Pierogi są jedną z ulubionych potraw PolakówPixabay /quinntheislander

1 banalna sztuczka i problem przy robieniu pierogów znika w zapomnienie. Korzystają z niego Gessler i Makłowicz

Pierogi, jako klasyka polskiej kuchni, spędza wielu gotującym sen z powiek. Wystarczy jedna sztuczka i problem z ich gotowaniem znika. Korzystają z niej nawet najwięksi mistrzowie kuchni, jak Magda Gessler i Robert Makłowicz.

Pierogi to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Obok kotleta schabowego czy rosołu, to jedno z dań, które kojarzą się mocno z naszymi smakami. Nasze klasyczne pierogi mają fanów na całym świecie, którzy odwiedzają Polskę i z utęsknieniem wyczekują skosztowania naszych specjałów.

Pierogi nie takie trudne, jak myślisz. To nic więcej, jak kawałki cienkiego, elastycznego ciasta, które napełnione są farszem. Warto wspomnieć o tym, że nie ma jednego przepisu na ciasto czy jednego przepisu na farsz. Nieustannie docierają do nas różne modyfikacje i coraz to nowsze przepisy.

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że pierogi możemy jeść w różnych odsłonach. Pieczone, grillowane, gotowane czy smażone. Występują w słonej oraz słodkiej odsłonie, a przy tym mogą przybierać również kruchą formę, która rewelacyjnie sprawdzi się w formie deseru.

Przepis Anny Lewandowskiej na pyszne domowe gołąbki zaskakuje. Wszystko za sprawą 1 składnika, który dopełnia ich smakPrzepis Anny Lewandowskiej na pyszne domowe gołąbki zaskakuje. Wszystko za sprawą 1 składnika, który dopełnia ich smakCzytaj dalej

Do wykonania ciasta możemy wykorzystać mąki rożnego rodzaju. Sprawdzi się tutaj zarówno pszenna, jak i żytnia, gryczana, kukurydziana czy ryżowa. Dodatki do ciasta ustalane są w zależności od naszych preferencji i pomysłu. To samo tyczy się kształtu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wspaniałe wieści, Lidl rozdaje rzecz, którą chciałby mieć każdy miłośnik gotowania. Trzeba się spieszyć, jest też 1 warunek
  2. Niestety, żarty się skończyły. Wprowadzono godzinę policyjną, złe wieści z raju urlopowiczów
  3. Nie chce już słyszeć o innych surówkach. Jesienny miks warzyw wzmacnia odporność i dodaje energii

Idealne pierogi są prostsze niż myślisz. Wystarczy, że skorzystasz z prostej sztuczki.

Sztuczka, która zagwarantuje Ci perfekcyjne pierogi Tajemnica tkwi w szczegółach. Tak samo jest w przypadku lepienia idealnych pierogów. Babciny sekret, z którego korzysta Magda Gessler czy Makłowicz, to jeden składnik i jeden dodatkowy gest, które w połączeniu ze sobą, zagwarantują idealny smak. Tak przygotowane pierogi nigdy nie przyklejają się do stolnicy, a wręcz perfekcyjnie się wałkują.

Ciasto jest elastyczne i miękkie, a jak wiemy, to ono stanowi bazę całej potrawy i gwarantuje jej udanie się lub nie. Tajemniczy trik to nic innego, jak dodanie łyżki masła do klasycznego przepisu na ciasto. Mąka na ciasto powinna być zaparzona wodą o idealnej temperaturze. Nie chodzi tu o wrzątek ani ciepłą wodę. Powinna ona być gorąca. Wodę dolewamy do dołka, który wydrążymy w mieszance soli, mąki i właśnie masła.

Wyrobione już ciasto na pierogi warto odstawić na jakiś czas pod ciepłym talerzem. Dzięki tego pozostanie ono miękkie i będzie idealne do dalszej pracy. Pierogi to potrawa, która smakuje w różnych wydaniach. Są wyjątkowo uniwersalne.

Możemy zrobić jeden rodzaj ciasta, jako bazę, a do tego kilka różnych farszów, żeby trafić w gusta wszystkich gości. Swoją tradycje mają w różnych częściach świata i w zależności od kultury i miejsca występowania, smakują inaczej i z innych składników są przyrządzane. Pierogi to potrawa, która w każdym kraju nabiera zupełnie nowego wyrazu.

Placki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trikPlacki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trikCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pod osłoną nocy pojawiło się oświadczenie Dziwisza. Tysiące osób patrzy z niedowierzaniem
  2. Niechciane leżą wszędzie na ulicy, a można na nich łatwo zarobić. Mało kto zdaje sobie sprawę
  3. Łatwiejszy do zrobienia niż sok czy syrop, a tak samo skuteczny. Na jesienne przeziębienia sięgnij po napar z imbiru
  4. Wieczorem pokroiła 2 główki kapusty. Rano opadła jej szczęka
  5. Natychmiast sięgnij po syrop z czosnku, jeśli zauważyłeś u siebie symptomy choroby. Piorunująco skuteczny, domowy sposób
  6. Rada Koalicji Zjednoczonej Prawicy podjęła decyzję. Dotyczy twardego lockdownu w Polsce
  7. NASA podpisała historyczne umowy z 17 firmami. Zajmą się rewolucyjną technologią kosmiczną

Zapraszamy na nasz Instagram

źródło: ofeminin.pl

Następny artykuł