Pierogi będą jeszcze lepszePixabay / Leanne_hei

Polacy masowo popełniają kilka błędów w przygotowaniu ciasta na pierogi. Szkoda, bo tak łatwo ich uniknąć

Pierogi są jedną z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Okazuje się, że wiele osób popełnia podczas ich przygotowywania kilka sporych błędów. Ich unikanie sprawi, że ciasto na pierogi będzie o wiele lepsze. Wystarczy pamiętać o ważnych zasadach.

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wyborne danie można przygotować na wiele sposobów, jednak niezmienna jest jedna rzecz. Mowa o cieście na pierogi. Jakich błędów warto unikać?

Ostrzeżenie: jutro zaczną dotkliwie blokować wjazdy i wyjazdy, sparaliżują ulice, może być problem ze zrobieniem zakupów spożywczychOstrzeżenie: jutro zaczną dotkliwie blokować wjazdy i wyjazdy, sparaliżują ulice, może być problem ze zrobieniem zakupów spożywczychCzytaj dalej

Ciasto na pierogi i często powtarzane błędy

Pierogi są absolutną klasyką naszej kuchni. Możemy natknąć się wiele wariantów tego dania. Przeważnie różnią się one od siebie farszem. Warto wziąć pod lupę ciasto na pierogi. Właśnie przy jego przyrządzaniu najczęściej popełniamy błędy.

Czymże byłyby pierogi bez dobrze zrobionego ciasta? Jego wykonanie może wydawać się bardzo proste, jednak nie oznacza to, że wszyscy przygotowują je bezbłędnie. Na szczęście istnieją cenne wskazówki, które sprawią, że ciasto na pierogi zawsze będzie perfekcyjne.

Błędy podczas robienia ciasta na pierogi mogą wydawać się błahostkami. Okazuje się, że nawet niepozorne czynności mogą zaważyć o jakości naszego dania. Każdy smakosz gotujący pierogi powinien o tym wiedzieć. Jakie błędy popełniamy najczęściej?

Niektórzy podczas przygotowywania ciasta na pierogi dodają do niego jajko. Trzeba mieć na uwadze, że taki składnik sprawi, że stanie się ono o wiele twardsze. Jeżeli zależy nam na delikatnym cieście, wówczas warto zrezygnować z dodawania jajka. Jakich jeszcze błędów powinniśmy się wystrzegać?

Dzisiaj grzeje:

  1. Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Rozgrzewający przysmak zachwyci każdego
  2. Zrobili sobie zdjęcie na wycieczce. Gdy zobaczyli je z bliska, zaniemówili, było za ich plecami
  3. Krzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacją

Robiąc ciasto na pierogi warto o tym pamiętać

Nie da się ukryć, że ciasto w znacznej mierze składa się z mąki. W związku z tym przyrządzając pierogi musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego typu. W przypadku pierogów najlepiej sprawdza się mąka pszenną typu 450 lub maksymalnie 480. Nie można również używać jej zbyt wiele.

W skład ciasta na pierogi wchodzi jeszcze woda. Niestety, niektórzy nie przykładają do niej większej wagi. Poważnym błędem jest użycie zimnej wody. Powinna być ona ciepła. Wtedy ciasto na pierogi wyjdzie znacznie lepsze.

Kolejnym błędem, który popełniamy podczas robienia ciasta na pierogi jest jego zbyt mocne rozwałkowanie. Tego typu postępowanie sprawi, że pierogi podczas gotowania będą się rozklejały. Bez wątpienia tego typu porady mogą być cenne dla wielu smakoszy. O cieście na pierogi wypowiedział się również Karol Okrasa. Jego wskazówki warto wziąć sobie do serca.

- Idealne ciasto na pierogi to ciasto tłuste, choć to zależy do czego. Pamiętajmy, że w zależności od farszu, który zamykamy w cieście, to powinno być ono różne, bo później determinujemy tym ciastem i jego delikatnością grubość wałkowania. Jeżeli mówimy o farszu na surową rybę, to ciasto musi być cieniutkie, zwięzłe, mniej tłuste i mocniej wypoczęte. Taka mąka z ciepłą wodą to jest obowiązek. Jeśli jednak ciepłą wodę zastąpimy mlekiem, dodamy trochę masła, to takie ciasto idealnie nadaje się do farszu z gotowanych ryb, mięsa, kasz, ziemniaków. Ciasto może być grubsze, a po ugotowaniu będzie super delikatne - powiedział Karol Okrasa, przytaczany przez portal WP Kuchnia.

Pilnie rozdzwonią się telefony do Polaków. Kwarantanna dla każdego, kto dostanie wiadomość i zakaz wychodzenia z domu, nawet po zakupy spożywczePilnie rozdzwonią się telefony do Polaków. Kwarantanna dla każdego, kto dostanie wiadomość i zakaz wychodzenia z domu, nawet po zakupy spożywczeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Lidl ze specjalnym prezentem dla seniorów. Mogą liczyć na obniżkę o prawie 1/3
  2. Mocna akcja pod finałowym zdjęciem z "Rolnik szuka żony". Komentarze zabolały
  3. Przez wielu uważany jest za chwast. Tymczasem niesamowicie podkręca smak niedzielnego rosołu
  4. Dziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalna
  5. Najlepszy syrop przed snem, ukoi nerwy i zapewni ci spokojną noc. Wystarczą jedynie 3 składniki
  6. Szpitale znalazły się w martwym punkcie. Ani jednego wolnego respiratora w całym regionie
  7. Nagrał, co na cmentarzu robi Żandarmeria Wojskowa. W sieci zawrzało

Źródła: Kobiece inspiracje / WP Kuchnia

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł