PierogiPixabay / licencja: CC 0

Banalnie prosty trick na wybitne ciasto na pierogi, stosują go najlepsi szefowie kuchni. Zawsze wychodzą obłędnie pyszne

Idealne pierogi wymagają nieco sprytu i zaangażowania. Szefowie kuchni zgłębili ich największe tajemnice i mają rozwiązanie. Wystarczy zaledwie kilka prostych sztuczek i danie zawsze wyjdzie wyśmienite.

Idealne pierogi wcale nie są prostą sztuką. Sukces zależy przede wszystkim od odpowiedniego ciasta, które wymaga nieco uwagi i znajomości sztuki kulinarnej.

Tradycyjny przepis na pierogi jest banalnie prosty. Wystarczą nam jedynie woda, mąka oraz sól oraz cierpliwość zagniatania. Takie ciasto powinno być elastycznie i z łatwością odchodzić od ręki podczas wyrabiania.

Wielu kucharzy do ciasta dodaje także łyżkę roztopionego masła, które ma zapewnić większą elastyczność oraz sprawić, że brzegi ciasta podczas formowania łatwiej się ze sobą połączą. Jednak nie tylko masło sprawdza się doskonale.

Polacy powinni uczyć się od Gessler robić placki ziemniaczane? Jej przepis jest oszałamiającyPolacy powinni uczyć się od Gessler robić placki ziemniaczane? Jej przepis jest oszałamiającyCzytaj dalej

Pierogi - sprytny sposób na wybitny smak

Podstawowy przepis na pierogi można zrewolucjonizować poprzez zupełnie pominięcie wody. Dodanie do ciasta mleka zamiast wody sprawi, że pierogi zyskają bardziej wyrazisty smak, która świetnie będzie komponował się z zarówno słodkimi jak i wytrawnymi farszami.

Jednak same składniki, jakich użyjemy nie wystarczą, aby ciasto było idealne. Kluczowe jest kilka zaraz, których bezwzględnie powinniśmy przestrzegać, a które decydują o ostatecznym, kulinarnym sukcesie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Biedronka zadecydowała, koniec ze zniżkami tylko dla seniorów. Najbliższy tydzień zapowiada się znakomicie
  2. Stało się, nowe obostrzenia w Polsce. Dotyczą wszystkich Polaków, cios dla branży turystycznej
  3. Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczenia

Zasady mistrzów kuchni

Podstawą jest sposób dodawania wody (bądź mleka) do ciasta. Nie powinniśmy czynić tego zbyt pochopnie i szczodrze, a jedynie małym strumykiem, powoli dolewać płynów. Dzięki stopniowemu nawilżaniu ciasta będziemy mieli pewność, ze konsystencja jest idealna.

Po wyrobieniu ciasta nigdy nie powinniśmy od razu zabierać się za wałkowanie i formowanie ciasta. Wyrobiona masa musi odpocząć, co najmniej kwadrans aby składniki miały szansę się ze sobą przegryźć. Zbyt szybkie rozwałkowane może skutkować trwaniem się ciasta.

Podczas robienia pierogów nie powinniśmy bać się temperatury wody. Powinna być porządnie gorąca, dopiero wtedy pierogi wyjdą pyszne i aksamitne.

Ostatnią, ale nie najmniej istotną kwestią podczas przygotowania pierogów jest ich gotowanie. Świeże ciasto nie potrzebuje długiego czasu we wrzątku. Wystarczą 2-3 minuty i pierogi możemy serwować i zajadać się nimi do woli.

Dziennikarka TVP błaga rodaków o pomoc dla szpitali, brakuje picia i jedzenia. Sama znana jest z kontrowersyjnej dietyDziennikarka TVP błaga rodaków o pomoc dla szpitali, brakuje picia i jedzenia. Sama znana jest z kontrowersyjnej dietyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie żyje uwielbiany gwiazdor Polsatu. Miał tylko 31 lat
  2. Zostało 6 dni. ARiMR wypłaci dotacje dla kolejnej grupy poszkodowanych
  3. Mąż Anny Dymnej walczy o życie. Aktorka również ma problemy zdrowotne, przez które trudno jej gotować i robić ukochane przysmaki
  4. Kotlety a'la pizza są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Znajomi będą błagać o przepis, a rodzina o dokładkę
  5. Obierając ziemniaki widzisz pod skórką zielony kolor? Wyrzuć je natychmiast, zjedzenie grozi ogromną tragedią
  6. To już oficjalne. Premier Morawiecki ogłosił nowe obostrzenia
  7. Międzynarodowa Stacja Kosmiczna może zakończyć działalność? Eksperci mówią o możliwych rozwiązaniach

Źródło: kobieceinspiracje

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł