Pieczeniepixabay.com

Kilka chwil i będziesz cieszyć się przepysznym domowym chlebem. Nie ma prostszego przepisu

Pieczenie kojarzy się z trudnymi krokami w kuchni, które nie zawsze muszą przynieść oczekiwany efekt końcowy. Własne pieczywo jest idealną opcją głównie ze względu na skład, nad którym w pełni mamy kontrolę i jesteśmy świadomi tego, co jemy. Mamy dla was przepis nie tylko na prosty w wykonaniu, ale i pyszny, zdrowy chleb.

Pieczenie to dla wielu ta część działań w kuchni, za którą wolą się nie zabierać. Piec możemy nie tylko ciasta i desery, ale również pieczywo, które wykonane w sposób domowy, smakuje wybornie. Jest mnóstwo przepisów na pieczywo, które sprawdzi się zarówno w towarzystwie słodkich powideł czy past, ale również wędliny, warzyw czy wytrawnych pasztetów. Co więcej, przepisy potrafią być naprawdę proste, dzięki czemu z przygotowaniem własnego, gorącego chleba, poradzi sobie każdy.

Pilny komunikat Biedronki. Sieć ma nowe zaskakujące godziny otwarcia, zmianę odczuje każdy klient sieciPilny komunikat Biedronki. Sieć ma nowe zaskakujące godziny otwarcia, zmianę odczuje każdy klient sieciCzytaj dalej

Pieczenie, kojarzące się z domem

Pieczenie pieczywa kojarzy się z tradycją. Domem rodzinnym, wyjazdem w góry, z zapachem karczmy czy porannymi zakupami i kolejkami w piekarni. Chleby to zazwyczaj receptury najstarszych osób z rodziny, które krążą z pokolenia na pokolenie.

Jednym sposobem na jedzenie chleb jest po prostu posmakowanie go masłem. Kojarzy się ze smakiem dzieciństwa i często nie potrzeba niczego więcej, bo dobry chleb sam w sobie potrafi być niesamowicie wyrazisty i smaczny. Niektórzy sypią go jeszcze solą, żeby uzyskać dodatkowy, słony smak.


Pieczenie chleba może się kojarzyć z pracochłonnym zadaniem, które pochłania sporo czasu w kuchni. Nie mniej jednak, chleb przygotowany własnoręcznie, wytrzyma o wiele dłużej niż większość kupnych. Świeżość domowych wypieków zdecydowanie rekompensuje czas, ale nie zawsze musi on być długi, a mamy na to sposób.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Zakaz uczestnictwa w mszach i zwiedzania kościołów. Zagraniczne wiadomości mogą zaskoczyć podróżnych jadących do popularnego kraju
  3. Ogórki kiszone są miękkie i brzydko pachną? Wszystko przez 4 karygodne błędy, niestety są masowo popełniane

Szybki i pyszny chleb domowy


Składniki:

500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
7 g drożdży suchych
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy


Wymienione wyżej składniki starczą nam na naprawdę pokaźny bochen chleba, który upieczemy w keksówce. Można użyć połowy składników, ale wtedy chleb wyjdzie po prostu niski.


Przygotowanie:

Zaczynamy od wsypania drożdży do ciepłej wody i dokładnego wymieszania. Po wykonaniu tych czynności, odstawiamy mieszankę na kilka minut na bok. Pozostałe sypkie składniki, pomijając bułkę tartą, mieszamy ze sobą w dużej misce. Na koniec zalewamy to wykonaną mieszanką z drożdży oraz wody. Wszystko mieszany ze sobą bardzo dokładnie.


Przygotowaną mieszankę odstawiamy na 30 minut pod przykryciem, aby mogła urosnąć. Kiedy ciasto już wyrośnie, mieszamy je ponownie delikatnymi ruchami i przekładamy do formy. Musi być ona nasmarowana tłuszczem oraz obsypana bułką tartą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.


Piekarnik rozgrzewany do 200 stopni i wstawiamy do niego ciasto na godzinę. Po upieczeniu czekamy do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. To zagwarantuje zwartą formułę, która się nie rozleci przy pierwszym krojeniu. Przepis jest łatwy do wykonania i naprawdę nie należy do tych wielce angażujących.


Nawet najbardziej oporna osoba, która nie czuje się dobrze w roli kucharza czy piekarza, poradzi sobie z tym przepisem. Chodzi o dokładne wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Potem chleb robi się praktycznie sam. Smak i świeżość będzie niesamowita, a kto wie. Może wyjścia do pobliskiej piekarni staną się dzięki temu przepisowi zbędne.

Sok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościSok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Niebywałe doniesienia prosto z Watykanu. Chodzi o zdrowie Benedykta XVI
  2. Nagranie wszystko potwierdziło. Paweł z "Rolnik szuka żony" postawił na swoim
  3. Sandra kupiła w Biedronce pierogi i ogarnęła ją wściekłość. Wyjawiła okropne szczegóły w sieci
  4. Jasiek Kuron ma najlepszy patent na kultowego Coleslawa. Robi go z dwóch rodzajów kapusty
  5. Cała rodzina poprosi o dokładkę. Obłędne placki ziemniaczane a’la pizza nie mają sobie równych
  6. Pies uparcie szczekał na brzuch ciężarnej kobiety. Okazało się, że miał dla niej ważną wiadomość
  7. Znany analityk przewiduje sprzedaż Cyberpunk 2077. Niewiarygodne prognozy, CD Projekt Red może rozbić bank

Źródło: zajadam.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł