Malinowa chmurka jest deserem wartym grzechu
youtube.com/Izabela Kostka

Przepis na wspaniałe ciasto "malinowa chmurka". Jedno z najlepszych na świecie

Pieczenie ciasta jest czasem który dostarcza wiele przyjemności, w końcu zapach jaki unosi się z piekarnika jest wspaniały, aż ślinka cieknie. Do sieci trafił przepis na cudowne ciasto "malinowa chmurka". Po spróbowaniu kawałka, ciężko przestać jeść.

Pieczenie jest jednym z najprostszych sposobów przygotowywania jedzenia, w końcu wystarczy włożyć potrawę i odczekać określony czas. Z pieczeniem deserów nie jest tak prosto, ponieważ często jest kilka etapów pieczenia, ale efekt wynagradza wszystko. Kiedy spróbujesz "malinową chmurkę", zmysły przeniosą się w inny wymiar.

Nigdy nie wyrzucaj skorupek jaj. Upiecz je w piekarniku i zmiel, powstały proszek jest cenniejszy niż myśliszNigdy nie wyrzucaj skorupek jaj. Upiecz je w piekarniku i zmiel, powstały proszek jest cenniejszy niż myśliszCzytaj dalej

Pieczenie "malinowej chmurki" jest czystą przyjemnością

Malinowa chmurka jest jedynym w swoim rodzaju wypiekiem, wszystko za prawą jej prezencji oraz smaku. Przygotowanie wymaga odrobiny czasu, jednak zdecydowanie warto.

Składniki:

Kruche ciasto

  • 200 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • 150 gram cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Galaretka:

  • 600 g malin
  • 4 galaretki malinowe
  • wrząca woda

Krem

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dzisiaj grzeje: 1. Siłą wyrzucili pielęgniarkę ze sklepu. Inną seniorzy zwyzywali tak, że się popłakała, dzieją się smutne rzeczy

2. 5 osób nie żyje, 50 utknęło w gruzach domów. Wieczorem doszło do tragedii za granicą

Przygotowanie:

  1. Ubij białka z cukrem oraz mąką na sztywną pianę.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej pianę. Piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni.
  3. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i połącz je. Dodaj posiekane zimne masło oraz żółtka i zagnieć ciasto.
  4. Włóż ciasto do lodówki na 40 minut. Wypełnij nim formę i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Ubij kremówkę na sztywno, następnie dodaj powoli mascarpone oraz cukier. Wymieszaj dokładnie.
  6. Rozpuść galaretkę we wrzątku, kiedy trochę ostygnie dodaj do niej maliny.
  7. Na kruchy spód wylej galaretkę z owocami i włóż do lodówki aż stężeje. Następnie wierzch posmaruj kremem a na nim ułóż bezę. Odstaw do lodówki na kilka godzin i zacznij się delektować.

Najlepsze newsy:

  1. Rząd już jutro zniesie kolejne ograniczenia? Szef kancelarii premiera wygadał się
  2. Irena Karel była gwiazdą lat 60. i 70. Polscy mężczyźni oszaleli na jej punkcie, pamiętacie?
  3. Gessler zwróciła się do fanów o pomoc. Pilnie potrzebne są spore pieniądze
  4. Koszyki w Biedronkach mają nieoczywistą dodatkową funkcję. Być może niewłaściwie z niej korzystałeś
  5. Są lepsze od naleśników pod każdym względem. Przepis właśnie bije rekordy popularności
  6. Jędrzeja 4 tygodnie leczyli w szpitalu z wirusa. Zanim go zdiagnozowano doszło do oburzających absurdów

Źródło: Facebook.com

Następny artykuł