Pierogipixabay.com/Daria-Yakovleva

Dodaj 1 łyżeczkę do ciasta na pierogi, nie pożałujesz. Wychodzą aksamitne i niebiańsko pyszne - jak u babci

Pierogi znajdują się na naszych stołach praktycznie przez cały rok. To idealna propozycja w ramach codziennego obiadu czy wyjątkowych świąt, które gromadzą przy stole wielu smakoszy. Istnieje wiele przepisów na pierogi, a jeden z najlepszych z nich zakłada dodanie oleju, który pomoże w osiągnięciu idealnej konsystencji naszego ciasta.

Pierogi uchodzą za jedną z bardziej pracochłonnych potraw, która wymaga nie tylko czasu, ale i cierpliwości. Zazwyczaj decydujemy się na kupienie tych gotowych, które niestety mogą odbiegać smakiem od klasyki, którą znamy z czasów dzieciństwa. Jak się okazuje, przy odrobinie wprawy pierogi są nie tylko prostą potrawą, ale również nie zajmują tyle czasu, ile mogłoby się wydawać.

Mimo że żyjemy w zabieganych czasach, w których ciężko wygospodarować czas na codzienne gotowanie, klasyczne potrawy przechodzą swój renesans. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów, ale i wskazówek, które mają sprawić, że nasze gotowanie będzie nie tylko szło sprawnie, ale będzie dawało nam mnóstwo przyjemności. W tym artykule przedstawimy przepis na idealne pierogi, które wzbogacone o jeden składnik, zyskają perfekcyjnego smaku, który będzie odpowiadał tym, które znamy z dzieciństwa. Przypominamy o przepisie na idealny farsz do pierogów oraz pasztecików, o którym pisaliśmy w tym artykule.

Pierogi to już prawdziwa tradycja

Nie da się ukryć, że jest to potrawa, którą przygotowuje się na całym świecie, jednak te, które robimy w Polsce, wpisały się już w historię polskiej kuchni. Co więcej, jest to jedna z potraw, z którą kojarzą nas przyjezdni z całego świata. Słyniemy nie tylko z aromatycznych pierogów na wytrawnie, ale również na słodko z różnymi dodatkami. Co najważniejsze, można podawać je na różne sposoby w zależności od preferencji smakowych. Aromatyczne ciasto wraz z farszem zawsze tworzy idealną kompozycję.

Jeśli jesteśmy już przy temacie ciasta na pierogi, etap jego wykonania wydaje się być najbardziej skomplikowany. To główna gwarancja tego, czy całe danie się nam uda. Nieodpowiednie ciasto może się rozpadać w trakcie gotowania, co sprawi, że nasz farsz wydostanie się na wierzch. Przygotowując pierogi, zależy nam przede wszystkim na miękkiej, delikatnie klejącej i elastycznej konsystencji ciasta. Podajemy przepis na ciasto, które zawsze wychodzi perfekcyjnie.

Przepis na ciasto na pierogi

Warto wziąć pod uwagę, że jest to zaledwie kilka składników, które należy połączyć w odpowiedni sposób. Bardzo ważne są tutaj proporcje, ale również sposób wyrobienia ciasta, który zapewni nam oczekiwany, perfekcyjny efekt. Podane poniżej składniki wystarczą na przygotowanie około 50 pierogów.

Składniki:

  • mąka pszenna - 500g
  • letnia woda - 280 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżeczka

Wskazówki do przygotowania pierogów

Jeśli chodzi o wodę do naszych pierogów, powinna być ciepła. Najlepiej zagotować ją wcześniej i odstawić. Dzięki temu nasze ciasto będzie bardziej elastyczne. Warto po zagnieceniu całości odstawić je na około 30 minut pod przykryciem. Wielu z nas zastanawia się, na co wpływa ten proces. To przede wszystkim czas, w którym formuje się gluten, a to on odpowiada za perfekcyjne ciasto.

Jeśli chodzi o kolejne wskazówki co do wykonania ciasta, należy używać mąki typu 450 lub 480. Dobrze sprawdzi się również mąka typu 500-550, a mianowicie poznańska czy luksusowa. W momencie, kiedy zależy nam na przygotowaniu lekkiego i elastycznego ciasta, warto odpuścić użycie jajka. Niektóre przepisy je uwzględniają, jednak wpływa ono na stwardnienie całej masy i większe jej zbicie.

Tajemniczy składnik do ciasta, czyli olej

Olej dodawany do ciasta na pierogi to w niektórych przypadkach kwestia sporna. Rozwiązanie spotyka się ze sprzecznymi opiniami, a więc istnieją dwie szkoły. Jedni dodają olej, inni nie polecają. Dodanie oleju jednak znacząco ułatwia zagniatanie ciasta. Dla bardziej wprawionych kucharzy jest to dodatek zbędny, ponieważ dodaje on według nich jedynie dodatkowych kalorii.

Sposób przygotowania pierogów krok po kroku

Na samym początku przesiewamy mąkę przez sitko, a następnie mieszamy se sobą wodę, olej oraz sól. Robimy w osobnej miseczce, a dopiero po dokładnym połączeniu się wszystkich składników, przelewamy naszą mieszankę do mąki. Całość mieszamy ze sobą, a następnie zagniatamy ręką. Kiedy ciasto zaczyna już odchodzić samo od ścian miski, wykładamy je na stolnicę.

Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut do uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji. Następnie dzielimy je na części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Pozostałe części najlepiej trzymać pod ściereczką, dzięki czemu nie wyschną. Tak przygotowane ciasto idealnie nada się na dalsze przygotowywanie pierogów. Przypominamy o przepisie na pyszne pierogi z kapustą i grzybami, o których pisaliśmy tutaj.

Lekarze pilnie alarmują o coraz większej liczbie ofiar. Winny jeden z najzdrowszych owocówLekarze pilnie alarmują o coraz większej liczbie ofiar. Winny jeden z najzdrowszych owocówCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł