Pieczenie
Jan BIELECKI/East News

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Zdradzamy 4 najlepsze sztuczki

Pieczenie makowca kojarzy się wielu z prawdziwym wyzwaniem, przez co decydujemy się na kupno gotowego. Najczęstszym problemem jest jednak pękanie rolady, co prowadzi do rozsypywania się ciasta. Podajemy kilka wskazówek, które usprawnią świąteczne przygotowania i zagwarantują makowca o perfekcyjnym smaku. Dotyczą między innymi zabiegów takich jak pozostawienie ciasta do wyrośnięcia, użycie odpowiedniego papieru do pieczenia czy objętości farszu.

Pieczenie ciast to obowiązkowy element grudniowych przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Wielu gospodyniom pieczenie spędza sen z powiek. Choć przepisów na klasyczne, słodkie wypieki znaleźć można mnóstwo, nie same produkty i przepis wykonania jest gwarancją rewelacyjnych efektów. W wielu przypadkach należy również zachować odpowiednie kroki, które pozwolą uzyskać idealne wypieki.

Makowiec jest jedną z pozycji, której nie może zabraknąć na naszych stołach. Ta aromatyczna rolada to już prawdziwa klasyka, której wykonanie pozostawiamy najbardziej doświadczonym w rodzinie. Warto jednak postawić na przygotowanie go własnoręcznie. Wskazówki, które dla was przygotowaliśmy, z pewnością ułatwią cały proces i pozwolą cieszyć się aromatycznym, a przede wszystkim udanym ciastem.

Pieczenie makowca to prawdziwe wyzwanie

Makowiec przygotowywany jest na bazie ciasta drożdżowego, krucho-drożdżowego, a nawet biszkoptowego. To tradycyjny wypiek, który występuje w wielu wersjach, dzięki czemu każdy znajdzie rozwiązanie idealne dla siebie i swoich gości. Makowiec pojawia się na świątecznym stole co roku i wykonany jest zazwyczaj z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej, która nadaje całego smaku.

Najczęstszym problemem w trakcie pieczenia jest pękanie rolady. Każdy rodzaj ciasta ma do siebie różnego rodzaju utrudnienia. W tym artykule pisaliśmy o najczęstszych błędach, które popełniamy w trakcie pieczenia. Po wyeliminowaniu konkretnych rozwiązań nasze wypieki z pewnością będą wychodzić tak, jak z najlepszego przepisu.

Co zrobić, żeby nasz makowiec nie pękał w trakcie pieczenia?

Zebraliśmy cztery sposoby, których zastosowanie w trakcie pieczenia przyniesie rewelacyjne efekty. W przypadku, gdy pracujemy na cieście drożdżowym, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu papieru do pieczenia. Powinniśmy ułożyć go pod makowcem, ale również dokładnie go zawinąć. Jeśli będzie odpowiednio przylegać do ciasta, nasz makowiec nie pęknie w trakcie pieczenia.

Kolejną wskazówką jest pozostawienie ciasta do wyrośnięcia. Dzięki odstawieniu makowca na przynajmniej 30 minut nie urośnie on po zawinięciu i nie będzie pękać. Ważna jest zatem cierpliwość w trakcie przygotowywania ciasta. Dłuższy czas poświęcony smakołykowi opłaca się nam bardziej niż przygotowywanie go od nowa.

Jeśli nasz farsz będzie za grubo rozłożony na makowcu, co w efekcie poskutkuje zbyt nabitą roladą, warto zadbać o owinięcie wierzchu makowca. Jego powierzchnia powinna być dokładnie osłonięta.

Przed samym wstawieniem ciasta do rozgrzanego piekarnika możemy posmarować je rozmąconym jajkiem. Nada ono naszej roladzie złocistego koloru, a co więcej, pomoże utrzymać ciasto w całości i zapobiegnie jego późniejszemu rozpadaniu się. Podajemy przepis na nietypowy makowiec, który podajemy w towarzystwie jabłek.

Przepis na makowiec z jabłkiem na cieście drożdżowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 średnie jabłka
  • domowa masa makowa lub z puszki

Sposób wykonania:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki pszennej i połączenia jej z posiekanym masłem. Żółtka ubijamy w osobnym naczyniu z cukrem, a następnie przekładamy do przygotowanej masy z mąki i masła.

W międzyczasie przechodzimy do zrobienia zaczynu z drożdży, ciepłego mleka oraz cukru. Przygotowany odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie przekładamy go do pozostałych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto razem z masłem. Kiedy wszystkie składniki się już połączą, ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Kolejnym krokiem jest obranie jabłek i posiekanie ich na drobno. Tak przygotowane wrzucamy na patelnię lub do garnka i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Podduszone przekładamy do masy makowej i dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na nie masę makową z jabłkiem. Makowiec dokładnie zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na sam koniec smarujemy rozmąconym jajkiem i rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Pieczemy go przez około 40 minut. Przypominamy również o przepisie na drożdżówkę z makiem, który znajdziecie tutaj.

Źródło: polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł