

9 Stycznia 2021
Skąd pochodzi nazwa pierogów leniwych? Mało kto zdaje sobie sprawę, zupełne zaskoczenie
Pierogi leniwe dawniej pałaszowane były przez każdego z nas, lecz dzisiaj wielu zapomniało o tym daniu. Jedząc leniwe praktycznie każdego dnia, nie zastanawialiśmy się nad pochodzeniem tak ciekawej nazwy tych pierogów. Okazuje się, że genezy mogą być dwie - nazwa może wynikać ze sposobu gotowania na wolnym ogniu, lub leniwym zagniataniem wszystkich składników w misce.
Pierogi wymagają mnóstwa pracy i czasu od osoby, która je przygotowuje, w końcu ulepienie ciasta, zrobienie farszu i ugotowanie całości w wodzie, to wiele ciężkich godzin. Na szczęście leniwe, jak sama nazwa wskazuje, robi się znacznie łatwiej i szybciej.
Jak wyżej wspomnieliśmy, nazwa może pochodzić od powolnego, leniwego ognia, na którym woda jedynie delikatnie pyrka. Kolejną możliwością jest sposób zagniatania - wszystkie składniki miesza się ze sobą, co znacznie skraca czas robienia pierogów - idealne rozwiązanie dla leniwych kucharzy.
Pierogi z dzieciństwa - kto pamięta ich doskonały smak?
Leniwe smakowały jedynie w swoim rodzaju - delikatne pierogi z serowego ciasta, które często okraszone były słodką bułką z masłem sprawiały, że ciężko było oprzeć się przed jeszcze jedną dokładką. Takie dania serwowały nam jedynie nasze mamy lub babcie, a wspominanie ich dzisiaj wywołuje ogromne uczucie nostalgii, która musi zostać w jakiś sposób spożytkowana.
Z tego powodu prezentujemy poniżej najlepszy przepis, na to banalnie proste danie z dzieciństwa. Z pewnością już sam zapach gotowanych klusek przywiedzie wiele wspomnień z beztroskiej młodości. Warto pokazać też tego typu danie swoim pociechom, aby zrozumiały jak wyglądał wasz typowy posiłek.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych przepisów, sprawdź inne nasze artykuły, w których poruszamy bardzo ciekawe receptury. Z tego tekstu dowiesz się jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe. W tym artykule zdradzamy tajniki żurku Magdy Gessler. Doskonałą wersję poniższego przepisu zaprezentowano na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.
Przepis na leniwe pierogi
Składniki:
- kostka sera półtłustego
- 1 jajko
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli do ciasta
- łyżka oleju
- łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- masło
- cukier
Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody. Im więcej płynu, tym szybciej i lepiej ugotują się leniwe pierogi - podczas pływania we wrzątku, leniwe potrzebują dużej przestrzeni, aby nie obijały się o siebie. Dopraw wodę łyżką soli i postaw na dużym gazie. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień na średni.
Do miski wrzuć twaróg, wbij jedno jajko i zacznij ugniatać masę. Połącz jajko z serem, a gdy stworzą jednorodną masę, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj, wsyp mąkę i zacznij wyrabiać widelcem. Gdy ciasto połączy się w gęstą i klejącą masę, jest gotowe. Teraz czas na tworzenie klusek.
Zamocz łyżkę stołową we wrzątku i odrywaj kluchy od ciasta. Dolej łyżkę oleju do garnka. Dodawaj kluchy do wody i gotuj przez kilka minut. Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągaj je łyżką cedzakową i wykładaj na talerz. Bułkę tartą podsmaż na brązowy kolor. Dodaj masło i cukier, a następnie okraś bułką leniwe pierogi. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Najgorsza pora na picie kawy, lepiej uważać. Naukowcy ostrzegają
- Jola dodała do rosołu pomidora i popularny owoc. Powód zachwyca
- Jak najszybciej obrać imbir? Rewolucyjny trick zmieni Twoją kuchnię
Źródło: inspirujacacodziennosc.blogspot.com, wikipedia.org
Następny artykuł