Ciasto bananowewikimedia/autor: Steve johnson / licencja CC 2.0

Robisz wszystko według przepisu, a ciasto ciągle pęka? Ania Starmach wyjaśnia jaki błąd masowo popełniają Polacy

Pieczenie ciast jest sztuką, która nie dla wszystkich jest łaskawa. Często nawet najbardziej skrupulatne trzymanie się przepisu nie gwarantuje pełnego sukcesu. Ania Starmach wyjaśnia, dlaczego wypieki pękają i jak możemy temu zapobiec.

Pieczenie jest wspaniałym zajęciem, które pozwala nam się zrelaksować, a przy okazji sprawić słodką przyjemność naszym najbliższym. Niestety nawet najbardziej doświadczonym adeptom tej sztuki zdarzają się mniejsze bądź większe porażki. Jednym z najczęstszych problemów, jakie spotykamy na swojej kulinarnej drodze, jest pękanie ciasta. Mimo naszych największych starań wypieki zdają się żyć własnym życiem. Popękane ciasto nie tylko nie jest estetyczne - to przecież moglibyśmy przeżyć. Popękane ciasto nieładnie chłonie polewę oraz kremy, przez co efekt końcowy bywa marny. Znawczyni stuki wypieku ciast - Ania Starmach wyjaśnia, dlatego tak często wyjmujemy z piekarnika popękane ciasto.

Niesamowite działanie oleju z liści laurowych. Poznasz je i od razu pobiegniesz do sklepuNiesamowite działanie oleju z liści laurowych. Poznasz je i od razu pobiegniesz do sklepuCzytaj dalej

Pieczenie bywa bardzo podstępne

Jak tłumaczy Ania Starmach, najczęstszym błędem, który sprawia, że ciasto pęka na środku, jest zbyt wysoka temperatura w piekarniku. Takie warunki sprawiają, że ciasto wysusza się na wierzchu bardzo szybko i podczas wyrastania nie zachowuje elastyczności. Zbyt spieczony, kruszący się czubek ciasta siłą rzeczy musi pęknąć, w momencie gdy reszta ciasta wnosi się do góry.

Skoro już znamy przyczynę pękania ciasta, to warto pomyśleć co zrobić, by uniknąć go w przyszłości. Tutaj sprawa nieco się komplikuje, ponieważ w zależności od rodzaju wypieku, zasady są nieco inne.

W przypadku większości ciast wystarczy jedynie zmienić tryb grzania. Wyłączenie górnego grzania powinno rozwiązać problem pękania. Jeśli jednak widzisz, że ciasto zaczyna za bardzo przypiekać się mimo tego zabiegu, zmniejszamy temperaturę o 10-20 stopni. W przypadku niższej temperatury należy wydłużyć nieco czas pieczenia, aby nie musieć borykać się z niedopieczonym środkiem.

Dzisiaj grzeje:

    1. Najtańszą sałatkę z 3 składników robi się w 3 minuty. Zastąp nią obiad, będziesz wniebowzięty
    2. Stało się, wprowadzają lockdown, ma trwać 4 tygodnie. Władze europejskiego kraju podjęły decyzję
    3. Najlepsza surówka do obiadu, obłędne połączenie marchewki ze słodkim owocem. Moc witamin doda ci sił

Jak postępować z sernikiem i biszkoptem?

W przypadku sernika należy wykonać nieco więcej czynności zapobiegających pękaniu ciasta. Naszym sprzymierzeńcem okazuje się być zwykła woda. Sernik pieczony w kąpieli wodnej z całą pewnością będzie nie tylko przyjemnie wilgotny, ale także zupełnie płaski - idealny do ozdabiania.

Równie kapryśny co sernik bywa biszkopt, który powinien być szczególnie płaski, często wyrasta jedynie na środku, tworząc mało praktyczny kopiec. Tutaj należy jeszcze przed pieczeniem wykonać jeden ważny ruch. Boki formy do pieczenia powinniśmy szczodrze obsmarować masłem. Biszkopt nie tylko wyrośnie równomiernie, ale także z łatwości wysunie się z formy po upieczeniu.

Nie sięgniesz już po żaden inny, najzdrowszy sok pod słońcem zapewni ci długowieczność. Wystarczy szklaneczka dziennieNie sięgniesz już po żaden inny, najzdrowszy sok pod słońcem zapewni ci długowieczność. Wystarczy szklaneczka dziennieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

      1. Prohibicja w całym kraju od konkretnej godziny i zakaz wesel. Rząd szykuje szereg obostrzeń
      2. Pilny apel Adrzeja Dudy do Polaków. Każdy powinien się zastosować, może uratować życie i zdrowie
      3. Media dotarły do przecieku z nocnej narady w MZ ws. ukrytego celu godzin dla seniorów. Ujawniły prawdę
      4. Inne niż wszyscy myśleli, cenne i piorunujące zastosowanie. Nie wyrzucaj obierek po ziemniakach
      5. Domowy syrop na kaszel z buraków ma piorunujące działanie. Dolegliwości znikają w kilka chwil
      6. Bohaterski szczeniak uratował życie nienarodzonego dziecka i przyszłej mamy. Gdyby nie szybka reakcja zwierzęcia, mogłoby skończyć się tragicznie

Żródło: aniastarmach

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł