Pieczenie kotletów mielonychJakub Kossakowski / materiały własne

Kotlety mielone bez smażenia osiągają apogeum smaku i soczystości. Zdradzamy najcudowniejszy przepis

Mało kto spodziewałby się, że pieczenie kotletów mielonych może być tak łatwe. Klasyczne danie rodzimej kuchni jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Warto wypróbować przepis na kotlety mielone w zdrowszym wydaniu. Ich smak na długo pozostaje w pamięci.

Nie da się ukryć, że pieczenie kotletów mielonych nie jest oczywistym sposobem ich przygotowania. Przeważnie mięsny specjał smażymy na patelni. Nie oznacza to jednak, że nie można zrobić koletów mielonych w mniej tłustej wersji. Niektórzy twierdzą, że są jeszcze lepsze od tradycyjnych.

Mogłeś już mieć lub nie wiesz, że masz COVID-19. Wirusolodzy wskazali na 6 łagodnych objawów, utrata smaku czy brak apetytu nie zawsze występująMogłeś już mieć lub nie wiesz, że masz COVID-19. Wirusolodzy wskazali na 6 łagodnych objawów, utrata smaku czy brak apetytu nie zawsze występująCzytaj dalej

Pieczenie kotletów mielonych jest banalne

Pieczenie zazwyczaj jest zdrowszym wariantem od smażenia. Tym razem za pomocą tej obróbki przygotujemy smakowite kotlety mielone. Efekt jest obłędny i przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • bułka namoczona w mleku
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • ulubione przyprawy
  • bułka tarta
  • 15 g masła

Dzisiaj grzeje:

  1. Ekspedientka powiedziała, co myśli o godzinach dla seniorów. Jej słowa nie wszystkim się spodobają
  2. Minister nie wytrzymał, na antenie zwrócił się do Polaków. Chodzi o wyjazdy na 1 listopada
  3. Ewa Wachowicz w nietypowy sposób świętuje urodziny. Ciężko uwierzyć, ile lat kończy gwiazda kulinariów

Pieczenie przyniesie nam fantastyczne rezultaty

Na początku ścieramy cebulę na tarce o małych oczkach. Mieszamy ją z mięsem mielonym, jajkiem, ulubionymi przyprawami i odsączoną bułką namoczoną uprzednio w mleku. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, na którym układamy nasze mięsne kąski. Zanim zaczniemy pieczenie, na każdym z kotletów dodajemy odrobinę masła. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z naszymi frykasami na 20 minut. Następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Nasze kotlety mielone są już gotowe. Świetnie smakują z ubitymi ziemniakami i mizerią.

Gessler wyjawiła sekret idealnego ciasta na pierogi. Tkwi on w braku pewnego składnikaGessler wyjawiła sekret idealnego ciasta na pierogi. Tkwi on w braku pewnego składnikaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Biedronka już postanowiła, czas na więcej udogodnień. Klienci w całej Polsce mają powody do radości
  2. Magda z "Rolnik szuka żony" dotkliwie oszukana. Gorzką prawdę wyjawiła przed kamerami
  3. Najprostsze i najlepsze ciasto na świecie. Do jego zrobienia wystarczą tylko 2 składniki
  4. 5 minut i ani chwili dłużej, najszybsze ciasto na świecie. Wygląda niczym z najlepszej cukierni, a smak zachwyca
  5. Kożuchowska się zadłużyła. Media podały ile wydaje na jedzenie, niewyobrażalne
  6. Na cmentarzu zauważyła kartkę wiszącą na grobie. Podeszła bliżej i zamarła, natychmiast zaczęła uciekać

Źródło: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł