Pierogi, które odkrył makłowiczScreen z youtube.com/TVN Foodie, flickr.com/secretlondon123 CC 2.0

Maklowicz znalazł alternatywę dla ruskich pierogów. Farsz zachwyci każdego smakosza

Pierogi ruskie są jednym z najczęściej jedzonych dań przez Polaków. Ich farsz wraz z roztopionym masłem, którym są polane, jest przepyszny. Makłowicz w trakcie jednej ze swoich podróży zdołał znaleźć coś równie smacznego.

Pierogi dla Polaków są tym, czym cheeseburgery dla Amerykanów. Klasyczne danie kuchni polskiej towarzyszy nam od wielu lat, a różnych wariantów farszy czy nawet ciast jest od groma. Najczęściej jada się jednak pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem, z owocami oraz ruskie - królowe pierogów. Ich farsz smakuje praktycznie każdemu i nie ma nic lepszego, niż świeżo ugotowane ruskie polane masłem i kwaśną śmietaną.

Porażające wieści, Zenek Martyniuk ma kolejne zmartwienie, sprawą zajmie się sąd . A jeszcze niedawno opowiadał o jedzeniu na trasach koncertowych i pokazywał kuchnięPorażające wieści, Zenek Martyniuk ma kolejne zmartwienie, sprawą zajmie się sąd . A jeszcze niedawno opowiadał o jedzeniu na trasach koncertowych i pokazywał kuchnięCzytaj dalej

Pierogi, które są równie smaczne co ruskie

Makłowicz jest cenionym specjalistą od kulinariów - w ciągu całej swojej kariery odwiedził dziesiątki krajów, w których pokazywał Polakom miejscową kuchnie, a także opowiadał wiele ciekawostek historycznych czy lokalnych zwyczajów. Swojego czasu udało mu się przyjechać do Austrii, a dokładniej do zaśnieżonego Tyrolu. To właśnie tutaj zdołał znaleźć wyjątkową alternatywę dla naszych rodzimych ruskich pierogów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Domowy syrop na kaszel z buraków ma piorunujące działanie. Dolegliwości znikają w kilka chwil
  2. Rząd podjął decyzję ws. wyjazdów 1 listopada. Wielu nie będzie zadowolonych
  3. Lidl zapowiada ogromne zmiany. Klientów sieci czeka rewolucja

W wersji podawanej w majestatycznej lokalnej restauracji tradycyjnie powinien znaleźć się szpinak, który wolno duszony z dodatkami, takimi jak ser i cebulka, nadał by daniu lekko zielonkawy odcień. Pierogi podane Makłowiczowi różniły się jednak i zdecydowanie bardziej przypominały nasze klasyczne ruskie. We wnętrzu ciasta był farsz z ziemniaków, w którym widać było mniejsze kawałki zielonej cebulki. Polane były masłem, obsypane skwarkami i drobno tartym serem. Do pierogów dostał także miseczkę z kwaśną śmietaną.

Zaraz obok pierogów Makłowicz dostał talerz pełen parującego specjału. Kluski wyglądające jak kolanka wymieszane z roztopionym górskim serem, który jest bardzo ostry w smaku. Do tego zrumieniona cebulka i odrobina szczypiorku, by wprowadzić trochę świeżości do tego ciężkiego dania. Pierogi można obejrzeć w jednym z odcinków programu "Makłowicz w drodze" emitowanego na kanale Food Network.

Nie można przestać ich jeść, kotlety schabowe z cudownym farszem polecają się na obiadNie można przestać ich jeść, kotlety schabowe z cudownym farszem polecają się na obiadCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rodzina prześle Ci pieniądze, a Ty zapłacisz kolejny podatek. Grożą Ci też inne konsekwencje
  2. Zarażona kobieta uciekła ze szpitala. Wysłano za nią policję
  3. Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
  4. Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza
  5. Ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem. Niewyobrażalne, na co jeszcze pomagają
  6. Spotkali się tuż po narodzinach. 24 lata później ich losy przez przypadek połączyły się ponownie

Źródło: youtube.com/TVN Foodie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł