

21 Kwietnia 2020
Przepis na wspaniałe ciasto "malinowa chmurka". Jedno z najlepszych na świecie
Pieczenie ciasta jest czasem który dostarcza wiele przyjemności, w końcu zapach jaki unosi się z piekarnika jest wspaniały, aż ślinka cieknie. Do sieci trafił przepis na cudowne ciasto "malinowa chmurka". Po spróbowaniu kawałka, ciężko przestać jeść.
Pieczenie jest jednym z najprostszych sposobów przygotowywania jedzenia, w końcu wystarczy włożyć potrawę i odczekać określony czas. Z pieczeniem deserów nie jest tak prosto, ponieważ często jest kilka etapów pieczenia, ale efekt wynagradza wszystko. Kiedy spróbujesz "malinową chmurkę", zmysły przeniosą się w inny wymiar.
Pieczenie "malinowej chmurki" jest czystą przyjemnością
Malinowa chmurka jest jedynym w swoim rodzaju wypiekiem, wszystko za prawą jej prezencji oraz smaku. Przygotowanie wymaga odrobiny czasu, jednak zdecydowanie warto.
Składniki:
Kruche ciasto
- 200 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 4 białka
- 150 gram cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Galaretka:
- 600 g malin
- 4 galaretki malinowe
- wrząca woda
Krem
- 300 ml śmietanki kremówki
- 400 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dzisiaj grzeje: 1. Siłą wyrzucili pielęgniarkę ze sklepu. Inną seniorzy zwyzywali tak, że się popłakała, dzieją się smutne rzeczy
2. 5 osób nie żyje, 50 utknęło w gruzach domów. Wieczorem doszło do tragedii za granicą
Przygotowanie:
- Ubij białka z cukrem oraz mąką na sztywną pianę.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej pianę. Piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i połącz je. Dodaj posiekane zimne masło oraz żółtka i zagnieć ciasto.
- Włóż ciasto do lodówki na 40 minut. Wypełnij nim formę i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ubij kremówkę na sztywno, następnie dodaj powoli mascarpone oraz cukier. Wymieszaj dokładnie.
- Rozpuść galaretkę we wrzątku, kiedy trochę ostygnie dodaj do niej maliny.
- Na kruchy spód wylej galaretkę z owocami i włóż do lodówki aż stężeje. Następnie wierzch posmaruj kremem a na nim ułóż bezę. Odstaw do lodówki na kilka godzin i zacznij się delektować.
Najlepsze newsy:
- Rząd już jutro zniesie kolejne ograniczenia? Szef kancelarii premiera wygadał się
- Irena Karel była gwiazdą lat 60. i 70. Polscy mężczyźni oszaleli na jej punkcie, pamiętacie?
- Gessler zwróciła się do fanów o pomoc. Pilnie potrzebne są spore pieniądze
- Koszyki w Biedronkach mają nieoczywistą dodatkową funkcję. Być może niewłaściwie z niej korzystałeś
- Są lepsze od naleśników pod każdym względem. Przepis właśnie bije rekordy popularności
- Jędrzeja 4 tygodnie leczyli w szpitalu z wirusa. Zanim go zdiagnozowano doszło do oburzających absurdów
Źródło: Facebook.com
Następny artykuł