Pieczenie i kotlety schabowe(Zdjęcie poglądowe) Wikipedia / Silar/ CC BY-SA 3.0

Dosyp kilka łyżek. Schabowe robione inaczej wyjdą bardziej chrupiące niż kiedykolwiek, nieziemski przepis

Mało kto spodziewałby się, że pieczenie kotletów schabowych może być tak proste. Obok tego przepisu nie da się przejść obojętnie. Sekretem jest pewien popularny produkt spożywczy. Wielbiciele mięsnych dań będą zachwyceni.

Nie da się ukryć, że pieczenie przeważnie rezerwujemy na dania takie jak klops, pasztet i pieczeń. Nie wyklucza to jednak wykorzystania tej formy obróbki cieplnej podczas przygotowywania kotletów schabowych. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Ujawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejUjawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejCzytaj dalej

Pieczenie i kotlety schabowe? W kuchni wszystko jest możliwe

Pieczenie kultowej potrawy może wydawać się niecodziennym pomysłem. Warto go jednak wykorzystać. Zwłaszcza, że w ten sposób jedno z najbardziej uwielbianych dań będzie o wiele zdrowsze. Kotlety schabowe w tej odsłonie cechują się fantastyczną chrupkością.

Warto postawić na pieczenie. Właśnie za jego sprawą kotlety schabowe będą mniej tłuste. Jednak nie oznacza to, że będą gorsze. Wielu smakoszy jednoznacznie stwierdza, że pieczony przysmak jest nawet lepszy od klasycznej wersji kotletów schabowych.

Pieczenie nie powinno w tym wypadku sprawić nikomu większych problemów. Przepis zaskakuje prostotą. Nasze kotlety schabowe będą niezwykle chrupiące za sprawą płatków kukurydzianych. Wystarczy kilka łyżek. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 4 plastry schabu (najlepiej o grubości ok 2 cm)
  • 2 jajka
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dzisiaj grzeje:

  1. Niedopuszczalna w TVP sytuacja. Prowadzący Pytanie na Śniadanie pobladli widząc co ratownik medyczny wyjmuje, program z poradami kulinarnymi przejdzie do historii
  2. Pilna konferenca premiera. Podjął decyzję ws. lockdownu
  3. Nieoficjalne: podali konkretną datę wprowadzenia znowu lockdownu, "armagedon zdrowotny", dla branży gastronomicznej to katastrofa

Pieczenie kotletów schabowych jest trywialne

Na początku rozbijamy mięso przy użyciu tłuczka. Najlepiej wcześniej przykryć je folią. Ubite kotlety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Już niedługo zmienią się w niecodzienny frykas, któremu nie sposób się oprzeć.

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Jednocześnie wzbogacamy je o mleko. Powinna nam powstać jednolita masa. Na talerz wysypujemy mąkę. Płatki kukurydziane kruszymy i umieszczamy w osobnym naczyniu.

Kotlety schabowe najpierw panierujemy w mące. Następnie obtaczamy je w jajku z mlekiem, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Z obu stron smarujemy je cienką warstwą oleju. Jeżeli zrobiliśmy wszystkie z tych kroków, wówczas możemy rozpocząć pieczenie.

Mięsne smakołyki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Umieszczamy ją w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać początkowo 15 minut. Następnie obracamy kotlety schabowe na drugą stronę.

Po przewróceniu kotletów warto włączyć termoobieg i kontynuować pieczenie przez 7 minut. W przypadku braku takiej możliwości trzymamy kotlety w piekarniku przez 15 minut. Najważniejsze jest to, aby się równomiernie przyzłociły.

Jak widać pieczenie kotletów schabowych jest trywialne. Najlepiej smakują z ziemniakami z koperkiem oraz kapustą lub mizerią. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli oprzeć się klasycznemu daniu w niecodziennym wydaniu.

Przepis na najszybsze ciasto bez pieczenia. Robi się niemal samo, wygląda i smakuje obłędniePrzepis na najszybsze ciasto bez pieczenia. Robi się niemal samo, wygląda i smakuje obłędnieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Jest prognoza na zimę 2021. Wizja najbliższych miesięcy może wielu wprawić wielu w kiepski nastrój
  2. Brak słów. Dramat zwierząt trwał od miesięcy, wiele z nich nie miało żadnych szans
  3. Woda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewaj
  4. Ulepszony i jeszcze skuteczniejszy syrop z cebuli. Jego moc potęgują nietypowe dodatki
  5. Udało się. Zdobyliśmy najprostszy i najzdrowszy przepis na barszcz kiszony bez gotowania, wszyscy powinni go poznać
  6. Wkrótce zakaz wychodzenia z domu? Jest komentarz wicepremiera
  7. 1500 zł od rządu co miesiąc. Sejm zdecydował, jakie są warunki?

Źródło: Mniammniam

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł