

8 Października 2020
Pierogi po ukraińsku są wyrazistsze, delikatniejsze i nigdy się nie rozpadają. Farsz wzbogacony jest kultowymi dodatkami
Pierogi są bezapelacyjnie jedną z najbardziej uwielbianych potraw w naszym kraju. Można przygotować je na najróżniejsze sposoby. Tym razem warto postawić na pierogi po ukraińsku. Przepis jest banalnie prosty, a zachwyt domowników gwarantowany.
Wyśmienite pierogi nieraz przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Przepisów na ten przysmak nie da się zliczyć. Ostatnio prawdziwą furorę robią pierogi po ukraińsku. W ich wnętrzu skrywa się bogactwo kultowych składników.
Smakowite pierogi po ukraińsku, którym nie sposób się oprzeć
Nie da się ukryć, że pierogi są absolutną kulinarną klasyką. Każdy z nas słyszał i ich ruskiej odsłonie. Okazuje się, że można przygotować je również po ukraińsku. Delikatne ciasto i przepyszny farsz na długo pozostają w pamięci. Jakie produkty będą nam potrzebne?
Ciasto:
- 750 g mąki
- 15 ml oleju
- 750 ml gorącej wody
- 2 g soli
- 2 g cukru
Farsz:
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 4 cebule
- 7 ząbków czosnku
- 400 g półtłustego twarogu
- 45 g miodu
- 10 g mielonego pieprzu
- 300 g posiekanego boczku
- sól
Dzisiaj grzeje:
- Ela natrafiła na przedziwnego grzyba i zamarła. Nie wolno go dotykać, jest cenny niewiarygodnie
- Ujawnił ostatniego SMSa Anny Przybylskiej. Łzy same cisną się do oczu. "Ilekroć widzę na mapie Gdynię, to wtedy zawsze myślę o Ani"
- Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie
Prosty przepis na wyborne pierogi
Pierogi w tym wydaniu z pewnością przypadną do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. Na początku ubijamy ziemniaki i ugniatamy je z twarogiem. Posiekany boczek smażymy razem z cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy wszystko do masy ziemniaczanej. Doprawiamy ją miodem, szczyptą solą i pieprzem. Farsz jest już gotowy. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy. Powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy je folią i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrajamy okręgi przy pomocy niezawodnej szklanki. Na każdy kawałek ciasta wykładamy farsz. Zalepiamy pierogi i wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch, wówczas sią już gotowe.
Najlepsze newsy:
- 67-latek próbował przejechać policjantów po próbie kontroli. Wpakował się jednak w coś innego
- Tysiące wiernych w żałobie. Nie żyje znany biskup, miał koronawirusa
- Potrzebujesz tylko 3 składników i 5 minut, by zrobić powalające ciasto bez pieczenia. Koleżanki będą błagać o przepis
- Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
- Kupowałeś ostatnio w Biedronce? Inspekcja sanitarna ostrzegła wszystkich, możesz mieć poważny problem
- Odkryli skarb sprzed milionów lat. Znalezisko zbiło z tropu naukowców badających teorię ewolucji
Źródło: WP Kuchnia
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł