Pieczenie nie udaje się? Prawdopodobnie popełniasz proste błędyskeeze--272447, pixabay

Wszystko szło jak z płatka, ciasto pięknie rosło i nagle stało się płaskie jak placek? Wszystkiemu winien jeden powszechny błąd

Pieczenie jest może być twoją największą pasją, lecz każdemu zdarzają się mniejsze, bądź większe porażki. Nie ma większego rozczarowanie niż widok upieczonego ciasta, które po wyjęciu ciasta z piekarnika jest płaskie niczym placek. Wszystko przez bardzo popularny błąd - ciasto nie może być zbyt rzadkie.

Pieczenie nie jest najprostszym kuchennym zajęciem. Wiedzą o tym nawet specjaliści, tacy jak Nicole Weston, która z wykształcenia jest cukiernikiem. Kobieta z dużym poświęceniem zajmuje się także blogiem o nazwie Baking Bites. Nawet tak doświadczony w piekarnictwie człowiek popełnia błędy.

Wyszły na jaw ceny w sklepie Lewandowskiej, można złapać się za głowę. 15 zł za makaron, 20 zł za chleb i dżem, a dalej jest tylko gorzejWyszły na jaw ceny w sklepie Lewandowskiej, można złapać się za głowę. 15 zł za makaron, 20 zł za chleb i dżem, a dalej jest tylko gorzejCzytaj dalej

Pieczenie nie ma przed nią tajemnic, lecz i tak nie zawsze się udaje

Każdemu, komu zdarza się upiec jakieś ciasto, przynajmniej raz coś nie wyszło. Czasami cały wypiek nie nadaje się do jedzenia, ponieważ pojawia się w nim zakalec albo, co gorsza, piekł się zbyt długo i przypalił się. Wypadki się zdarzają i nie można poddawać się po jednej nieudanej próbie.

Weston na swoim blogu często zamieszcza wiele przepisów i porad, które mają pomóc początkującym w efektywnym i efektownym pieczeniu. Swojego czasu poświęciła swój czas i opisała błędy, przez które ciasto na babeczki opada w trakcie pieczenia.

Na samym początku swojej kariery nie wiedziała, czemu niektóre partie babeczek udają się, a inne są zupełnie nie nadające się do podania. Z biegiem czasu nauczyła się wielu rzeczy i zrozumiała gdzie popełniała błąd. Podstawową wpadką jest zbyt rzadkie ciasto, które nie może utrzymać pęcherzyków powietrza wydzielających się w trakcie pieczenia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wszyscy mówią o jego skuteczności. Niesamowite działanie naparu z liści laurowych i jabłek
  2. Media potwierdziły. Rozpoczyna się luzowanie obostrzeń. Kolejny kraj otwiera swoje granice
  3. Pogromca bakterii i wirusów, domowe remedium na najgorsze przypadłości. Już łyżka dziennie chroni przed chorobami

Ciasto powinno mieć idealną konsystencję, która jest wystarczająco płynna, by równomiernie wypełniło foremki, lecz na tyle gęsta, by podczas podgrzewania bąbelki nie uciekały z wnętrza masy.

Kolejnym błędem są złe proporcje spulchniaczy - zbyt dużo sody czy proszku do pieczenia sprawi, że bąbelków będzie zbyt dużo i nawet najgęstsze ciasto ich nie utrzyma. Zbyt mała ilość nie wydzieli wystarczającej ich ilości.

Następnie trzeba konieczne zwracać uwagę na ilość ciasta jakie wlewa się do foremki. Kiedy będzie go zbyt dużo, może wyrosnąć poza jego krawędź za mocno, a bez podpory jaką jest foremka z łatwością zapadnie się do środka.

Czas miksowania także ma znaczenie. Długi czas mieszania wzmocni gluten na tyle, że ciasto będzie bardzo sztywne. Za słabe wymiksowanie nie napowietrzy go na tyle, by mogło urosnąć.

Jeśli jednak ciasto i tak opadło, nie martw się i nie wyrzucaj nieudanego deseru. Możesz go pokruszyć i wrzucić do pucharu razem z jogurtem i świeżymi owocami tworząc łakoć, który zamaskuje wszelkie defekty.

Jeśli masz więcej pomysłów jak wykorzystać nieudane babeczki, pochwal się nimi w sekcji komentarzy.

Rewelacyjna, błyskawiczna surówka z kapusty z dodatkiem koperku. Zrobisz ją w 5 minut i od razy jest gotowa do podaniaRewelacyjna, błyskawiczna surówka z kapusty z dodatkiem koperku. Zrobisz ją w 5 minut i od razy jest gotowa do podaniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Poważne oskarżenie wobec polskiego rządu. Chodzi o testy na koronawirusa, opozycja domaga się pilnej narady
  2. 51-latka urodziła własną wnuczkę. Historia jak z filmu science fiction poruszyła cały świat
  3. Ciasto nie bez powodu nazywane "Szczęściem", smakuje jak czysta radość. Wykonanie jest banalnie proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
  4. Wiele osób popełnia 2 błędy podczas kiszenia ogórków. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
  5. TVN potwierdził, wraca wielki kulinarny show. Bił rekordy popularności
  6. Kiedy odebrała psa z salonu, chciało jej się płakać. Fryzjer okaleczył zwierzę na całe życie, nie chodzi o fryzurę
  7. Robicie jesienią szarlotkę? Z własnych jabłek jest najlepsza

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł