Pierogi i przepis Jakub KuroniaJakub Kossakowski / materiały własne

Fenomenalny przepis na smakowite pierogi Kuronia ze zniewalającym farszem. Jeden dodatek zmienia wszystko

Pierogi bez wątpienia można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Jan Kuroń często sięga po swojskie przepisy, jednak tym razem postawił na nieoczywisty dodatek. Jest nim ser lazur, który sprawia, że pierogi znacznie zyskują na wyrazistości.

Nie da się ukryć, że pierogi są absolutną klasyką na polskich stołach. Wielokrotnie potrafiły nas przyprawić o szybsze bicie serca. Jednak takiego specjału jeszcze nie było. Pierogi od Jana Kuronia biją inne na głowę.

Zaglądasz codziennie do lodówki? Włóż do niej mokrą gazetę, efekt po 12 godzinach Cię zaskoczyZaglądasz codziennie do lodówki? Włóż do niej mokrą gazetę, efekt po 12 godzinach Cię zaskoczyCzytaj dalej

Jan Kuroń podzielił się przepisem na nieziemskie pierogi

Pierogi wywoływały zachwyt nawet u najbardziej wybrednych smakoszy. Popularnością cieszą się przeważnie takie odmiany jak pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami oraz ruskie. Właśnie na tą ostatnią odsłonę postawił Jan Kuroń. Jeśli jesteś fanem pierogów, polecamy również zapoznać się z recepturą na to danie sprzed 100 lat oraz z niesamowitym przepisem Ani Starmach na pierogi z kapustą.

Pierogu ruskie według przepisu mistrza kulinariów zostaną wzbogacone o przepyszny ser lazur. Ich smak na długo pozostaje w pamięci i nie sposób się mu oprzeć. Prośby o dokładkę są niemal gwarantowane. Pierogi w tym wydaniu momentalnie znikają z talerzy.

Przepis na pierogi nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Zanim przejdziemy do przygotowań musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Lista jest dosyć krótka i nie powinna u nikogo wywołać zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto na pierogi:

  • 240 ml zsiadłego mleka
  • mąka

Farsz:

  • cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g rozdrobnionego twarogu
  • 125 g sera typu lazur
  • sól i pieprz

Teksty wybrane dla Ciebie:

  1. Najszybszy przepis na placki. Robi się je w 5 minut
  2. Media ujawniły doniesienia o Dudzie i stokach. Wielu się nie spodobają
  3. Ewa Wachowicz do rosołu dodaje tajemniczy owoc. Jego smak nie ma sobie równych

Pierogi ruskie w niecodziennej odsłonie

Pierogi jeszcze nigdy nie były tak pyszne. Na początku przygotujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Przesmażamy ją na rozgrzanym oleju. Powinna się zeszklić. Twaróg najlepiej rozdrobnić przy użyciu praski. Podobnie postępujemy z ziemniakami.

Ziemniaki i ser biały mieszamy ze sobą. Wzbogacamy je o starty lazur i podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy jest już gotowy, wówczas możemy przystąpić do przygotowania ciasta na pierogi.

Zsiadłe mleko wlewamy do miski i stopniowo dodajemy mąkę. Cały czas mieszany ze sobą te dwa składniki. Mąki musimy użyć tyle, aby uzyskać jędrne ciasto o zwartej konsystencji. Gotowe ciasto kroimy na części i rozwałkujemy. Przy pomocy szklanki wycinamy z niego okręgi.

Na kawałki ciasta wykładamy nasz farsz i formujemy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Takie frykasy z pewnością wywołają zachwyt u domowników.

Wielokrotnie lepsze i bogatsze w smaku niż kotlety mielone. Dietetyk Jackowska podała niesamowity przepis na cudowny obiadWielokrotnie lepsze i bogatsze w smaku niż kotlety mielone. Dietetyk Jackowska podała niesamowity przepis na cudowny obiadCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł