

23 Października 2020
Niemożliwe, a jednak. W chwilę zrobisz chleb domowy, ale tak pyszny, że brakuje słów
Pieczenie chleba powszechnie uznawane jest za wyjątkowo trudne zadanie. Okazuje się, że prawda jest całkowicie przeciwna. Dlatego pokazujemy wam jak zrobić go w prosty sposób w kilka chwil
Pieczenie nie jest najprostszą sztuką w dziedzinie gotowania - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe. Specjaliści od wypieków starają się, aby tajniki wypieku przybliżać nawet największym amatorom. Właśnie w takim celu powstał poniższy przepis.
Pieczenie chleba jest możliwe nawet dla totalnego laika
Zapach pieczonego pieczywa jest nie do podrobienia. Każdy, kto choć raz miał szansę wejść do piekarni, w której wyciągane są z pieca świeże bułki, doskonale wie o czym mowa. Smak ciepłego jeszcze pieczywa jest jeszcze lepszy - z dodatkiem masła nie trzeba żadnych innych składników.
Tradycyjnie chleb winien być przygotowany na zakwasie, czyli miksturze złożonej z mąki żytniej i wody. W trakcie tworzenia się zakwasu, z powietrza dostają się do niego naturalnie występujące drożdże, które odpowiadają następnie za wyrośnięcie chleba i jego rozpoznawalny, lekko kwaskowy smak.
Wyhodowanie zdrowego zakwasu nie jest jednak prostą sztuką, dlatego o wiele łatwiej i bezpieczniej jest upiec chleb na bazie zwykłych drożdży piekarskich. Są one do kupienia w praktycznie każdym sklepie spożywczym, więc nie będzie żadnego problemu z dostępnością.
Dzisiaj grzeje:
- Dramatyczne dane, kolejny rekord zachorowań. Pilny komunikat premiera, wielkie zmiany w gastronomii
- Dramat u Majdanów. Radosław Majdan trafił do szpitala. Jest fatalnie. Wyjadą jeszcze z Małgosią w egzotyczną podróż?
- Piła codziennie sok z kiszonej kapusty, już po 5 dniach zauważyła zdumiewającą różnice. Zniknęła najgorsza dolegliwość
Choć oczywiście ciasto na chleb musi wyrosnąć, samej pracy przy jego wyrobie nie ma dużo. Wystarczy poczuć zapach jaki unosi się z piekarnika podczas wypieku, aby od razu zostać wynagrodzonym. Jak przygotować chleb?
Przepis na pyszny domowy chleb drożdżowy
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Na początek zacznij od drożdży. Pokrusz je do miseczki, wymieszaj z cukrem i dodaj 1 szklankę wody. Wymieszaj zaczyn i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsyp mąkę oraz sól. Dodaj do nich drożdże, olej i resztę wody. Na początku mieszaj ciasto łyżką, gdy stanie się to zbyt ciężkie, wyrabiaj je dłońmi. Po połączeniu składników przykryj miskę folia spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość, zwykle trwa to około 1 godziny.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni i włóż do niego puste naczynie, w którym będziesz piec chleb. Ciasto wyjmij na stolnicę i delikatnie je ugnieć. Po nagrzaniu włóż ciasto do naczynia i piecz przez 30 minut pod przykrywką. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjmij z naczynia i połóż na kratce w celu wystudzenia. Najlepiej smakuje z grubą warstwą masła oraz szczyptą soli morskiej. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- Władza najpierw prosiła, ale w nocy zdecydowała się jednak wprowadzić zakaz. Starsi ludzie praktycznie uwięzieni w domach, tylko parę wyjątków
- Za 68 dni ogromne zmiany dla tysięcy rolników. Powód do radości czy smutku?
- Z przyprawy, którą masz w kuchni zrobisz pyszny syrop, który pomoże na ból gardła i kaszel. Jedzona 2 razy dziennie również zdziała cuda
- Piorunująco skuteczne naturalne lekarstwo z buraków. Działa przeciw zaparciom i wspomaga jelito grube
- Lekki i puszysty, po prostu ideał. Najlepszy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
- Andrzej Duda publicznie przeprasza. Prezydent opublikował w sieci film ze szczerym wyznaniem
- Najnowsze, ważne informacje dla seniorów. Wiemy, o ile mają wzrosnąć emerytury
Źródło: blogzapetytem.pl
Zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł