Pierogi leniwe - smak dzieciństwaScreen filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube

Skąd pochodzi nazwa pierogów leniwych? Mało kto zdaje sobie sprawę, zupełne zaskoczenie

Pierogi leniwe dawniej pałaszowane były przez każdego z nas, lecz dzisiaj wielu zapomniało o tym daniu. Jedząc leniwe praktycznie każdego dnia, nie zastanawialiśmy się nad pochodzeniem tak ciekawej nazwy tych pierogów. Okazuje się, że genezy mogą być dwie - nazwa może wynikać ze sposobu gotowania na wolnym ogniu, lub leniwym zagniataniem wszystkich składników w misce.

Pierogi wymagają mnóstwa pracy i czasu od osoby, która je przygotowuje, w końcu ulepienie ciasta, zrobienie farszu i ugotowanie całości w wodzie, to wiele ciężkich godzin. Na szczęście leniwe, jak sama nazwa wskazuje, robi się znacznie łatwiej i szybciej.

Jak wyżej wspomnieliśmy, nazwa może pochodzić od powolnego, leniwego ognia, na którym woda jedynie delikatnie pyrka. Kolejną możliwością jest sposób zagniatania - wszystkie składniki miesza się ze sobą, co znacznie skraca czas robienia pierogów - idealne rozwiązanie dla leniwych kucharzy.

Pierogi z dzieciństwa - kto pamięta ich doskonały smak?

Leniwe smakowały jedynie w swoim rodzaju - delikatne pierogi z serowego ciasta, które często okraszone były słodką bułką z masłem sprawiały, że ciężko było oprzeć się przed jeszcze jedną dokładką. Takie dania serwowały nam jedynie nasze mamy lub babcie, a wspominanie ich dzisiaj wywołuje ogromne uczucie nostalgii, która musi zostać w jakiś sposób spożytkowana.

Z tego powodu prezentujemy poniżej najlepszy przepis, na to banalnie proste danie z dzieciństwa. Z pewnością już sam zapach gotowanych klusek przywiedzie wiele wspomnień z beztroskiej młodości. Warto pokazać też tego typu danie swoim pociechom, aby zrozumiały jak wyglądał wasz typowy posiłek.

Właśnie ruszyła wielka akcja. Znana restauracja zdecydowała się na radykalny krok, tylko pogratulowaćWłaśnie ruszyła wielka akcja. Znana restauracja zdecydowała się na radykalny krok, tylko pogratulowaćCzytaj dalej

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych przepisów, sprawdź inne nasze artykuły, w których poruszamy bardzo ciekawe receptury. Z tego tekstu dowiesz się jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe. W tym artykule zdradzamy tajniki żurku Magdy Gessler. Doskonałą wersję poniższego przepisu zaprezentowano na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.

Przepis na leniwe pierogi

Składniki:

  • kostka sera półtłustego
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli do ciasta
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • masło
  • cukier

Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody. Im więcej płynu, tym szybciej i lepiej ugotują się leniwe pierogi - podczas pływania we wrzątku, leniwe potrzebują dużej przestrzeni, aby nie obijały się o siebie. Dopraw wodę łyżką soli i postaw na dużym gazie. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień na średni.

Do miski wrzuć twaróg, wbij jedno jajko i zacznij ugniatać masę. Połącz jajko z serem, a gdy stworzą jednorodną masę, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj, wsyp mąkę i zacznij wyrabiać widelcem. Gdy ciasto połączy się w gęstą i klejącą masę, jest gotowe. Teraz czas na tworzenie klusek.

Zamocz łyżkę stołową we wrzątku i odrywaj kluchy od ciasta. Dolej łyżkę oleju do garnka. Dodawaj kluchy do wody i gotuj przez kilka minut. Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągaj je łyżką cedzakową i wykładaj na talerz. Bułkę tartą podsmaż na brązowy kolor. Dodaj masło i cukier, a następnie okraś bułką leniwe pierogi. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: inspirujacacodziennosc.blogspot.com, wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł