Pieczone ziemniaki według szwedzkiej recepturyPixabay / Sabrinakoeln

Nie ma lepszych. Przepyszne pieczone ziemniaki po szwedzku

Pieczone ziemniaki mogą być niezwykłym kulinarnym rarytasem. Przygotowane po szwedzku z pewnością wprawią w zachwyt nawet tych najbardziej wymagających smakoszy. Przepis jest trywialnie prosty. Domownicy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie.

Nie da się ukryć, że pieczone ziemniaki są prawdziwą klasyką w kuchni. Można przygotować je na najróżniejsze sposoby, jednak ich szwedzka odsłona powala na łopatki. Ciężko znaleźć pyszniejsze pieczone ziemniaki. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.

Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażakówDramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażakówCzytaj dalej

Pieczone ziemniaki na szwedzką modłę

Pieczone ziemniaki mają wiele odsłon. Niedawno przedstawialiśmy niezwykle prosty i szybki przepis. Tym razem warto wykonać je według szwedzkiej receptury. Za jej sprawą niepozorne bulwy przemienią się w niezwykły frykas, który obezwładnia smakiem. Z czego przygotujemy te wyjątkowe pieczone ziemniaki? Lista produktów jest bardzo krótka.

  • ziemniaki (najlepiej typu B)
  • olej roślinny
  • masło
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słów
  2. Nie miał szans, nie żyje. Pojechał tylko na działkę letniskową, tragedia w Polsce
  3. Prawie wszyscy wskazują błędnie. Pod którym numerem jest najzdrowsze żółtko?


Smakowite pieczone ziemniaki w niezwykłym wydaniu

Pieczone ziemniaki po szwedzku przygotujesz w prosty sposób. Wystarczy posiłkować się tym przepisem. Ziemniaki cienko obieramy lub dokładnie szorujemy. Każdą z bulw należy naciąć w poprzek. Powinniśmy otrzymać plasterki o szerokości kilku milimetrów. Musimy uważać, aby nie przeciąć ziemniaków do końca. Kiedy już wykonamy tą czynność, wówczas płuczemy warzywa w zimnej wodzie. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanej olejem. Bulwy skrapiamy z wierzchu tłuszczem. Warto równomiernie go rozprowadzić za pomocą pędzla. Dodatkowo posypujemy ziemniaki solą i pieprzem. Umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki i smarujemy je masłem. Następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika. Tym razem na około 40 minut. Tuż przed końcem pieczone ziemniaki możemy wzbogacić o starty ser.

Niesamowicie ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich kupujących w Lidlu, Biedronce, Auchan, Kauflandzie, Dino i wielu innychNiesamowicie ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich kupujących w Lidlu, Biedronce, Auchan, Kauflandzie, Dino i wielu innychCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Niemcy ustawiają się w kolejkach po jeden rodzaj produktu, magazyny niemal puste. Polacy wcale im nie ustępują
  2. Wydano nowe zalecenia dotyczące koronawirusa. Kogo dotyczą?
  3. Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddech
  4. 3 ogromne i częste błędy podczas kiszenia kapusty. Przez nie będzie do wyrzucenia
  5. Natalia kisząc ogórki dodała koper i chrzan. Zamarła widząc białą pianę, szybka interwencja jest niezbędna
  6. Chłopiec płakał bo nie dostał słodyczy. Reakcja psa zaskoczyła wszystkich

Źródło: doradcasmaku.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł