Polacy uwielbiają pierogipikist.com/ commons.wikimedia.org/ Piotrus/ CC 3.0

Za 1 pieroga z kapustą trzeba zapłacić 3-4 zł. Zamówisz catering wigilijny? Ceny nie do pomyślenia

Pierogi z kapustą, zaraz obok pierogów ruskich, są specjałem, który serwujemy nie tylko na co dzień, ale również od święta. Pierogi na stole wigilijnym są tradycją, bez której ciężko wyobrazić sobie ten szczególny czas. Jednak w natłoku świątecznych zajęć niektórzy decydują się na zamówienie cateringu świątecznego. Ceny jednak potrafią zwalić z nóg. Za jednego pieroga trzeba często zapłacić ok. 4 zł. Taka propozycja pojawiła się na profilu facebookowym firmy "Melodia".

Pierogi często serwujemy z ulubionym nadzieniem. Niezwykle często królują u nas ruskie, mięsne czy kapuściane nadzienie, ale ciekawscy smakosze często szukają nieznanych jeszcze przepisów na jedną z najpopularniejszych potraw w naszym kraju.

Używasz jej do pieczenia mięsa i warzyw? Grozi ci wielkie niebezpieczeństwo, specjaliści nie mają złudzeńUżywasz jej do pieczenia mięsa i warzyw? Grozi ci wielkie niebezpieczeństwo, specjaliści nie mają złudzeńCzytaj dalej

Polacy uwielbiają pierogi

Pierogi są jednym z tych dań, które zagraniczni turyści przebywający w Polsce doceniają najbardziej. Idealnie miękkie i elastyczne ciasto kryje zwykle podobne składniki — mięso mielone, wszelkie białe sery czy twarogi, kapustę albo grzyby.

Zobacz także: Największy rywal Kamila Stocha jest ciężko chory

Zimą i przed okresem świątecznym na naszych stolach najczęściej pojawią się tradycyjne pierogi z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Jeśli jednak nie mamy akurat suszonych borowików czy podgrzybków, możemy skorzystać z łatwo dostępnych w sklepach grzybów. Wykonanie pierogów jest jednak pracą czasochłonną i nie wszyscy są gotowi na spędzenie godzin w kuchni, dla tych powstają specjalne cateringi świąteczne.

Jedna z firm specjalizujących się w tego typu ofertach, zamieściła na swoim profilu facebookowym menu, które dosłownie może zwalić z nóg. Jak się okazuje, ceny, które proponują, potrafią przysporzyć statystycznego Kowalskiego o "wigilijny zawrót głowy".

Teksty wybrane dla Ciebie:

- (pisownia oryginalna) Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą katerignwą. Oferujemy bogaty wybór dań wigilijnych i potraw świątecznych. Nasza propozycja sprawi, że spotkanie wigilijne będzie chwilą wytchnienia i wzajemnej radości. Zawsze smacznie, tradycyjnie i bezpiecznie — tak brzmiała treść posta zamieszczonego przez stronę Sala Bankietowa & Noclegi "Melodia".

Ceny w menu zwalają z nóg

Zaglądając jednak do menu załączonego w poście, można się nieźle zdziwić. Okazuje się, że za jednego pieroga z kapustą i grzybami trzeba zapłacić aż 3-4 zł, z kolei za jednego krokieta firma liczy sobie z kolei 4,50. To jednak nie koniec zaskoczeń, jeśli chodzi o ceny wigilijnych potraw.

Zupa, która wydawałaby się jedną z tańszych potraw, czyli grzybowa z łazankami kosztuje aż 12 zł za jedną porcję (250 ml), a krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym jest tylko o złotówkę tańszy.

Warto więc zastanowić się, jaką kwotę chcemy przeznaczyć na wigilijne potrawy i czy catering, który miał dać nam "chwilę wytchnienia", nie sprawi, że przez kolejne dni świąt, zaczniemy coraz intensywniej myśleć o zasobności naszego portfela i tak uszczuplonego już przez świąteczne prezenty.

Jeśli chcielibyście jednak spróbować zrobić pierogi w domowym zaciszu, zostawiamy wam przepis na pierogi po polsku, które od pierogów wigilijnych różnią się dodatkiem pieczarek.

Przygotowanie: Pieczarki drobno siekamy i dusimy na patelni, aż odparuje z nich woda. Z kapusty odciskamy nadmiar soku i razem z grzybami przepuszczamy ją przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajka, szczyptę soli i wodę, a następnie wyrabiamy ciasto. Będzie gotowe, gdy przestanie kleić się do dłoni — wówczas wkładamy je do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do czas, aż wypłyną na powierzchnię wody.

2 banalne tricki niesamowicie poprawią smak żurku. Nie będziesz chciała robić go inaczej2 banalne tricki niesamowicie poprawią smak żurku. Nie będziesz chciała robić go inaczejCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł