Pieczeniepixabay.com/Finn-b

Właśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratować

Pieczenie, w trakcie którego korzystamy nawet z najlepszego i najprostszego przepisu, może okazać się nie lada wyzwaniem. Poza postępowaniem wedle ustalonych kroków, należy poświęcić przygotowującej się potrawie trochę uwagi. Jeśli już dojdzie do przypalenia się zupy czy drugiego dania, warto pamiętać, że nie wszystko stracone. Te triki pomogą Ci uratować Twoje danie i cieszyć się wyśmienitym smakiem oraz zapachem.

Pieczenie uchodzi za dość skomplikowaną czynność. Należy poświecić nie tylko uwagę w trakcie przygotowywania potrawy, ale i w trakcie jej pieczenia. Warto monitorować czas, temperaturę, kolor potrawy, stopień wypieczenia. To samo dotyczy smażenia. Znamy sposób na kilka trików, które uratują nasze przypalone potrawy.

Sklepy zamknięte niemal przez pół tygodnia, możemy mieć problem z dostępem do żywności. Handlowcy już apelują o zmianySklepy zamknięte niemal przez pół tygodnia, możemy mieć problem z dostępem do żywności. Handlowcy już apelują o zmianyCzytaj dalej


Pieczenie, które nie skończy się zmarnowanym daniem

Nieuwaga, roztargnienie i brak szybkiej reakcji mogą doprowadzić nas do nieudanych działań w kuchni. Nawet najprostszy przepis, który gwarantuje rewelacyjny efekt końcowy, nie zapewni udanego dania, jeśli nie dostosujemy odpowiednio czasu smażenia czy pieczenia. Bywa, że coś się nam przypali i niestety nie ma czasu na ponowne odtwarzanie dania. Mamy na to kilka sposobów, które pozwolą nam uratować sytuację.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie tylko dla fanów słynnego batonika. Przepyszne ciasto bez pieczenia „Prince Polo”
  2. Polsat: Zacznie się już dziś w części kraju. Nagły zwrot akcji w pogodzie. Podróżni powinni się spieszyć
  3. Działa podobnie jak sok i syrop, a jest łatwiejszy do zrobienia . Piorunujące działanie naparu z imbiru

Triki, o których warto pamiętać


W momencie, kiedy nasza potrawa przypali się na przykład w garnku, a swąd spalenizny zaczyna się unosić w całej kuchni, nie należy skazywać całego dania na straty. Najczęściej borykamy się z tym problemem przy okazji gotowania ryżu, bigosu, kaszy czy gulaszu. Warto pamiętać, że nie wszystko stracone.

Powinniśmy jak najszybciej przygotować drugi garnek i przełożyć do niego to, co pozostało nieprzypalone. Najważniejsze, żeby nie mieszać przypalonych już potraw, ponieważ jej nietknięta spalenizną część szybko przejdzie gorzkim smakiem.

Nadmierne wysmażenie mięsa to pułapka

Zazwyczaj w trakcie smażenia mięsa, za bardzo skupiamy się na tym, żeby mięso nie okazało się surowe. Za wszelką cenę staramy się je idealnie wysmażyć i niestety okazuje się bardzo szybko, że nasze danie zostało przetrzymane na patelni odrobinę za długo. Pojawiają się pierwsze oznaki przypalenia i widać kawałki o mocno brązowym kolorze.

Jeśli nasze mięso nie jest doszczętnie spalone, a jedynie mocniej przypieczone, możemy uratować je, zalewając bulionem. Możemy wykorzystać do tego również wino czy piwo. Całość należy zagotować, wyłączyć palnik oraz dodać kawałek zimnego masła. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Jeśli jednak na naszym mięsie widać spieczone kawałki, wystarczy je jedynie odkroić, żeby cała potrawa nie miała gorzkiego posmaku.

Cebula to sposób na przypaloną zupę

Przekładanie części nieprzypalonej potrawy do innego garnka tyczy się również zup. To jednak odrobinę cięższe zadanie z uwagi na to, że to danie ma formę płynną i posmak spalenizny może przejść na całość bardzo szybko w trakcie przekładania i mieszania łyżką.

Jeśli zatem gorycz i spalenizna są wyczuwalne w przełożonej zupie i wydaje nam się, że ten sposób nie zdał egzaminu, możemy dodać do zupy połowę cebuli. Razem z surową cebulą gotujemy całość i czekamy chwilę. Cebula powinna skutecznie usunąć gorzki posmak.

Niektórzy korzystają również ze sposobu z kromką chleba. Należy włożyć ją do garnka zaraz po ugotowaniu zupy. Pozostawiamy kawałek chleba na około 20 minut i po tym czasie sprawdzany smak naszego dania.

Gotowanie uchodzi za prawdziwą sztukę i nie lada wyzwanie. Warto pamiętać, że każdy z nas przechodzi przez te same, kuchenne potyczki. Szybkość wymiany informacji jest dzisiaj niesamowita, a dzięki temu znaleźć możemy wiele wskazówek od innych gotujących na to, co robić w sytuacjach kryzysowych. Jak widać, nawet z tych największych w kuchni da się wyjść obronną ręką.

Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeśćNajlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeśćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Przepis na domowy eliksir zdrowia. Przygotujesz go z popularnego warzywa
  2. Ikea wprowadziła długo wyczekiwaną usługę. W czasach pandemii sprawdzi się doskonale
  3. Makłowicz w końcu zdradził najlepszy przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Lepszego farszu nie można sobie wymarzyć
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Domowa mikstura na odrobaczenie układu pokarmowego. W roli głównej sok z kiszonych ogórków
  6. Chłopiec napisał wzruszający list do właścicieli golden retrieviera. Ciężko powstrzymać łzy
  7. Znaleźli bezcenny skarb w lesie. Ma ponad 300 lat, w okolicy może być ich więcej

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł