Pieczenie chleba w domowych warunkachpxhere / CC0

Najprostszy, najszybszy, najpyszniejszy, najtańszy przepis na pieczenie chleba domowego. Mięciutki w środku z niebywale chrupiącą skórką

Nie da się ukryć, że pieczenie jest nie lada sztuką. Przeważnie przygotowywanie domowego chleba wydaje się dosyć karkołomnym zadaniem. Okazuje się jednak, że wcale nie musisz kupować go w sklepie. Przepis na własnej roboty chleb jest banalny.

Mało kto spodziewałby się, że pieczenie własnego chleba może być tak proste. Wystarczy zastosować ten niezawodny przepis. Pieczywo jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Jak przygotować znakomity domowy chleb we własnej kuchni?

Po latach Laura Łącz zdradziła rodzinną tajemnicę. Dotyczy uwielbianego aktora z Po latach Laura Łącz zdradziła rodzinną tajemnicę. Dotyczy uwielbianego aktora z "Janosika", dla ważnej relacji zrezygnował z kawy i herbatyCzytaj dalej

Pieczenie chleba proste jak nigdy

Zazwyczaj pieczenie chleba pozostawiamy piekarniom. Nie oznacza to jednak, że smakołyki nie mogą być przez nas przygotowane w domowym zaciszu. Chleb według tego przepisu jest prosty i tani, a jego smak pozostaje na długo w pamięci. Jakich składników będziemy potrzebowali?

  • 750 g pszennej mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 30 ml oleju

Dzisiaj grzeje:

  1. Wypij go na godzinę przed snem, a rano będziesz wyglądać i czuć się lepiej. Diametralnie wpłynie na jakość życia
  2. Jest jeden szczegół w obowiązku noszenia maseczek. Wielu Polaków nie wie, kary są wysokie, trzeba uważać podczas zwiedzania i spacerów
  3. Domowy syrop na kaszel z buraków ma piorunujące działanie. Dolegliwości znikają w kilka chwil

Smakowity domowy chleb

Pieczenie chleba nikomu nie powinno sprawić problemów. Na początku zacieramy świeże drożdże z cukrem. Dodajemy do nich 120 ml ciepłej wody. Po wymieszaniu odstawiamy je na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę. Wzbogacamy je o drożdże sól, resztę ciepłej wody oraz olej. Wszystko mieszamy łyżką. Gotowe ciasto w misce przykrywamy folią spożywczą i zamykamy na 10 godzin w lodówce. Po tym czasie powinno już w pełni wyrosnąć. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy przez chwilę. Formujemy chleb i nacinamy go z wierzchu. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza umieszczamy naczynie żaroodporne z przykrywką. Kiedy stanie się ono gorące wówczas wkładamy do niego nasz chleb. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczenie pod przykryciem powinno trwać 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę. Kontynuujemy obróbkę cieplną przez 25 minut. Nasz chleb jest już gotowy.

Przejmujące wyznanie Teresy Lipowskiej, rozważa zamieszkanie w domu opieki. W jej lodówce świeci pustkami, a sama nie lubi gotowaćPrzejmujące wyznanie Teresy Lipowskiej, rozważa zamieszkanie w domu opieki. W jej lodówce świeci pustkami, a sama nie lubi gotowaćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prohibicja w całym kraju od konkretnej godziny i zakaz wesel. Rząd szykuje szereg obostrzeń
  2. Prof. Simon radzi, jak przetrwać kolejną falę epidemii. 3 zasady, które są według niego absolutną podstawą
  3. Ogromna wpadka kucharza w Dzień Dobry TVN. Prowadzący musieli zareagować i zajęli jego miejsce w kuchni
  4. Wystarczy szczypta, by kawa zachwyciła Cię smakiem. Zdrowotne walory też rozkładają na łopatki
  5. Makłowicz znalazł alternatywę dla ruskich pierogów. Farsz zachwyci każdego smakosza
  6. Grzyby warte 2 000 zł/kg znajdują się w polskich lasach. Polka ujawniła, gdzie dokładnie je znalazła

Źródło: Blog z apetytem

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł