Pieczenie domowego chlebapxhere / licencja: CC 0

Najbardziej niezwykły domowy chleb na świecie. Potrzebujesz 1 osobliwego składnika, smakuje wybornie

Pieczenie chleba już od dawna nie jest sztuką tylko dla wybranych. Wydarzenia ostatniego roku sprawiły, że coraz więcej z nas próbuje swoich sił w tej materii. Dziś przedstawiamy przepis na chleb, który zaskakuje niecodziennym składem.

Pieczenie chleba to jedna z tych umiejętności, które zawsze są w cenie. Któż z nas nie kocha zapachu świeżego pieczywa o poranku? Zrobienie samemu sobie takiej przyjemności to prawdziwy skarb.

Istnieją dziesiątki przepisów na pyszne, domowe chleby, ale mało kto słyszał o recepturze, które zawierałaby wodę z ogórków kiszonych. Dobre widzicie, przepis ten wykorzystuje naturalny zakwaszające właściwości wody powstającej w procesie kiszenia. Tego smaku nie da się zapomnieć.

Dodaj niecałą szklankę do ciasta na naleśniki, a staną się lekkie i puszyste. Trick szefów kuchni bije rekordy popularnościDodaj niecałą szklankę do ciasta na naleśniki, a staną się lekkie i puszyste. Trick szefów kuchni bije rekordy popularnościCzytaj dalej

Pieczenie chleba według niezwykłej receptury

Umiejętność własnoręcznego wykonania chleba ma wymiar nie tylko praktyczny. Unoszący się po domu piękny zapach gorącego pieczywa to najlepsze co można sobie wyobrazić. Od razu nabieramy apetytu i poprawia się nasz nastrój.

Zrobienie samodzielnie chleba wcale nie jest zajęciem skomplikowanym. Nie jest także sztuką ograniczoną przez sztywne ramy. Dodatki do chleba oraz jego ostateczny kształt zależy właściwie jedynie od nas samych.

Dodatkowym atutem domowych wypieków jest możliwość rozwinięcia swojej kreatywności oraz stworzenie smaku, który w 100% nam odpowiada. Do ciasta możemy dodać ulubione dodatki takie jak ziarna, żurawina, orzechy czy prażona cebulka. Efekt końcowy zależy tylko od nas.

Dzisiaj grzeje:

  1. Katarzyna Dowbor zdradziła przepis na błyskawiczną szarlotkę. Prezentuje się po królewsku i smakuje jak marzenie
  2. Gwiazda TVP rozgrzała fanów zdjęciem w pościeli. Znalazła wspaniałe miejsce nad Bałtykiem, idealne na wczasy
  3. Nie wiesz jak wykorzystać zalegające w lodówce ogórki? Mamy genialny przepis na chrupiące placuszki, szybkie i efektowne

Przepis na pyszny, domowy chleb

Potrzebujesz:

  • 60 g drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej (zaczyn)
  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka wody z ogórków
  • 3 łyżki oleju

Najpierw przygotowujemy zaczyn z wody, cukru, drożdży i dwóch rodzajów mąki. Całość bardzo delikatnie, lecz dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta masa. Ciasto przekładamy do dwóch foremek, wcześniej wysmarowanych masłem.

Wierzch chleba posypujemy makiem, bądź migdałami i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na godzinę.

Zastanawiasz się jak mrozić kotlety schabowe i mielone? Wszyscy zapominają o 1 czynności, jest kluczowa, by nie narazić swojego zdrowiaZastanawiasz się jak mrozić kotlety schabowe i mielone? Wszyscy zapominają o 1 czynności, jest kluczowa, by nie narazić swojego zdrowiaCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Polski ekspert podaje, kiedy Polacy mogą liczyć na wygaszenie epidemii. Padł konkretny termin
  2. Od 1 grudnia zmiany w świadczeniach dla emerytów i rencistów. Na seniorów czeka miła niespodzianka
  3. Niebywałe doniesienia naukowców o popularnym warzywie. Nie do uwierzenia, powinniśmy jeść je codziennie
  4. Jesz je na śniadanie, pewnie podajesz też swojemu dziecku. Specjaliści nie mają złudzeń, popełniamy wielki błąd
  5. Ideał dla dużych i małych fanów słodkości. Ciasto bez pieczenia Kinder Country wygra z innymi deserami
  6. Norki z fermy na Pomorzu zakażone koronawirusem? Rząd przerywa milczenie, znamy oficjalne wyniki badań
  7. Leśnicy pracowali w lesie. Porażające znalezisko odebrało im mowę, grom z jasnego nieba

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł