Pierogi są jedną z ulubionych potraw PolakówPixabay / pasja1000

Zostało ci mięso z rosołu? Zrób z nich farsz do pierogów, nie ma lepszego

Mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszny farsz na pierogi. Szybkie i tanie danie z pewnością podbije kubki smakowe niejednej osoby. W jaki sposób je przyrządzić? Śpieszymy z odpowiedzią.

Niedzielny rosół jest tradycją w wielu domach. Zostało wam po nim mięso? Przenigdy jego nie wyrzucajcie. Okazuje się, że można zrobić z niego wiele pyszności, w tym obłędny farsz do pierogów, który zachwyci całą rodzinę.

Mięso z rosołu możesz również wykorzystać na wiele innych sposobów. Wspaniale nada się ono na np. potrawkę, pastę do kanapek, pasztet, galaretę, kotlety oraz wspomniany wyżej farsz do pierogów.

Ty prostym sposobem z jednego dania, możesz zrobić dwa! Taka pyszna, a zarazem oszczędna kuchnia jest tym, co lubimy najbardziej. Zamiast marnować resztki jedzenia, można je wykorzystać we wspaniały sposób. Zatem, do dzieła.

Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Połącz kawę z cytryną. Wzmocnisz działanie napoju, efekty będą fantastycznePołącz kawę z cytryną. Wzmocnisz działanie napoju, efekty będą fantastyczneCzytaj dalej

Farsz:

  • 600-800 g ugotowanego mięsa z rosołu (wołowe lub drobiowe)
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

Z podanych wyżej składników wyrób ciasto. Najpierw, za pomocą łyżki, a póżniej ręki. Czekaj aż będzie ono elastyczne. Na początek dodaj trochę mniej mąki, dosypuj ją w razie potrzeby. Powstałe ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrawaj w nim kółka.

Następnie, zajmij się farszem. Bardzo drobno zmiel mięsno z rosołu lub przepuść je przez maszynkę do mięsa. Przypraw. Farsz powinien mieć dość wyrazisty smak. Jeśli farsz jest za suchy, dodaj do niego kilka łyżek wody lub rosołu.

Na każdy kawałek ciasta, nałóż odrobinę farsz. Brzegi ciasta zwilż wodą i sklej. Odłóż je na stolnicę lub posypany mąką blat. Pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj je przez ok. 2-3 minuty od ich wypłynięcia.

Szukasz innych inspiracji na farsz na pierogi? Pisaliśmy między innymi o podlaskich pierogach z soczewicą, którymi zachwycił się Robert Makłowiczoraz o nietypowej osłonie kultowych "ruskich" pierogów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  1. Jutro się zacznie, Biedronka już ogłosiła. 1,5 l Coli za 2,49 zł, za jedynie 69 groszy kupisz kiwi
  2. Kupił na dworcu kebaba. Od razu po spróbowaniu zaczął się krzywić, pieniądze wyrzucone w błoto
  3. Płacił 75 zł dziennie za catering od Małgorzaty Rozenek. W 5 dni wydał 375 zł i ocenił kupowane jedzenie

źródło: nicponwkuchni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł