Chleb razowyWikimedia / Tomasz Wachowski / licencja: CC 4.0

Nie idź do piekarni, niech piekarnia pojawi się w twoim domu. Nieziemski, cudownie prosty chleb na śniadanie zrobisz błyskawicznie

Pieczenie własnego chleba wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Gdy już raz złapiesz bakcyla, zapewniamy, że nie będziesz chciała kupować chleba w żadnej piekarni.

Pieczenie chleba ma wymiar nie tylko praktyczny. Unoszący się po domu piękny zapach gorącego pieczywa to najlepsze co można sobie wyobrazić. Od razu nabieramy apetytu i poprawia nam się nastrój.

Zrobienie własnoręcznie chleba wcale nie jest zajęciem skomplikowanym. Nie jest także sztuką ograniczoną przez sztywne ramy. Dodatki do chleba oraz jego ostateczny kształt zależy właściwie jedynie od nas samych.

Dolej łyżkę podczas wyrabiania kotletów mielonych, wyrosną puszyste i soczyste. Rewolucyjny sposób onieśmiela prostotąDolej łyżkę podczas wyrabiania kotletów mielonych, wyrosną puszyste i soczyste. Rewolucyjny sposób onieśmiela prostotąCzytaj dalej

Pieczenie chleba w domu - sztuką, którą opanujesz z łatwością

Do chleba możesz dodać co ci się żywnie podoba. Jednym z naszych ulubionych dodatków są orzechy oraz żurawina, która nadaje wypiekom jednocześnie nieco słodyczy oraz kwaskowatości. Na pewno przypadnie ci do gustu.

Na domowo chleb razowy składa się zaledwie kilka składników. Nie są wymagane wielkie umiejętności, czy niezwykłe zaplecze techniczne. Wszystko czego potrzebujesz, zapewne masz w swoim domu.

Potrzebujesz:

  • 225 g mąki pszennej chlebowej
  • 450 g mąki razowej chlebowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
  • 15 gram świeżych drożdży
  • łyżka masła, roztopionego
  • 450 ml ciepłej wody

Dzisiaj grzeje:

  1. Ciocia po latach zdradziła przepis na schabowe z niespodzianką. Smak totalnie zaskoczył wszystkich, dosłownie rozpływają się w ustach
  2. Media: Od poniedziałku nowe zakazy w Polsce. Ujawnili szczegóły, uderzą w miliony Polaków, odczują je również turyści
  3. Polak trafił prosto w serce, a potem bez skrupułów zjadł dostojnego "króla puszczy". Powody porażają, za haniebny czyn słono zapłaci

Przygotowanie chleba rozpoczynamy od przesiania mąki - obydwo rodzajów wraz z solą i cukrem. Z drożdży robimy wcześniej rozczyn, które również wlewamy do miski.

Możemy zamiast drożdży świeżych, użyć tych w proszku. Wtedy wystarczy przesiać je wraz z pozostałymi składnikami sypkimi.

Do suchych składników dodajemy masło oraz wodę i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie elastycznie i nie będzie się przyklejało do dłoni. Z ciasta tworzymy kulę. Układamy ją w miseczce pod ścierką i czekamy aż będzie dwukrotnie większa.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na dwie części. 2 keksówki 20 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Układamy w blaszkach ciasto i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika. Najpierw przez 15 min pieczemy w temperaturze 230 stopni, a następnie 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Chleb jest gotowy do spożycia po ostudzeniu. Smacznego

Elżbieta odmłodniała o 10 lat, wszystko dzięki kuracji cudownym sokiem z buraków. Teraz z każdym dzieli się swoim zachwytemElżbieta odmłodniała o 10 lat, wszystko dzięki kuracji cudownym sokiem z buraków. Teraz z każdym dzieli się swoim zachwytemCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Biedronka ma już sposób na obejście zakazu handlu. I wcale nie chodzi o dostawy do domów
  2. Mieszkańcy w nocy usłyszeli hałasy, natychmiast zaalarmowali policję. Nastolatkowie byli o krok od tragedii
  3. Przepyszne ciasto ze zdjęcia zrobisz w 15 minut, bez pieczenia i stania z zegarkiem w ręku. Znajomi od razu poproszą o przepis
  4. Najlepszy z możliwych? Gessler zdradziła swój przepis na idealne ciasto drożdżowe
  5. Dzieje się, nagła wiadomość. Uwielbiana sieć sklepów obeszła godziny dla seniorów
  6. To już oficjalne. Sejm właśnie przyjął nową ustawę covidową
  7. Piotr Kraśko nie szczędził szczerych słów. Co powiedzą Kaczyński i Morawiecki? Może być afera

Źródło: mojewypieki

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł