyskredytuje jej zdolności kulinarne, niestety posunął się o wiele dalejSyn Zenka Martyniuka kolejny raz upokarza byłą żonę. Teraz dyskredytuje jej zdolności kulinarne, niestety posunął się o wiele dalejCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie każdy ma możliwość podjęcia pracy. Wyjaśniamy jak uzyskać rentę i pieniądze z tytułu niezdolności do pracy
  2. Jeden błąd doprowadził do tragedii. Nie żyją 4 osoby
  3. Była żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej diety
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Nawet największy niejadek poprosi o dokładkę. Pyszne kotlety schabowe po meksykańsku
  6. Wchodzi nowy program 1500 plus. Wiemy, kto ma szansę dostać pieniądze

Źródło: pysznosci.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł