Pieczenie ciastek z maszynkiWikipedia / Emmanuel BRUNNER, Manu25 / CC BY-SA 3.0

Najlepsze na świecie babcine ciastka z maszynki. Wypłynął najlepszy przepis, ideał na świąteczny stół

Pieczenie słodkich smakołyków niejednokrotnie zaskakiwało nas efektami. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują babcine frykasy. Ciastka z maszynki się do nich zaliczają. Z łatwością przygotujesz je w domowym zaciszu. Smakują jak wspomnienia beztroskiego dzieciństwa.

Nie da się ukryć, że pieczenie odgrywa istotną rolę w świecie kulinariów. Niektórzy zakładają, że jest to dość trudna sztuka. Jednak niektóre ze smakołyków możemy przygotować w bardzo prosty sposób. Ciastka z maszynki są tego idealnym przykładem.

Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak łatwe

Pieczenie ciastek z maszynki jest czystą przyjemnością. Domownicy z pewnością docenią deser w takiej odsłonie. Z identycznych receptur korzystały nasze babcie, których wypieki pozostaną na zawsze w pamięci. Takie ciastka potrafią wywołać nostalgię.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy błędy, których lepiej unikać decydując się na pieczenie. Tym razem przygotujemy specjał sprzed lat, którego praktycznie nie da się zepsuć. Trywialny przepis na ciastka z maszynki jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Pieczenie takich łakoci nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Efekty powalą na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Ciastka z maszynki momentalnie znikają z talerzyków. Co nam będzie potrzebne do ich zrobienia?

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 g sody oczyszczonej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 12 g cukru wanilinowego
  • jajko
  • 3 żółtka

Pieczenie ciastek jak od babci

Zanim rozpoczniemy pieczenie, musimy odpowiednio przygotować ciasto. Na początku przesiewamy mąkę na blat. Dodajemy do niej pokrojone masło o temperaturze pokojowej. Wszystko wzbogacamy o przesiany cukier zmieszany z sodą i proszkiem do pieczenia, jajko oraz żółtka.

Wyrabiamy ciasto. Warto się di tego przyłożyć. Masa powinna być jednolita i podobna do plasteliny. Jeżeli będzie zbyt sucha, wówczas dodajemy trochę białek jajka. Nadmiernie mokre ciasto wzbogacamy o mąkę.

Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Kiedy już się schłodzi, wówczas porcjami przeciskamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Dobrze sprawdza się taka o dużych oczkach. Ciastka przechwytujemy i umieszczamy na blasze wysmarowanej masłem.

Możemy rozpocząć pieczenie. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przeważnie wystarcza mniej niż 15 minut. Smakowite ciastka z maszynki z pewności wywołają zachwyt u domowników. Jeżeli chcemy przygotować inny prosty przysmak, wówczas warto postawić na niezwykłe ciastka czekoladowe.

Kochasz kawę z mlekiem? Specjaliści alarmują, robisz sobie wielką krzywdęKochasz kawę z mlekiem? Specjaliści alarmują, robisz sobie wielką krzywdęCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: przepisane.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł