

6 Grudnia 2020
Magda Gessler nie przebierała w słowach, ostro skrytykowała pierogi według naszych babć i mam. Podała własne metody, które są o niebo lepsze
Pierogi od Magdy Gessler to prawdziwa poezja smaków. Restauratorka podzieliła się sposobem na ciasto, które rozpływa się w ustach. Jednak nie omieszkała rzucić w stronę rodaków gorzkich słów prawdy, a metody gotowania pierogów przez Polaków nazwała komunistycznymi. Wszystko przez 1 praktykę.
Pierogi są bez wątpienia skarbem kuchni polskiej, którym zachwycają się ludzie na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez nich na stole. Klasyczny smak kojarzy się z prawdziwą, swojską kuchnią. Sam Makłowicz niedawno podał cudowny przepis na pierogi z soczewicą i boczkiem, który z miejsca skradł nasze serca.
Praktyka dodawania do ciasta ma pierogi dodatków w postaci jajek czy wszelkiego rodzaju tłuszczu rozsierdziła Magdę do tego stopnia, że nazwała owe metody komunistycznymi. Sama zaś podała genialną recepturę na proste i pyszne ciasto na pierogi.
Pierogi według Magdy Gessler
Znana restauratorka słynie z rewelacyjnych przepisów, którymi oddaje naturę prawdziwej, boskiej kuchni. W jej restauracjach możemy znaleźć głównie menu potraw polskich, które kojarzą się z naszą historią. Magda Gessler od lat dzieli się swoimi przepisami, ale też poddaje krytyce te, z którymi nie do końca się zgadza.
Magda Gessler podzieliła się nagraniem w sieci, w którym przedstawia swój przepis na pierogi i zdradza sposób na ich idealny smak. Restauratorka uwielbia Polską kuchnię i czuje się w niej najlepiej. W sieci można znaleźć przepisy na jej popisowe potrawy, które idealnie wpasują się w menu na różną okazję.
Problem, który dostrzega Magda Gessler w pierogach robionych przez Polaków, to przede wszystkim sposób wykonywania ciasta. To ono jest tajemnicą najlepszych pierogów i to ono gwarantuje udane danie. Niestety nawet najlepszy farsz nie spełni swojego zadania w cieście, które nie będzie się dobrze kleić i współpracować w trakcie gotowania.
Co Polacy robią źle w przygotowaniu ciasta?
Podążając za radami Magdy Gessler, do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać takich składników jak: jajka, olej czy tłuszcz innego pochodzenia. Restauratorka nazwała tę metodę komunistyczną i według niej nie ma żadnej potrzeby na dodawanie tych rzeczy do całości. Ciasto im prostsze tym lepsze.
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Słynna dietetyk pochwaliła głodową dietę Świerzyńskiego. Co jada gwiazdor?
- "Rolnik szuka żony": Nagranie wystarczyło, by posypały się pytania o ciążę Marty
- Dlaczego Czesi brzydzą się polskiego jedzenia? Ich ważny polityk odmówił spróbowania kiełbasy z naszego kraju
Opinia Magdy dla wielu wydaje się być kontrowersyjna, ponieważ nasze babcie zawsze dodawały 1 bardzo ważny składnik i dzięki temu smak pierogów z dzieciństwa pamiętamy z takim rozrzewnieniem
Jak się okazuje wystarczy jedynie woda, mąka oraz sól. Często najprostsze rozwiązania dają najlepsze efekty i jak to mówią, mniej znaczy więcej. To zdecydowanie sprawdza się w świecie kulinariów, w którym najprostsze przepisy królują.
Nie mniej istotny jest proces wyrastania ciasta, które wymaga nieco cierpliwości. Należy dać mu odpocząć pod ciepłą miską. To sprawi, że ciasto urośnie i będzie nam się na nim jeszcze lepiej pracowało.
Dodatkowo przy wyrabianiu ciasta warto zadbać o to, żeby mieć ciepłe dłonie. W połączeniu z energicznymi ruchami zagwarantuje nam to idealne ciasto, które sprawi, że nasze pierogi będą smakować jak od samej Magdy Gessler.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Lipińska staje w obronie Siwiec po śmierci jej psa. "Ludzie są podli i bez serca! Co jest z wami nie tak?"
- ZUS ujawnił banalny sposób na zwiększenie swojej emerytury
- Jadasz kanapki? Słowa Tadeusza Rydzyka mogą Ci się nie spodobać
- Gessler lepiej niż wszyscy smaży placki ziemniaczane? Ma swój trik
- Dlaczego w Wigilię Polacy jedzą karpia? Odpowiedź jest niesamowita
- Wiśniewski wparował pod szpital i się zaczęło. Pacjenci aż zaczęli otwierać okna
- Lider Boys'ów zwierzył się z zarobków w branży disco polo
Źródło: player - kuchenne rewolucje / smaker