Wielkie pieniądze kosztuje jedzenie w "Atelier Amaro"
YouTube.com/Polsat

Najdroższe restauracje w Polsce. "Atelier Amaro" i inne, kilkaset złotych za kolację

Pieniądze, które trzeba wydać, żeby zjeść w najdroższych polskich restauracjach są kosmiczne. Niestety, często okazuje się, że nieziemska cena nie współgra z wielkością posiłków. Smakosze często wychodzą głodni po degustacyjnej kolacji za kilkaset złotych w ekskluzywnym lokalu.

Pieniądze wydane na drogie jedzenie nie zawsze muszą być jednak wyrzuconymi w błoto. Najlepsze restauracje oferują bowiem dania, które wbijają się w pamięć na długo. Raz na jakiś czas warto spróbować coś nietypowego i przeżyć kulinarną ucztę zmysłów.

Niesamowite korzyści dla zdrowia z jedzenia miodu. Optymalny zamiennik dla cukruNiesamowite korzyści dla zdrowia z jedzenia miodu. Optymalny zamiennik dla cukruCzytaj dalej

Szykuj duże pieniądze, jeśli chcesz zjeść ekskluzywnie. Oto najdroższe restauracje w Polsce:

Najwyższe ceny są w "Atelier Amaro". Wszystko za sprawą niezwykłego menu, na które składają się najwyższej jakości sezonowe produky. Dania niestety są mikroskopijne i nie da się nimi najeść do syta. Ale za to doznania smakowe są niezwykłe. U Amaro nie ma klasycznych nazw potraw. Dania są określane przez składniki w nich występując np. Sarna-kasztan-czarnuszka. Typowy zestaw degustacyjny to koszt rzędu 280 - 350 złotych od osoby. Koszt kolacji dla dwojga jest zatem ogromny. Ale nie można zapominać, że Atelier Amaro może poszczycić się wielkim odznaczeniem kulinarnym - gwiazdką Michelin.

Na drugim miejscu plasuje się restauracja "Concept 13, Warszawa". Charakteryzuje się nieziemskim widokiem na Warszawę z ostatniego piętra dużego budynku. Dania są połączeniem kuchni polskiej, włoskiej oraz francuskiej. Kolacja dla dwóch osób kosztuje tutaj 350 zł. Stosunkowe nieduże pieniądze trzeba wydać za lunch, a mianowicie 350 zł.

Trzecie miejsce w rankingu przypada lokalowi "Pod Gigantami". Menu opiera się na kuchni polskiej z sezonowych produktów. W potrawach wyczuwalna jest jednak też nutka smaków charakterystycznyh dla kuchni rosyjskiej i francuskiej. Koszt kolacja dla dwóch osób wynosi około 300 złotych. Najdroższą potrawą w kacie jest "czarne złoto z jesiotra" za 800 złotych.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Niezawodne porady
  2. Gołąbki według przepisu Ani Starmach. W smakowitym sosie pomidorowym
  3. Domowy kebab według przepisu Jakuba Kuronia. Lepszy niż z baru

Źródło: polki.pl

Następny artykuł