Piernik staropolskitwitter.com/@Pin_up_cake

Jeszcze chwilka i czas się za niego zabrać. Podajemy najlepszy przepis na sześciotygodniowy, dojrzewający piernik staropolski

Piernik staropolski to król wśród świątecznych wypieków. Warto jednak wiedzieć, że dobry piernik dojrzewający robi się już kilka tygodni przed świętami. Jako, że sezon zimowy się zbliża, podajemy przepis na idealny piernik staropolski.

Piernik staropolski to deser, który pojawia się na naszych stołach szczególnie w okresie świątecznym. To już klasyka gatunku, ale idealny piernik to ten dojrzewający właśnie. Co najważniejsze, jest to niezawodna propozycja na ciasto idealne. Aromatyczne i po prostu rozpływający się w ustach. Przedstawiamy przepis na piernik staropolski dojrzewający, który należy rozpocząć nawet 6 tygodni przed świętami. Ten okres zbliża się wielkimi krokami, a więc warto zapoznać się z przepisem, którym zachwycimy naszych bliskich.

Rządowa restauracja opływa w luksusy, złożyła zamówienie na mięso za ponad 200 tys złotych. Jaja przepiórcze, cielęcina i jagnięcina - nie brak żadnej dobrociRządowa restauracja opływa w luksusy, złożyła zamówienie na mięso za ponad 200 tys złotych. Jaja przepiórcze, cielęcina i jagnięcina - nie brak żadnej dobrociCzytaj dalej

Piernik staropolski i jego wyjątkowa receptura


Piernik staropolski możemy podawać na różne sposoby. Sam lub przełożony powidłami o rożnym smaku. Nie tylko powidła jednak się tutaj sprawdzą, ale również masy orzechowe, marcepanowe, czekoladowe czy owocowe. Możemy go polać lukrem, polewą lub podawać solo. Sam w sobie piernik jest bardzo aromatyczny i każdy dodatek będzie działał tylko na korzyść dodatkowych wrażeń kulinarnych.


To ciasto, które bez dwóch zdań kojarzy się ze świętami. Boże Narodzenie to czas pieczenia ciasteczek, babeczek oraz ciast. W tym okresie popularne są ciasteczka korzenne lub takie, które obfitują w cynamon. Piernik sam w sobie to również cecha charakterystyczna świąt. To z nim kojarzy nam się zapach Bożego Narodzenia i kuchennej krzątaniny.


Z przepisu, którym się z wami podzielimy, powinniście uzyskać 3 grube i puchate blaty piernika. Każdy z nich powinien mieścić się w wymiarach 39x26 cm. Możecie przełożyć go grubą warstwą powideł i obciążyć, aby piernik zmiękł. Po 3 dniach od tak przygotowanych części, dzielimy je na kolejne 3 części i w ten sposób otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13x26 cm.


Piernik staropolski nazywa się dojrzewającym, ponieważ ciasto najlepiej zagnieść nawet od 4 do 6 tygodni przed świętami. Do dwóch tygodni przed będzie równie smacznego, a więc i dla delikatnie spóźnialskich jest gwarancja na udane ciasto.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Nie będzie Bożego Narodzenia? Rząd wygadał się na temat przemieszczania się podczas świąt
  3. Kotlety od Kuronia nie mają sobie równych, kochają je dzieci i dorośli. Ich sekretem jest boska, niepowtarzalna panierka

Przepis na idealny piernik staropolski dojrzewający

Składniki:

500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od podgrzania miodu, cukru oraz masła. Doprowadzany do wrzenia i dokładnie mieszamy całość. Należy poczekać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie odstawić do wystudzenia.

Jeśli nasza mieszanka już wystygnie, dodajemy mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Do tego jajka, sól oraz przyprawa do piernika. Ciasto starannie wyrabiany i przekładany do garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsca na 5-6 tygodni. Warto wspomnieć o tym, że konsystencja może być dość luźna, ale wraz z odstawieniem ciasta w chłodne miejsce, ono tężeje i da się je dobrze rozwałkować.

Ciasto dzielimy na 3 części i przygotowujemy trzy blachy o wspomnianych już wyżej wymiarach - 39x26 cm. Smarujemy je tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta wałkujemy na grubość połowy centymetra. Przekładamy do blaszki i wyrównujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasto do 20 minut. Piernik powinien zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Każdą część przekładamy powidłami, które poddajemy wcześniej podgrzaniu. Przykrywamy te kawałki piernika papierem i przygniatamy. Odstawiamy całość na około 4 dni w chłodne miejsce i po tym czasie przechodzimy do ostatecznego przygotowania piernika.

Jak wspominaliśmy, jest wiele opcji podania piernika staropolskiego. Powidła, którymi przekładaliśmy ciasto, można zmieszać nawet z bakaliami. Jeśli chodzi o polewę czy dodatki, można kombinować na wiele, różnych sposobów.

Podobny przepis można znaleźć pin-upcake.blogspot.com, poniższe zdjęcie pochodzi z Twittera pin_up_cake.


Sok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościSok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Morawiecki zdradził, kiedy obostrzenia mogą zostać złagodzone. Trudno uwierzyć
  2. Wczesne objawy raka żołądka. Absolutnie nie wolno ich lekceważyć
  3. Masz ochotę na małe co nieco? Za mniej niż 5 zł zrobisz przepyszny i zdrowy deser bez cukru, przepis jest banalnie prosty
  4. Najszybsze i najlepsze bułki pszenne. Zrobisz je w godzinę i zachwycisz całą rodzinę
  5. Błyskawiczna, syta i przepyszna zapiekanka ziemniaczana. Obłędny sos zachwyci nawet niejadka
  6. Kiedy Polacy mogą spodziewać się szczytu zachorowań? Eksperci przedstawili prognozy, padła konkretna data
  7. Naukowcy chcą dokonać czegoś niezwykłego. Legendarny Titanic wkrótce otworzy się na zwiedzanie

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł