Pierogi pani Teresy z sekretnego przepisu smakują obłędnie.zdjęcie poglądowe instagram/maggie_swan_lifestyle

Turyści przemierzają pół Polski, żeby spróbować pierogów pani Teresy. Zawzięła się i nie ma zamiaru ujawniać sekretnego przepisu

Pierogi od lat cenią Polacy z niemal wszystkich regionów Polski. W jednym z nim potrawa smakuje jednak tak dobrze, że nawet setki kilometrów nie stają na przeszkodzie największym smakoszom, którzy przemierzają czasem pół kraju, by zasmakować słynnego dania pani Teresy. Przepis na kultowe pierogi jeszcze długo pozostanie tajemnicą.

Pierogi bywają niepozornym i zaskakującym daniem - łatwo się je przyrządza, ale dopiero ogromne doświadczenie w kuchni sprawia, że smakują obłędnie. Doskonale wie o tym pani Teresa, która od lat prowadzi kultową przyczepę z pierogami i tradycyjnym sękaczem. Początkowo prowadząca je kobieta gotowała wyłącznie dla dzieci, znajomych i sąsiadów, ale jej pierogi okazały się tak pyszne, że zewsząd namawiano ją na sprzedaż wyrobów. Decyzja okazała się sukcesem, bo popularna potrawa została wyróżniona najwyższą nagrodą w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, z czego pani Teresa jest wyjątkowo dumna.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Pierogi wigierskie pani Teresy robią furorę na Podlasiu, a smakosze wręcz dobijają się do kultowej przyczepy z lokalnymi smakołykami. Przepis na nie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i nikt nie może go poznać

Pierogi regionalne są uwielbianym smakołykiem, a budkę, w której są sprzedawane, odwiedzają setki turystów każdego dnia i niestraszne są im ogromne dystanse, jakie trzeba pokonać, by poznać smak lokalnych przysmaków. W menu znajdziemy między innymi smażone pierogi z jabłkiem i malinami, rabarbarem czy białym serem. Od lat przyrządza je pani Teresa i korzysta przy tym ze sprawdzonej receptury, którą stosowała jej mama i babcia. Zgodnie z ich zaleceniem nie może jej jednak poznać byle kto. Najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że już to bywa kluczem do sukcesu, a nuta tajemnicy sprawia, że pierogi smakują jeszcze lepiej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zrobisz sałatkę z tylko 2 warzyw i zapomnisz o mizerii. Aromatyczny smak zawdzięcza cudownym dodatkom
  2. Duda w końcu wyjawił, co dla bezdzietnych osób po 26 roku życia. Zadowoleni?

Okazuje się, że magicznej receptury nie zna nawet synowa pani Teresy, bo wraz z przepisem było przekazywane ważne zalecenie. Seniorka rodu doradziła jej, by przenigdy nie dzieliła się recepturą zwłaszcza z mężczyznami. – "Ale przepisu nikomu nie zdradzam. Może przyjdzie taki czas, że dam synowej, bo ona powoli uczy się robić sękacze, to i pierogi zrobi. Ale przestrzegam babcinej zasady, że żaden chłop przepisu na nasze pierogi znać nie może. I na razie mi się to udaje" – wyjaśnia pani Teresa, właścicielka przyczepy, którą znajdziemy w Wigrach.

Najlepsze newsy:

  1. GW: Nie tylko biskup Edward Janiak miał kryć księdza pedofila. Padło nazwisko, doszło do prawdziwego dramatu
  2. Prawdziwa tragedia. Są ofiary i wielu rannych. Na popularnym w Europie szlaku rozegrał się dramat
  3. Właśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowym
  4. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  5. Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany
  6. Kamil Stoch usłyszał fatalną wiadomość. Doniesienia się potwierdziły, bardzo zła wiadomość dla naszych skoczków

Źródło: wrotapodlasia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł