Pieczywo można wykorzystać na różne sposoby
Instagram / @robertmaklowicz_official; Pixabay / TiBine

Makłowicz zdradził, jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Pieczywo gości niemal w każdym domu. Niektórzy preferują jego jasne odmiany, inni stawiają na ciemniejsze. Niezależnie od preferencji, pieczywo z czasem czerstwieje. Możemy z nich przygotować wyborne knedle. Robert Makłowicz podzielił się efektami swojej pracy na Instagramie.

Robert Makłowicz pokazał wszystkim, jak można wykorzystać czerstwe pieczywo. Przygotował z niego smakowite knedle, które wzbogacił o sos grzybowy. Każdy smakosz powinien znać przepis na ten specjał, dzięki któremu czerstwe pieczywo nie będzie lądowało w koszu.

Czerstwe pieczywo można przemienić w smakowity obiad

Nie da się ukryć, że czerstwe pieczywo potrafi przyprawić o nie lada rozczarowanie. Zazwyczaj je po prostu wyrzucamy. Jednak możemy z niego przygotować smaczny i sycący posiłek. Robert Makłowicz udowodnił, że jest to wykonalne.

Robert Makłowicz na swoim Instagramie opublikował zdjęcia, na którym zademonstrował, w jaki sposób wykorzystał czerstwe pieczywo. Mało kto spodziewałby się, że na jego bazie można przyrządzić obłędne knedle.

Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie. Ajde! — napisał Robert Makłowicz na swoim Instagramie.

Zalety herbaty z dziurawcaZalety herbaty z dziurawcaCzytaj dalej

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kuchnia, czerstwe pieczywo przerabia się na knedle w Austrii, Niemczech i Włoszech. Przygotowuje się je również na Śląsku. Warto wiedzieć jak je przygotować w domowym zaciszu. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g czerstwego pieczywa
  • 250 ml mleka lub bulionu
  • cebula
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • szczypta lubczyku suszonego
  • trochę mielonego kminku

Jak czerstwe pieczywo zmienić w knedle?

Na początku pieczywo kroimy na niewielkie kawałki i zalewamy bulionem lub mlekiem. Mieszankę odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie siekamy cebulę i natkę pietruszki. Możemy również wycisnąć czosnek.

Pieczywo powinno zmięknąć. Wówczas dodajemy do niego posiekane składniki, jajka i przyprawy. Całość starannie mieszamy tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Po wyrobieniu zostawiamy je na pół godziny. Gdy ciasto zgęstnieje, gotujemy wodę.

Pieczywo z dodatkami formujemy w kulki. Umieszczamy je partiami we wrzątku. Knedle gotujemy przez 10 minut, od ich wypłynięcia na powierzchnię. Możemy serwować je z sosami, tak jak zrobił to Robert Makłowicz. Warto sięgnąć po jego przepis na gołąbki. Krokiety ziemniaczane również są godne uwagi.

Pieczywo w formie knedli

Instagram / @robertmaklowicz_official

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram / @robertmaklowicz_official; WP Kuchnia

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł