Pieczenie bez zakalca - jak to zrobić?wikimedia commons/ SaraceńskiZakalec/ CC-BY-SA-4.0

Znów wyszedł zakalec? Wszyscy popełniają błąd z mieszaniem, dlatego ciasto się nie udaje

Pieczenie ciast na poobiedni deser jest polską tradycją, którą kultywuje się w praktycznie każdym domu. Niestety, jeśli w wypieku pojawi się zakalec, cała praca piekarza idzie na marne, a domownicy muszą obejść się smakiem. Okazuje się jednak, że można uniknąć zakalca, stosując się do kilku porad - nawet kierunek mieszania ma duże znaczenie.

Pieczenie samo w sobie jest trudnym zajęciem. Dobre dopasowanie temperatur, ilości składników, wilgotności ciasta i sposobu działania piekarnika - to i wiele innych czynników sprawia, że upichcenie smakowitego ciasta jest trudne.

Jeszcze większy problem pojawia się, gdy po rozkrojeniu wypieku pojawia się przed naszymi oczami zakalec. Choć są ludzie, którzy deklarują się jako fani zakalca, znaczna większość jest całkowicie odmiennego zdania. Jeśli nie chcesz, aby pojawił się w twoim cieście, zastosuj się do poniższych porad.

Pieczenie bez zakalca - wystarczy mieszać w dobrym kierunku

Zakalec jest najzwyklejszym niedopieczonym ciastem, które często zamienia się w twardą i nieprzyjemną w jedzeniu masę. Pojawia się z wielu powodów, a jednym z nich jest zły kierunek mieszania ciasta. Źle wymieszany gluten sprawia, że szansa na zakalec jest wyjątkowo duża.

Gluten to białko roślinne, które znajduje się w zbożach. Ma postać nitek, które podczas mieszania ciasta w jednym kierunku formują coraz dłuższe i bardziej skomplikowane struktury. Mieszanie w różne strony rozrywa je, co nie pozwala wyrosnąć ciastu, w środku którego szybko pojawia się zakalec podczas pieczenia.

Tylko pierwszy odcinek będzie darmowy, za resztę trzeba zapłacić. Kontrowersyjny powrót Tylko pierwszy odcinek będzie darmowy, za resztę trzeba zapłacić. Kontrowersyjny powrót "Kuchennych rewolucji"Czytaj dalej

Bardzo ważna jest także temperatura składników. O ile nie przygotowujesz kruchego ciasta, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Zbyt duży rozstrzał temperatur powoduje, że składniki nie łączą się w odpowiedni sposób. Wtedy z łatwością może zrobić się zakalec.

Piekąc, należy skrupulatnie przyłożyć się do odmierzania składników. Wystarczy, że przesadzimy lub nie dodamy odpowiedniej ilości sody oczyszczonej lub drożdży, a cała praca pójdzie na marne. Nie warto stosować techniki "na oko", ponieważ nigdy nie mamy pewności ile składników dodano.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zapraszamy do zapoznania się z innymi tekstami. W tym artykule zdradzamy najlepszy przepis Magdy Gessler na zupę grzybową z serem. Za to tutaj można znaleźć przepis na bardzo ciekawą wersję sernika.

Nie ma też powodu dla zbyt długiego miksowania składników. Jeśli wszystko połączyło się i nie widać żadnych grudek, należy zakończyć mieszanie i przejść do etapu wypieku czy wyrastania. Zbyt długie mieszanie także niszczy włókna glutenu, więc problem z ciastem może pojawić się bardzo szybko.

Bardzo istotny jest również przepis. Po co wymyślać coś na nowo, skoro stara receptura działa? Kierowanie się wskazówkami doświadczonego piekarza pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, a szansa na porażkę zmniejszona jest dzięki temu, praktycznie do zera.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com, gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł