

25 Lutego 2021
Makłowicz zdradził, jak wykorzystać czerstwe pieczywo
Pieczywo gości niemal w każdym domu. Niektórzy preferują jego jasne odmiany, inni stawiają na ciemniejsze. Niezależnie od preferencji, pieczywo z czasem czerstwieje. Możemy z nich przygotować wyborne knedle. Robert Makłowicz podzielił się efektami swojej pracy na Instagramie.
Robert Makłowicz pokazał wszystkim, jak można wykorzystać czerstwe pieczywo. Przygotował z niego smakowite knedle, które wzbogacił o sos grzybowy. Każdy smakosz powinien znać przepis na ten specjał, dzięki któremu czerstwe pieczywo nie będzie lądowało w koszu.
Czerstwe pieczywo można przemienić w smakowity obiad
Nie da się ukryć, że czerstwe pieczywo potrafi przyprawić o nie lada rozczarowanie. Zazwyczaj je po prostu wyrzucamy. Jednak możemy z niego przygotować smaczny i sycący posiłek. Robert Makłowicz udowodnił, że jest to wykonalne.
Robert Makłowicz na swoim Instagramie opublikował zdjęcia, na którym zademonstrował, w jaki sposób wykorzystał czerstwe pieczywo. Mało kto spodziewałby się, że na jego bazie można przyrządzić obłędne knedle.
Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie. Ajde! — napisał Robert Makłowicz na swoim Instagramie.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kuchnia, czerstwe pieczywo przerabia się na knedle w Austrii, Niemczech i Włoszech. Przygotowuje się je również na Śląsku. Warto wiedzieć jak je przygotować w domowym zaciszu. Jakich składników potrzebujemy?
- 500 g czerstwego pieczywa
- 250 ml mleka lub bulionu
- cebula
- 2 jajka
- natka pietruszki
- sól
- biały pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
- szczypta lubczyku suszonego
- trochę mielonego kminku
Jak czerstwe pieczywo zmienić w knedle?
Na początku pieczywo kroimy na niewielkie kawałki i zalewamy bulionem lub mlekiem. Mieszankę odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie siekamy cebulę i natkę pietruszki. Możemy również wycisnąć czosnek.
Pieczywo powinno zmięknąć. Wówczas dodajemy do niego posiekane składniki, jajka i przyprawy. Całość starannie mieszamy tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Po wyrobieniu zostawiamy je na pół godziny. Gdy ciasto zgęstnieje, gotujemy wodę.
Pieczywo z dodatkami formujemy w kulki. Umieszczamy je partiami we wrzątku. Knedle gotujemy przez 10 minut, od ich wypłynięcia na powierzchnię. Możemy serwować je z sosami, tak jak zrobił to Robert Makłowicz. Warto sięgnąć po jego przepis na gołąbki. Krokiety ziemniaczane również są godne uwagi.
Instagram / @robertmaklowicz_official
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Gessler podała przepis na sałatkę lwowską
- Zupa szczawiowa w 15 minut
- Niecodzienne gołąbki z dodatkiem twarogu, prosty przepis
Źródło: Instagram / @robertmaklowicz_official; WP Kuchnia
Następny artykuł