Pieczeniepixabay.com/PhotoMIX-Company

W kilka chwil zrobisz obłędne domowe rogaliki. Nie ma lepszego przepisu

Pieczenie spędza wielu sen z powiek. Całe szczęście pełno jest przepisów, które pomagają odtworzyć klasyczne i smakowite desery. Przedstawiamy wam przepis na proste i obłędne w smaku rogaliki drożdżowe, które są prawdziwym klasykiem.

Pieczenie rogalików kojarzy się z planem na idealny podwieczorek czy śniadanie. Możemy podawać je na różne sposoby, bo z powidłami, marmoladą, słodkimi nadzieniami czy serem. Podajemy przepis na szybkie rogaliki, które przygotujesz w chwilę.

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup i rosołu. Niebywałe, o co chodziGessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup i rosołu. Niebywałe, o co chodziCzytaj dalej

Pieczenie rogalików nigdy nie było prostsze

Pieczenie jest czynnością, która jest raczej działaniami w kuchni starszego pokolenia. Sprawdzone przepisy i wyrobione czynności pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu. Domeną dzisiejszych czasów jest raczej pośpiech i życie w ogromnym pędzie. Rzadko ma się czas na domowe wypieki, ale z pomocą przychodzą naprawdę proste przepisy, które pozwalają nam odtworzyć pyszne dania w naszej kuchni.

Rogaliki drożdżowe są wypiekiem, który sprawdzi się idealnie jako dodatek do posiłku czy śniadanie. Ich przygotowanie może zaskoczyć prostotą, bo ku zdziwieniu niektórych, nie jest to skomplikowana czynność. Podajemy przepis na rogaliki drożdżowe z nadzieniem.

DZISIAJ GRZEJE:

  1. Najlepsza możliwa surówka z buraków. Są przynajmniej 3 powody, aby ją zjeść
  2. Doda w prześwitującym stroju kąpielowym robi furorę w internecie. Wiemy w jakim kraju wypoczywa, wielu może jej pozazdrościć
  3. Siostra Anastazja podała najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, smak każdych świąt

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Składniki:

65 dkg mąki (najlepiej tortowej)
3 dkg drożdży
szklanka mleka (250 ml)
pół kostki masła (100 g)
cztery łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka


Sposób wykonania:

Mleko podgrzewamy i odlewamy około pół szklanki, w którą wkruszamy drożdże. Ważne, żeby mleko nie było gorące, a jedynie ciepłe. Do tego dodajemy łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Starannie mieszamy całość i odstawiamy na 10 minut. Cała mieszanka powinna pokryć się bąbelkami i lekko unieść.

Do pozostałego mleka w garnku, które gotowaliśmy, dodajemy masło lub margarynę i rozpuszczamy je. Po dokładnym wymieszaniu, odstawiamy na bok.

Wybieramy dużą miskę, do której wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Mieszamy ze sobą, a na końcu robimy wgłębienie w środku sypkiej masy i wlewamy drożdżowy zaczyn. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy jajko, wciąż mieszając. Powoli dodajemy mleko z masłem lub margaryną.

Zaczynamy wyrabiać nasze ciasto z powstałej mieszanki i tutaj warto rozrabiać je energicznie do momentu uzyskania jednolitego w konsystencji ciasta. Nie powinno się kleić do rąk oraz ścianek miski. Optymalnym czasem wyrabiania ciasta jest 10 minut.

Miskę z ciastem przykrywamy ścierką w ciepłe miejsce. W tym czasie nasze ciasto powinno rosnąć przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ponownie. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich wałkujemy do 0,5 centymetra grubości.

Rozwałkowaną część dzielimy na 8 lub 16 trójkątów. Na powstałe trójkąty układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy je w stronę cieńszego końca, zaczynając od podstawy trójkąta.

Przygotowane rogaliki wykładamy na blasze, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ważne, żeby nie stykały się ze sobą. Możemy dodatkowo posmarować je rozmąconym jajkiem oraz posypać cukrem. Odkładamy przykryte rogaliki na 20 minut do ponownego wyrośnięcia i nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 stopni. Pieczemy rogaliki około 20 minut.

Połącz cytrynę z 2 składnikami, a będziesz cieszyć się zdrowiem i odpornością aż do wiosny. Sposób naszych babć nadal zaskakuje skutecznościąPołącz cytrynę z 2 składnikami, a będziesz cieszyć się zdrowiem i odpornością aż do wiosny. Sposób naszych babć nadal zaskakuje skutecznościąCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Domowe i babcine sposoby na odporność. Wyjaśniamy czy warto z nich korzystać
  2. Wpadka w programie "Jeden z dziesięciu" przejdzie do historii. Rozbrajająca odpowiedź uczestnika, jest wideo
  3. Pogromca tłuszczu, kilogramy same znikają, a wystarczy pić go raz dziennie. Imbir z 2 dodatkami sprawi, że odchudzanie będzie czystą przyjemnością
  4. Wystarczy dodać do kapusty boczek i marchewkę, smak cię zaskoczy. Idealny pomysł na szybki obiad dla zabieganych
  5. Pijesz herbatę z liści laurowych? Gratulacje, poprawiasz działanie ważnych narządów
  6. Od ponad 80 dni wierny pies czeka na swoją panią. Nie potrafi zrozumieć, że ona już nigdy po niego nie wróci
  7. Niewiarygodny pościg policji za pijanym rolnikiem. Pole, las i szalony zwrot akcji

Źródło: gloswielkopolski.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł