Magda Gessler i pierogiwikimedia/ licencja CC 3.0 oraz Instagram / @magdagessler_official

Magda Gessler ostro skrytykowała Polaków, ich ciasto na pierogi jest nie do przyjęcia. Sama podała wybitną recepturę, nie można robić inaczej

Pierogi uchodzą za jedną z flagowych, polskich potraw. Pomysłów na przyrządzenie farszu jest mnóstwo, ale ciasto zazwyczaj robi się w jeden, określony sposób. Znana wszystkim Magda Gessler ostro skrytykowała ten, według którego pierogi robią Polacy.

Pierogi to bezapelacyjnie nasza duma kulinarna, którą zachwycają się ludzie na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez nich na stole. Klasyczny smak kojarzy się z prawdziwą, swojską kuchnią. Jest wiele sposobów na przygotowanie farszu i jak się okazuje na przygotowanie ciasta.

Pij go całą jesień i zimę, a przeziębienie cię nie dopadnie. Syrop z 3 składników działa jak tarcza przed chorobami i wirusamiPij go całą jesień i zimę, a przeziębienie cię nie dopadnie. Syrop z 3 składników działa jak tarcza przed chorobami i wirusamiCzytaj dalej

Pierogi czyli klasyka gatunku

W ogromnym uproszczeniu to kawałki cienkiego, dobrze zlepionego ciasta, które faszeruje się najrozmaitszymi farszami. Niby tak niewiele, a danie podbija naszą kuchnię od lat. Przede wszystkim Pierogi możemy przygotować na różne sposoby.

Możemy jeść gotowane na parze, pieczone, smażone, a nawet grillowane. Nie tylko farsz można robić wedle własnych upodobań, ale również ciasto. Możemy łączyć ze sobą różne mąki. Nie ma jednego przepisu na pierogi, dzięki czemu trafią w gusta każdego. Wersje mięsne, wegetariańskie, na słodko, a nawet w kruchej postaci jako czysty deser.

Pierogi zazwyczaj podaje się z jakimś dodatkiem. W zależności od tego, czy jest to wersja wytrawna czy na słodko, możemy podawać je ze śmietaną, jogurtem, powidłami, zasmażką, cebulką czy boczkiem. Wachlarz możliwości tej jakże prostej potrawy zadziwia ludzi na całym świecie, którzy wymieniają pierogi, jako swoje ulubione danie, które mogą zjeść na Polskiej ziemi.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarni
  2. Pilna wiadomość od Ryanair. Czasu jest mało, zostało kilkanaście godzin
  3. Wypij jedną łyżkę tuż przed śniadaniem, a po paru dniach zobaczysz pierwsze efekty. NIe tylko podnosi odporność, wpływa też na figurę

Pierogi, których nie uznaje Magda Gessler

Znana restauratorka słynie z rewelacyjnych przepisów, którymi oddaje naturę prawdziwej, boskiej kuchni. W jej restauracjach możemy znaleźć głównie menu potraw polskich, które kojarzą się z naszą historią. Magda Gessler od lat dzieli się swoimi przepisami, ale też poddaje krytyce te, z którymi nie do końca się zgadza.

Klasyczny błąd Polaków

Magda Gessler podzieliła się nagraniem w sieci, w którym przedstawia swój przepis na pierogi i zdradza sposób na ich idealny smak. Restauratorka uwielbia Polską kuchnię i czuje się w niej najlepiej. W sieci można znaleźć przepisy na jej popisowe potrawy, które idealnie wpasują się w menu na różną okazję.

Problem, który dostrzega Magda Gessler w pierogach robionych przez Polaków, to przede wszystkim sposób wykonywania ciasta. To ono jest tajemnicą najlepszych pierogów i to ono gwarantuje udane danie. Niestety nawet najlepszy farsz nie spełni swojego zadania w cieście, które nie będzie się dobrze kleić i współpracować w trakcie gotowania.

Do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać takich składników jak: jajka, olej czy tłuszcz innego pochodzenia. Restauratorka nazwała tę metodę komunistyczną i według niej nie ma żadnej potrzeby na dodawanie tych rzeczy do całości. Ciasto im prostsze tym lepsze. Jak się okazuje wystarczy jedynie woda, mąka oraz sól. Często najprostsze rozwiązania dają najlepsze efekty i jak to mówią, mniej znaczy więcej. To zdecydowanie sprawdza się w świecie kulinariów, w którym najprostsze przepisy królują.

Innymi wskazówkami, którymi podzieliła się z nami Magda Gessler w swoim video to przede wszystkim to, żeby pamiętać o wyrastaniu ciasta. Należy dać mu odpocząć pod ciepłą miską. To sprawi, że ciasto urośnie i będzie nam się na nim jeszcze lepiej pracowało. Dodatkowo przy wyrabianiu ciasta warto zadbać o to, żeby mieć ciepłe dłonie. W połączeniu z energicznymi ruchami zagwarantuje nam to idealne ciasto, które sprawi, że nasze pierogi będą smakować jak od samej Magdy Gessler.

Nie istnieje szybsze i pyszniejsze ciasto czekoladowe, wystarczy wymieszać kilka składników. Niebo na talerzu, rodzina oniemiejeNie istnieje szybsze i pyszniejsze ciasto czekoladowe, wystarczy wymieszać kilka składników. Niebo na talerzu, rodzina oniemiejeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. W szpitalach nagle pojawili się żołnierze. Dyrektorzy rozkładają ręce i ujawniają szczegóły
  2. Tragedia: rolnik zabity przez maszynę. Michał umierał na rękach kuzyna
  3. Chrupiąca i niezwykle aromatyczna surówka z czerwonej kapusty i cukinii. Lekko orientalnego smaku dodają jej ciekawe dodatki
  4. Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowzięty
  5. Jajka w zupełnie innym wydaniu, czyli po szkocku. Zaskakujące połączenie smaków, banalne w przygotowaniu
  6. Rak trzustki bywa bardzo trudny do wykrycia. Jakie objawy powinny wzbudzić nasz niepokój?
  7. Najpiękniejsze gwiazdozbiory na polskim niebie. Znajdziesz je za pomocą prostej aplikacji

Źródło: player - kuchenne rewolucje / smaker

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł