Piernik - najlepszy przepisScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Słodki Blog

Już pora wstawić go do piekarnika i poczuć magię świąt w listopadzie. Podajemy najlepszy przepis na piernik staropolski

Piernik bez wątpienia uchodzi za niecodzienny przysmak, który jednoznacznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Co prawda pozostało jeszcze do nich trochę czasu, jednak nie oznacza to, że na piernik musimy czekać do świąt. Tym bardziej, że ciasto musi najpierw dojrzeć.

Smakowity piernik potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej sprawdzają się tradycyjne przepisy. Tym razem postawimy na staropolską recepturę. Piernik w takim wydaniu jest nie lada specjałem.

Maryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałMaryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałCzytaj dalej

Staropolski piernik wykonasz bez większych problemów

Nie da się ukryć, że świąteczny piernik jest niecodziennym smakołykiem, który uwielbiają niemal wszyscy. Każdy kto chociaż raz robił piernik zdaje sobie sprawę, że podczas przygotowań trzeba wykazać się skrupulatnością. Kluczowy jest czas.

Ciasto na piernik po staropolsku musi odpowiednio dojrzeć. Najlepiej jeżeli proces będzie przebiegał przez minimum dwa tygodnie. Im dłużej tym lepiej, jednak warto być cierpliwym, ponieważ piernik w tej odsłonie jest wyjątkowo pyszny.

Staropolski piernik jest prosty w przygotowaniu. Świąteczny specjał bazuje na klasycznych produktach, które razem składają się na idealny deser. Lista składników jest krótka. W co musimy się zaopatrzyć, aby przygotować piernik?

  • 500 g miodu
  • 380 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 15 g sody oczyszczonej
  • 120 ml mleka
  • 2 g soli
  • 4 torebki przyprawy do piernika

Dzisiaj grzeje:

  1. Są po prostu najlepsze. Kotlety po szwedzku biją na głowę wszystkie inne
  2. Na zdjęciu ukrywa się dziecko. Potrafisz je odnaleźć? Podczas podróży samochodem może dojść do najgorszego
  3. Przepis na gołąbki z programu Roberta Makłowicza przebija wszystkie inne. Nie ma lepszej wersji słynnego dania

Piernik jeszcze nigdy nie był tak pyszny

Na początku masło, miód i cukier umieszczamy w garnku. Podgrzewamy je na małym ogniu. Kiedy całość się rozpuści, wówczas garnek zdejmujemy z kuchenki. Czekamy aż masa wytraci temperaturę. Po tym czasie dodajemy do niej mąkę pszenną i jajka. Wszystko mieszamy.

Do masy dodajemy sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku oraz sól i przyprawę do piernika. Całość ponownie mieszamy. Wyrabiamy ciasto, tak aby było jednolite. Przekładamy je do garnka z emalii lub naczynia z kamionki i przykrywamy ściereczką.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Dobrze sprawdzi się lodówka, piwnica lub balkon. Nasz piernik musi dojrzewać przez minimum dwa tygodnie. Najdłużej może trwać to 5 lub 6 tygodni. Kiedy czas oczekiwania dobiegnie końca, dzielimy je na pół.

Części ciasta przekładamy powidłami i układamy w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać ok 20 minut. Piernik możemy polać z wierzchu czekoladą. Przepis na podobny frykas znajdziecie na YouTube na kanale Słodki Blog. Właśnie stamtąd pochodzi powyższe zdjęcie.

Buraki zmiksowane z kilkoma dodatkami jak odkurzacz oczyszczają organizm z toksyn. Na pewno zapiszesz przepis do swojego zeszytuBuraki zmiksowane z kilkoma dodatkami jak odkurzacz oczyszczają organizm z toksyn. Na pewno zapiszesz przepis do swojego zeszytuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Olaf Lubaszenko wytrwale dąży do zdrowia. Przeszedł niesamowitą metamorfozę
  2. Musiała uciec od męża alkoholika z piątką dzieci. Pani Angelika w końcu odmieniła swoje życie
  3. Makłowicz w końcu zdradził najlepszy przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Lepszego farszu nie można sobie wymarzyć
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu sałatki jarzynowej. Popełnia go mnóstwo osób
  6. Koniec, nasi sąsiedzi zakazali hodowli kur klatkowych. A w Polsce wciąż cierpi ponad 41 mln zwierząt
  7. Ponad 1,4 mln osób może dostać częściowy zwrot za paliwo. Jest jeden warunek

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł