

15 Grudnia 2020
Rodzina oszaleje z zachwytu już po pierwszej łyżce. Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem jest miksem najlepszych smaków
Nie da się ukryć, że piernik uchodzi za klasyczny świąteczny deser. W wielu domach w okresie Bożego Narodzenia rozchodzi się jego przepiękny aromat. Mało kto spodziewałby się, że smakowity piernik można dodać do zupy. Rodzina nie będzie mogła się oprzeć takiemu śliwkowemu specjałowi.
Wyborny piernik niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Znaczna część smakoszy przygotowuje go samodzielnie w domowym zaciszu. Warto jego część przeznaczyć na niezwykłą zupę, która wywołuje zachwyt i zdziwienie jednocześnie.
Piernik w niecodziennej odsłonie
Piernik jest jednym z tych deserów, które cechują się niezwykle charakterystycznym smakiem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis. Tym razem skupimy się na recepturze na oryginalną zupę, która obłędnych smakowych wrażeń.
Święta Bożego Narodzenia są okresem, w którym jeszcze chętniej sięgamy po piernik. Każdy, kto lubuje się w tym specjale, powinien skosztować zupy z jego dodatkiem. Jej wyjątkowy smak pozostaje na długo w pamięci, a prośby o dokładkę nie są zaskoczeniem.
Wyśmienity piernik to nie wszystko, co znajdziemy w niecodziennej zupie. Obok niego znaczącą rolę odgrywają śliwki. Połączenie ich smaków jest wytrawne i zaskakujące. Jakie składniki wykorzystamy do przygotowania tego dania?
- 100 g pierników
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 300 ml wody
- 40 ml syropu klonowego
- 650 g śliwek
- 20 g przyprawy do pierników
- 15 g cynamonu
- szczypta soli
- 15 ml oliwy
Zupa, w której główną rolę gra piernik
Na początku musimy pokroić piernik w kostkę. Połowę ciasta podgrzewamy na suchej patelni. Powinno nam powstać coś na kształt grzanek. Resztę pierników odkładamy na później. Śliwki przekrajamy na pół i kroimy w drobne paski. Jedna z nich przyda nam się w pod koniec gotowania.
W garnku umieszczamy wino, wodę oraz syrop klonowy. Podczas podgrzewania dodajemy pokrojone śliwki, przyprawę do piernika i cynamon. Całość gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Powinno to trwać około 20 minut.
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy pokrojony piernik i oliwę. Jeżeli chcemy, aby nasza zupa była bardziej kusząca, wówczas warto ją zblendować. Najlepiej serwować ją z grzankami piernikowymi o pokrojoną śliwką.
Z pewnością piernik w takim wydaniu jest nie lada frykasem i rodzina szybko go spałaszuje. Podobną recepturę na tę zupę można znaleźć na YouTube na kanale Hanys Oberschlesien. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Natomiast każdy, kto chce przygotować mniejsze ciasteczka, powinien sięgnąć po niezawodny przepis Ani Bardowskiej.
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
- Nagły komunikat GIS. Znaleziono salmonellę w ulubionym produkcie Polaków, trwa wycofywanie ze sklepów
- Wsyp 1/3 łyżeczki do porannej kawy. Zbawienne działanie dla organizmu
- Jadasz śledzie na Święta? Niestety, wieści od specjalistów nie pozostawiają złudzeń
Źródło: Gazeta Krakowska
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie
Następny artykuł