Pieczenie jeszcze prostszePixabay / krzys16

Jeden prosty trick na opadające ciasta, nasze babcie doskonale go znały. Polacy masowo popełniają banalny błąd

Nie da się ukryć, że pieczenie potrafi nas zaskoczyć swoimi efektami. Niestety, smakowite ciasta niekiedy opadają. Winny temu jest często popełniany błąd. Już teraz poznaj sztuczkę stosowaną przez babcie. Pieczenie będzie znacznie prostsze.

Pieczenie odgrywa ważną rolę w kulinariach. Właśnie za jego sprawą przygotowujemy wyśmienite desery i obłędne dania obiadowe. Dziś skupimy się na słodyczach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że tak łatwo o błąd, który gwarantuje nam katastrofę.

Już wszystko wiadomo, nowe obostrzenia potwierdzone. Premier ogłosił całkowity zakaz wesel, ograniczenia w sklepach i restauracjachJuż wszystko wiadomo, nowe obostrzenia potwierdzone. Premier ogłosił całkowity zakaz wesel, ograniczenia w sklepach i restauracjachCzytaj dalej

Prosty trik ułatwiający pieczenie

Pieczenie ciast jest nie lada sztuką. Każdy, kto kiedykolwiek próbował wykonać własne wypieki, doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Niezwykle istotnym czynnikiem jest cierpliwość. Ciężko o nią w momencie, kiedy jesteśmy głodni smakowitych łakoci. Watro jednak nią się wykazać.

Kiedy w krę wchodzi pieczenie, musimy powstrzymać się od zaglądania do piekarnika. Takie działanie sprawia, że nasze ciasto nie może w spokoju wyrosnąć. Różnice temperatur przyczyniają się do jego opadania. W związku z tym najlepiej uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu przynajmniej 30 minut. Warto zapamiętać, że pieczenie rozpoczynamy od wstawienia surowego przysmaku do rozgrzanego piekarnika. Nie bez znaczenia jest również odpowiednie obchodzenie się z gotowym ciastem. Na szczęście niezwykle pomocny okazuje się trik naszych babć.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niespodziewane wyznanie Daniela Martyniuka, chodzi o bliskich. Wcześniej prowadził restaurację, wiemy co było w menu
  2. Pilny apel rządu. Nie jest dobrze. Najnowszy komunikat może bardzo niepokoić Polaków wyjeżdzających za granicę
  3. Doskonała surówka z ogórków kiszonych. Dodatek popularnego warzywa niesamowicie podkręci ich smak

Pieczenie będzie jeszcze łatwiejsze

- Starą metodą naszych babć, ale bardzo skuteczną jest uderzenie formą z upieczonym, gorącym biszkoptem o stół, albo nawet o podłogę. Dzięki temu szybko pozbawiamy ciasto pęcherzyków powietrza, a tym samym nie dopuszczamy do opadnięcia ciasta - powiedziała Anna Kamieńska, przytaczana przez portal Głos Szczeciński. Kobieta parająca się od lat cukiernictwem zwróciła również uwagę na to, że po zakończeniu pieczenia warto nasze ciasto pozostawić przez 30 minut w otwartym piekarniku.

Dramatyczny komunikat Jarosława Kreta, jego stan zdrowia się pogarsza. Autor książek kulinarnych twierdzi, że w życiu nie był równie choryDramatyczny komunikat Jarosława Kreta, jego stan zdrowia się pogarsza. Autor książek kulinarnych twierdzi, że w życiu nie był równie choryCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dopiero po 81 latach odkryto niezwykły skarb. Znaleziono go w belce stropowej w trakcie remontu
  2. Wzrost jest nieunikniony, ceny poszybują w górę. Wiemy, które produkty będą jeszcze droższe
  3. Przejmujące wyznanie Teresy Lipowskiej, rozważa zamieszkanie w domu opieki. W jej lodówce świeci pustkami, a sama nie lubi gotować
  4. Wyszła na jaw niewygodna prawda o Kuchennych Rewolucjach, Grzegorz stracił 25 tysięcy. Czy było warto?
  5. Niespodziewany zwrot akcji u Martyniuków, padły ostateczne słowa. Czy w sławnej willi z piękną kuchnią nastanie spokój?
  6. Z ostatniej chwili: Nie żyje uwielbiany polski polityk. Polskę obiegła tragiczna wiadomość

Źródło: Głos Szczeciński

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł