Pieczeń będzie doskonałaflickr.com/Ernesto Andrade/ CC 2.0

Mięso wyszło suche i twarde? Najprawdopodobniej przez karygodne błędy przy pieczeniu, popełnia je większość Polaków

Pieczenie mięsa w piekarniku jest doskonałym sposobem na przygotowanie obiadu. Niestety wielu Polaków popełnia bardzo popularne błędy, przez które mięso wychodzi suche. Zdradzamy co trzeba zrobić, aby tego uniknąć.

Pieczenie wydaje się prostym sposobem na ugotowanie obiadu. Wszak nie wymaga zbyt dużych umiejętności ani pracy, jednak trzeba poświęcić na nie sporo czasu. Ludzie bardzo często wrzucają do piekarnika pieczeń i całkowicie o niej zapominają. Przy okazji popełniają też mnóstwo błędów, które powodują, że mięso jest suche i twarde jak podeszwa.

Martyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest aferaMartyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest aferaCzytaj dalej

Pieczenie będzie o wiele prostsze i przyjemniejsze

Pieczona karkówka z czosnkiem i majerankiem lub schab z liśćmi laurowymi na pierzynce z cebuli - takie propozycje od razu wywołują burczenie brzucha, a ślinka sama cieknie. Niestety często zdarza się tak, że pięknie wyglądająca pieczeń po pokrojeniu wydaje się sucha i twarda. Jeśli po wzięciu kawałka do ust, od razu czujesz, że mięso nie jest tak soczyste i miękkie jak powinno - nie przejmuj się, są sposoby aby temu zaradzić.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najlepsza propozycja na sobotni obiad. Obłędne kotlety schabowe po kowalsku
  2. Włożył kij do bagna, w finał aż trudno uwierzyć, niewiarygodne. Wszystko nagrał
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Aby uniknąć powyższych nieprzyjemności zawsze uważnie przeczytaj przepis. Autorzy często zawierają w nich triki, dzięki którym początkujący kucharz może wykonać doskonały obiad. Wystrzegaj się pieczenia mięsa przed rozmrożeniem, a także wkładania go do nienagrzanego, zimnego piekarnika. Koniecznie należy przykryć je pokrywką lub folia aluminiową, aby zabezpieczyć je przed wysychaniem. Warto także przekręcić duży kawałek mięsiwa na druga stronę, aby mogło równomiernie się upiec.

Jeśli jednak mięso wyszło suche i twarde, nie załamuj się. Postaw je na kratce do pieczenia nad gotującą się wodą, a jeśli pieczeń jest duża, przedtem pokrój ją w plastry. Para wodna nawilży suche kawałki i nada im przyjemnej konsystencji. Można także włożyć mięso do garnka z wodą, cukrem 2,5 łyżkami soli, 3-4 liśćmi laurowymi, 5 ziarnami pieprzu i 1 gałązką naci selera korzeniowego. Następnie wystarczy gotować pieczeń przez 3 godziny, co także doskonale je nawilży.

Najlepsza propozycja na sobotni obiad. Obłędne kotlety schabowe po kowalskuNajlepsza propozycja na sobotni obiad. Obłędne kotlety schabowe po kowalskuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Sprawdź portfel, może się okazać, że twój banknot 10-złotowy jest wart setki złotych. Wystarczy jeden szczegół
  2. Niewyobrażalnie tragiczne, śmierć w programie "Nasz nowy dom". Odeszła niezwykle lubiana uczestniczka, zmagała się z przykrą chorobą
  3. Jak Sekielski tak szybko schudł? Ujawnił oszałamiającą recepturę na zupę z buraka, ma prozdrowotne właściwości
  4. Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza
  5. W weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 zł
  6. "Rolnik szuka żony": Ania pokazała się z mężem i dziećmi. Fanom nie umknął jeden szczegół, zostawili lawinę komentarzy

Źródło: Kobieta Onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł