Mąka i jajkoPixabay / licencja: CC 0

Pieczenie ciasta znów okazało się klapą? Pewnie popełniasz jeden z 5 najczęstszych błędów. Numer 4 zdarza się każdemu

Nie tylko dla ciebie pieczenie bywa czarną magią. Wiele osób boryka się z podobnymi problemami. Najczęściej za kulinarnymi niepowodzeniami stoją nasze zaniedbania. Zobacz co zrobić, aby nigdy więcej kulinarna próba nie zakończyła się fiaskiem.

Pieczenie bywa poważnym problemem nawet dla wyszkolonych kucharzy. Bywa, że nawet szef kuchni niekoniecznie jest mistrzem deserów. Dzieje się tak, ponieważ do stworzenie pysznego ciasta trzeba dużo więcej uwagi. Chwila zawahania i powstanie smutna klapa. Ale spokojnie, wiemy już czego koniecznie powinniśmy unikać podczas pieczenia.

Polany pełne grzybów czy ściółka sucha niczym pieprz? Już wiemy jakie niespodzianki przygotowała pogoda na początek jesieniPolany pełne grzybów czy ściółka sucha niczym pieprz? Już wiemy jakie niespodzianki przygotowała pogoda na początek jesieniCzytaj dalej

1. Pieczenie bez przepisu

Na świecie jest niewielu szczęśliwców, którzy potrafią stworzyć idealne proporcje składników metodą "na oko". Jeśli nie czujesz się pewnie podczas pieczenia, najlepiej nie próbuj samodzielnie komponować składników. Najczęściej zakończy się to zakalcem.

2. Stosowanie sody zamiast proszku do pieczenia

Tak, obydwa składniki mają zdolność do spulchniania ciasta. Jednak działają na innych zasadach. Soda ma zdecydowanie krótszy czas reakcji ze składnikami, a co za tym idzie bardziej gwałtowny. Użycie proszku do pieczenia zapewnia bardziej równomierny wzrost ciasta.

3. Nieodpowiedna temperatura masła

I nie tylko. Podczas pieczenia temperatura składników jest niezwykle istotna. Jeśli przepis wspomina o konkretne o tej materii - nie rób inaczej. Miękkie ciasto jest niezbędne do zrobienia na przykład puszystego kremu, jeśli będzie zbyt chłodne, z pysznej masy nic nie wyjdzie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  2. Niestety, za granicą już się zaczęło. Dramatyczna sytuacja w 2 krajach, szykuje się gigantyczny kryzys
  3. Trwająca kilka dni dieta ziemniaczana podbija internet. Jej efekty są spektakularne

4. Niedokładne połączenie cukru z jajkiem

Bardzo wiele przepisów rozpoczyna się od zmiksowania jajek i cukru. To bardzo istotna czynność, która może zaważyć na jakości całego wypieku. Najgorszym błędem, który możemy popełnić jest pozostawienie chrupiących kryształków cukru w masie. Jajka i cukier po zmiksowaniu powinni zmienić barwę na blado-żółtą, a cukier nie może być wyczuwalny. Dla pewności najlepiej miksować je nieco dłużej.

5. Pieczenie bez papieru

Papier do pieczenia, jak sama nazwa wskazuje nadaje się idealnie do wszelkiej maści wypieków. Posiada cały szereg zastosowań, których zignorowanie jest ogromnym błędem. Nie dość, że ciasto czy ciastka dzięki papierowi nie przywierają, to przy okazji blaszki posłużą nam dłużej dzięki takiemu zabezpieczeniu. Jedna rolka takiego papieru jest niezwykle wydajna i starczy na wiele kulinarnych eksperymentów.

70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Przez 14 lat nie płacił abonamentu RTV, więc zajęli mu konto. Jednak znalazł sposób na uniknięcie kary
  2. Tajemnicza wizja Krzysztofa Jackowskiego. Co mogą oznaczać słowa jasnowidza?
  3. Anię zamurowało podczas grzybobrania. Zajrzała do czarnej dziury w ziemi i nie mogła uwierzyć własnym oczom
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiła
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: pysznosci

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł