Ciastopikist / licencja: CC0

90% porażek podczas pieczenia ciast wynika z 4 banalnych błędów. Niemal każdy ma je na sumieniu, lepiej ich unikać

Wielu smakoszy oddałoby wszystko, by pieczenie ciast przestało być dla nich takim wyzwaniem. Niestety, mimo naszych najszczerszych chęci ciasta nie zawsze zdają się współpracować. Okazuje się, że większość z nas popełnia szereg banalnych błędów, które w efekcie skutkują kulinarną katastrofą.

Pieczenie jest prawdziwą sztuką, to nie ulega wątpliwości. Jednak nie jest to sztuka tajemna, ani zakazana, abyśmy nie mogli nieco uchylić rąbka tajemnicy. Cukiernicy są zgodni, 90% błędów wynika z pozornie prostych zaniedbań. Pozbądź się ich, a twoje wypieki będą pasmem sukcesów, którymi będzie zajadać się cała rodzina.

Do sieci trafiły porażające zdjęcia gwiazdy Do sieci trafiły porażające zdjęcia gwiazdy "M jak miłość". Jest bardzo źle, trudno jej jeść i wykonywać najprostsze czynnościCzytaj dalej

Pieczenie - najczęściej popełniane błędy

Podczas szykowania smakowitych wypieków przede wszystkim może zgubić nas ciekawość. Zaglądanie do piekarnika w celu sprawdzenia postępów może zakończyć się kulinarną klapą. Nagły, kilkukrotny spadek temperatury w piekarniku może powodować opadanie ciasta oraz nieszczęsny efekt zakalca. Najlepiej piec ciasto dokładnie tyle, ile jest napisane w przepisie. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia i w razie potrzeby wstawiamy ciasto jeszcze na kilka drugi.

Wiele błędów podczas pieczenia bierze się także z przekonania, że proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona są wzajemnymi zamiennikami. W rzeczywistości, soda nadaje zdecydowanie mniej lekkości, a proszek do pieczenia mniej podnosi ciasto. Jeśli w przepisie podany jest jeden z tych produktów - nie zamieniajmy go na inny.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kupujesz w Biedronce? Mamy dla ciebie wspaniałe wieści, sieć podjęła zaskakującą decyzję. Klienci są zachwyceni
  2. Drugi lockdown już za kilka dni? Wszystko jasne. Zdradzili plany rządu. W Polsce i u naszych sąsiadów sytuacja wymyka się spod kontroli
  3. Pyszna obiadowa surówka z kapusty pekińskiej w zaledwie kilka minut. Zachwyty całej rodziny - gwarantowane

Klasycznym błędem jest także nadmierne mieszanie ciasta. "Przedobrzanie" nigdy nie kończy się sukcesem. Z przyzwyczajenia oraz wygody najczęściej sięgamy po mikser, nawet jeśli w przepisie wyraźnie jest napisane, aby jedynie delikatnie wymieszać ze sobą składniki. W takich wypadkach nie ma potrzeby odpalania elektrycznego sprzętu - w zupełności wystarczy nam drewniana łyżka bądź trzepaczka.

Ostatnim błędem, ale nie najmniej istotnym jest polewanie lekko ciepłego ciasta polewą. Cierpliwość w kuchni naprawdę popłaca. Wykończenie ciasta to jeden z elementów, które od razu determinują czy wypiek przypadnie do gustu domownikom. Polewa, która spoczywa na ciepłym cieście zaczyna spływać i zamiast tworzyć piękną pokrywę, tworzy jedynie brudne zacieki nie zachęcające do jedzenia.

Mamy nadzieję, że te porady okażą się dla ciebie przydatne i następnym razem wykorzystasz je podczas kulinarnych wyzwań.

Sok z kiszonych buraków jest niezwykle cenny dla zdrowia. Niebywałe, na co pomagaSok z kiszonych buraków jest niezwykle cenny dla zdrowia. Niebywałe, na co pomagaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Godziny dla seniorów i limity klientów nie we wszystkich sklepach. Wiadomo gdzie każdy zrobi zakupy w godz. 10-12 i bez kolejek
  2. Magda z "Rolnik szuka żony" dotkliwie oszukana. Gorzką prawdę wyjawiła przed kamerami
  3. Gessler wyjawiła sekret idealnego ciasta na pierogi. Tkwi on w braku pewnego składnika
  4. Kotlety mielone bez smażenia osiągają apogeum smaku i soczystości. Zdradzamy najcudowniejszy przepis
  5. Najprostsze i najlepsze ciasto na świecie. Do jego zrobienia wystarczą tylko 2 składniki
  6. Krzysztof Jackowski twierdzi, że wie, jak rozwinie się epidemia w Polsce. Przerażająca wizja
  7. Polacy powinni przygotować się na drugi lockdown? Rzecz rządu zdradził plany

źródło: naukowi.pl

Następny artykuł