Pieczenie będzie o wiele prostszeflickr.com/Marco Verch Professional Photographer CC 2.0

Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza

Pieczenie ciast jest dość skomplikowanym procesem. Aby uzyskać idealnie wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste ciasto trzeba się mocno namęczyć. Niestety, wiele osób nagminnie popełnia błąd, który niweczy cały trud.

Pieczenie ciasta dla większości ludzi jawi się jako prosta czynność - ot miesza się składniki, wrzuca do piekarnika, a po jakimś czasie wyciąga się z niego pięknie zarumienione, pachnące ciasto. Niestety, w praktyce tak łatwo nie jest, a błąd można popełnić już na samym początku gotowania. Często o sukcesie decydują drobne szczegóły, których niedopatrzenie wywołuje katastrofe. Poniżej pokazujemy czego unikać, aby biszkopt czy piernik zawsze wyszły idealnie.

Blady strach nad Martyniukami, nie mogą przeboleć wielkiej straty. Dawne czasy beztroskiego opowiadania o diecie i kuchni minęłyBlady strach nad Martyniukami, nie mogą przeboleć wielkiej straty. Dawne czasy beztroskiego opowiadania o diecie i kuchni minęłyCzytaj dalej

Pieczenie ciasta sprawia ci trudności? Wyjaśniamy gdzie możesz popełniać błąd

Satysfakcja, jaką czuje się po wyciągnięciu pięknie wyrośniętego ciasta, które pachniało od kilku godzin piekąc się w piekarniku, jest ciężka do opisania. Jeszcze przyjemniej jest, kiedy wypiek smakuje nie tylko tobie, ale i ludziom, których nim poczęstujesz. Niestety, równie silne jest uczucie zawodu, w momencie odkrycia, że w środku znajduje się zakalec, boki są przypalone, a masa nie wyrosła. Jest szczególnie jeden błąd, który sprawia, że cała praca idzie na marne.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ela natrafiła na przedziwnego grzyba i zamarła. Nie wolno go dotykać, jest cenny niewiarygodnie
  2. Wykoleił się pociąg. Wszystko przez 11-letnie dziecko, porażająca wiadomość z zagranicy
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Choć największym problemem nie są złe proporcje, wielu początkujących piekarzy ma problem z zapamiętaniem odpowiedniej ilości składników w danym przepisie. Zbyt duża lub mała ilość mąki, o jedno wbite jajko za dużo i całą pracę trzeba zacząć od nowa. Najłatwiej jest po prostu dokładnie powtarzać kroki w przepisie, wtedy ciężko będzie coś zepsuć.

Rozmiar formy do pieczenia także ma znaczenie. Wlewając ciasto do zbyt małej formy ryzykujemy, że całość zbyt mocno wyrośnie. Z drugiej strony, kiedy forma jest za duża, ciasto szybciej się upiecze i może się spalić. Tak jak wyżej, najbezpieczniej jest podążać wyznaczoną ścieżką przez twórcę przepisu i stosować taką samą foremkę co on.

Największym błędem jest jednak otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia. Aby wszystko równomiernie się upiekło należy zachować odpowiednią temperaturę. Otwierając piekarnik sprawiamy, że temperatura ulatuje z niego, co może wywołać opadanie ciasta.

Nikt nie pojawił się na przyjęciu urodzinowym chorej dziewczynki. Mama prosi obcych ludzi o kartki urodzinoweNikt nie pojawił się na przyjęciu urodzinowym chorej dziewczynki. Mama prosi obcych ludzi o kartki urodzinoweCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Obniżyli im emerytury. W sądzie już ponad 25 tys. odwołań
  2. Wiele osób miało nadzieję do samego końca. Nie żyje 2-letnia Lilianka
  3. Potrzebujesz tylko 3 składników i 5 minut, by zrobić powalające ciasto bez pieczenia. Koleżanki będą błagać o przepis
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Kupowałeś ostatnio w Biedronce? Inspekcja sanitarna ostrzegła wszystkich, możesz mieć poważny problem
  6. Byli pewni, że znaleźli porzucone kociątko. Gdy przyjrzeli się dokładniej, osłupieli ze zdumienia

Źródło: mamadu.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł