

3 Grudnia 2020
Gessler ujawniła przepis na pierogi wigilijne, na które zawsze wyczekuje jej rodzina. Sekret smaku znajduje się w obłędnym farszu
Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem pod lupę weźmiemy przepis najbardziej znanej restauratorki. Farsz jest nie lada gratką dla smakoszy. W trakcie jego przygotowania, oprócz tradycyjnych składników dodamy goździki, liść laurowy i olej lniany. Efekt powala na łopatki.
Nie da się ukryć, że pierogi są jednym z najważniejszych dań na wigilijnym stole. W każdym domu przygotowuje je się odrobinę inaczej. Z pewnością warto zwrócić uwagę, jak robi je Magda Gessler. Pierogi w jej wydaniu są niezwykle smakowite.
Magda Gessler wyjawiła przepis na idealne wigilijne pierogi
Niedawno wspominaliśmy o tym, jak Magda Gessler przyrządza ciasto na pierogi. Teraz przyjrzymy się dokładniej całej recepturze. Wigilijna potrawa przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.
Mało kto spodziewałby się, że przygotowując pierogi, dodamy do farszu takie składniki jak goździki, olej lniany i liść laurowy. Właśnie te produkty nadadzą mu niepowtarzalnego smaku. Zachwyt domowników jest pewny.
Oprócz wyżej wymienionych składników nasze pierogi będą składały się z mniej zaskakujących produktów. Znaczną część z nich znajdziemy we własnej kuchni. Czego Magda Gessler używa, robiąc wigilijne pierogi?
Farsz:
- kapusta kiszona (nie płukana)
- suszone grzyby
- cebula
- mielony kminek
- olej lniany
- sok z kapusty kiszonej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- goździki
- miód lipowy (możemy go zastąpić cukrem)
- sól i pieprz
Ciasto:
- mąka pszenna
- letnia woda
- sól
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Śledzie po kaszubsku są idealne na święta i rodzinne imprezy. Podajemy najlepszy przepis
- W "Milionerach" padło pytanie za milion. Uczestnik zaniemówił
- Zapiecz ziemniaki, kapustę kiszoną i kiełbasę, rodzina oniemieje z wrażenia. Danie zrzuci z podium bigos i gołąbki, smak mówi sam za siebie
Pierogi od Magdy Gessler idealnie sprawdzą się podczas świąt
Na naszych łamach pojawiało się wiele przepisów na pierogi. Godna uwagi jest receptura 88-letniej babci Marysi. Jednak przysmak Magdy Gessler jest równie wyborny. Na początku zrobimy ciasto. Mąkę (około pół kilo) przesiewamy na blat. Formujemy z niej górkę z wgłębieniem na szczycie.
Do dziury wsypujemy szczyptę soli i powoli dodajemy ciepłą wodę. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto na pierogi. Dolewamy coraz więcej wody. Nasz wyrób powinien mieć miękką konsystencję. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i przystępujemy do robienia farszu.
Grzyby moczymy w wodzie. Warto zrobić to znacznie wcześniej, ponieważ powinno trwać to około 3 godzin. Możemy je trochę podgotować z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lnianym. Przyprawiamy ją mielonym kminkiem.
Kiedy cebula będzie już złocista, wówczas dodajemy do niej kapustę kiszoną wraz z sokiem. Całość doprawiamy pieprzem, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dwoma goździkami, odrobiną miodu lub cukru i szczyptą soli.
Kapustę z dodatkami gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy do niej grzyby. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po posiekaniu nasz farsz jest już gotowy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy z niego okręgi. Na każdym z nich wykładamy odrobinę farszu.
Lepimy pierogi i umieszczamy je w garnku z gotującą wodą. Po kilku minutach będą już gotowe. Taki przysmak na wigilijnym stole zrobi istną furorę. Pierogi w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy. Ciężko znaleźć osobę, której by nie smakowały.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Ministerstwo Zdrowia przekazało najnowsze wieści. Niestety nie są dobre, koronawirus w Polsce nie daje za wygraną
- Katarzyna Skrzynecka kończy dziś 50 lat. Jak zmieniała się gwiazda?
- Używasz soli tylko do gotowania i przyprawiania potraw? Wielka szkoda. Wsyp sól do odpływu, nie uwierzysz co się stanie
- Wprost ze starej księgi kucharskiej, kotlety schabowe w puszystym cieście. Pyszniejsze i delikatniejsze niż klasyczne, nasze babcie miały niebywałą wiedzę i talent
- Wszyscy mówią o siostrze Anastazji, a najlepsze rogaliki pod słońcem piecze siostra Aniela. Idealne do kawy i herbaty, nie sposób poprzestać na jednym
- Pracownicy zoo podzielili się radosną nowiną i opublikowali zdjęcie USG. Rodzina powiększy się
- Zmiany dla emerytów i rencistów. Wiadomości dla ubezpieczonych w KRUS
Źródło: YouTube / Magda Gessler; RMF FM
Następny artykuł